Операция "вулканизатор" срещу гръцки фирми на Балканите

Целта – да се блокира виртуалното преместване в съседни страни
9 фев 2017 14:40, Елка Василева
5
Операция "вулканизатор" срещу гръцки фирми на Балканите
Снимка: архив, Reuters

Властите в Гърция започват операция "вулканизатор", за да "блокират" виртуални премествания на местни фирми в съседни държави, в това число и в България, с цел да се облагодетелстват от ниските данъци, съобщава изданието "Етнос".

Финансовото министерство на южната съседка е изготвило план, който предвижда засилени проверки и законодателни промени.

В рамките на тези усилия ведомството смята да "блокира" фирми, извършващи виртуални операции или преместили дейността си в съседни страни като България, Румъния и Кипър.

За целта ще бъде изискано подписване на междудържавни споразумения със съседните страни, за да бъдат проверени фирмите, които са били учредени или са преместили централите си другаде през последните години.

Фирмите, за които се установи, че са преместили централите си в съседна страна, но в действителност продължават да развиват бизнес дейност в Гърция, ще бъдат санкционирани с големи глоби, отбелязва вестникът.

Представители на финансовото министерство казали, че в Северна Гърция има структури, в които били привлечени адвокати, магистрати и брокери, и всички те били извършвали такава дейност по учредяването и преместването на фирми в България.

"Етнос" пише, че през последните години и по-специално след въведените в Гърция капиталови ограничения е бил регистриран бум на учредени фирми и открити банкови сметки в България.

През 2015 г. у нас са били създадени или преместили дейността си около 150 хиляди фирми. Изданието твърди, че този брой бил скочил с 50 на сто в сравнение с 2014 г., а през 2016 г. емигриралите в България фирми са били 2500.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Балканигръцки фирми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
шопето преди 7 години
Па я ви кажувах, че местеньето на ора , стоки и капитало е йеднопосочно *** виа *** не слушаате. Капитало къде богатио, стоки къде са плаща и *** а ората само коги са грамотни и па при богатите за ратаи.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отваря се прекрасна корупционна схема и бизнес възможност за българските данъчни: - Другари гърци, какво ще правим сега? Ще се черпим ли нещо или ще се издаваме на вулканизаторите?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага жалби до всички европейски институции и съдилища срещу тия "вулканизатори". Не е незаконно да си местиш фирмата където искаш в рамките на ЕС. Свободно движение на стоки, услуги и капитали, нали така!
1
4
 
5
 
! Отговори
Seizmy преди 7 години
..da si zakluchvat vulkanite u tiah togaz....