Ще стане ли македонската криза етническа? Предпоставки има!

Двете основни политически сили не успяха да се разберат
28 апр 2017 08:30, Петя Славова
22
Ще стане ли македонската криза етническа? Предпоставки има!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кризата в Македония е предпоставка да се развие като етническа. Това посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Валерий Тодоров, който гостува по повод сблъсъците в Скопие снощи, когато протестиращи нахлуха в парламента на страната.

Около 100 души са ранени, вследствие на щурма в Скопие. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

Още по темата

"Кризата е политическа и тя възникна почти веднага след извънредните парламентарни избори през декември. 4-те месеца опити да се сформира правителство не дадоха резултат", твърди журналистът.

По думите му пред Bulgaria ON AIR причината да се стигне дотук е непримиримостта на двете основни политически сили - Социалдемократически съюз на Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, които не проявиха достатъчна зрялост и мъдрост да се опитат да намерят компромисно решение.

"Въпросът сега е дали след тези сблъсъци намесата отвън ще стане по-енергична, тъй като Македония отдавна се движи в политическата си логика по гласовете отвън. Това е страна, в която думите на посланиците извън страната се чуват повече от вътрешните такива", смята Валерий Тодоров.

Той подчерта, че бездействието на полицията е една от причините да се стигне до нахлуване в парламента на Македония снощи.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски снощи направи извънредно изявление, в което призова за бързо разследване на ситуацията и откриване на виновниците. Той каза, че не разбира кой и защо е предизвикал тези сблъсъци.

Президентът на Република Македония Георге Иванов също излезе с официално изявление за ситуацията в страната, като призова за смирение и гражданите да се подвеждат по провокации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 6 години
От къде се появи Албания?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете да завоалирате истината! Няма етническа криза. Кризите са религиозни. Нима не виждате? Не си крийте главите в пясъка като щрауси! Жени, вие сте 52-53 % от населението, помислете, какво ви чака, нямате ли разум и достоинство?! Или повече ви харесва да стоите в къщи, да служите за разплод, да чакате "великият" да ви "ощастливи" и да ви пребие? Ами, тогава гответе бурките. Върнете се в пещерите и в каменните "домове" без прозорци, в каменния век.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че тя си кризата е етническа по цялият балкански полуостров и не екриза а епидемиия . Започват още една страна на балканите да я ислямизират.Всичко на балканите ше е мюсулманско.Сърбия я ци ганизираха,Румъния те са си по рождение ,Гърция след турското съжителство (при тях определението за времето в османската империя е правилно тях не ги мъчиха като нас ),България я ци га низираха още през бай Тошо 80те и до днес .
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При промяна на границите в региона сърбите трябва да получат Северно и Източно Косово и част от Македония, а албанците трябва да се откажат от Прешево
18
3
 
2
 
! Отговори
жена преди 6 години
Ей, мъже, вместо да вземете пример за отношение към юродите парламент-ски, пак сте се хванали за клавиатурите!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според американският план албания трябва да вземе косово и прешевската долина чак до ниш, както и македония на запад от скопие.остатъкът от македония ще се дели между българия и гърция.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7 ,, Бежанци,, от ,,Сирия ,,ли ти трябват ?
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хм Следващите сме ние!
14
0
 
6
 
! Отговори
Лудогорец преди 6 години
До Родолюбец --Румънските гранични камъни още си стоят по Лудогорието и Добруджа кажи нещо и по това!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо няма да има кой да ни краде историята.
12
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Единствения мирен начин за решаване на етническия проблем в Македония е македонците да предадат държавата на албанците и постепенно да изчезнат като нация.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oчаквам пак Соpоc да "стане виновен".
10
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До РодолюбецМакедония е романтична,ама ирационална част от нашата история.На практика всички битки за нея са били безсмислени и катастрофални!Това,което би било ценно за България е запазването на Егейския излаз!В момента в който го губим,ставаме маргинална държава за вечни времена!Представете си какво щеше да е,ако бяхме с 80-100км излаз на Б.море.Стотици минали и сегашни проблеми нямаше да ги има!"Всичките чукари на Македония не струват,колкото 50км излаз на Б.море!" -абсолютен факт!
9
2
 
14
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Евроеейския парламент застана зад албанците!!Това за да се знае!!За феновете на Брюкзел!
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не се стига до сблъсъци, но ако все пак се случи македонски бежанци не искам. В мк няма български етнос няма ( това твърдят мк политиците) и има агресивма антибългарска пропаганда. Така, че наследниците на македонски, самуил и клеопатра, седете си мирно .
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябват на нас македонците, те са експлозив със закъснител. Да се оправят или да ходят със Сърбия. Който се има за българин да идва тук.
6
0
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Навремето(началото на 80-те) имах учител по история,който говореше за прекомерното размножаване на албанците в бивша Югославия и че това неизбежно ще доведе до война.Е,всичко това вече е факт,с любезното съдействие на САЩ!Американците направиха няколко ислямски държави на Балканите с цел да ги разбият и подчинят безусловно!Политика подобна на тая в Близкия Изток!Впрочем и в Европа се планира същото и със същия подход-наводняване с ислямски мигранти,разбиване на държавността и подчиняване....
5
9
 
13
 
! Отговори
Родолюбец преди 6 години
Сега,ако имахме,истински политици и държавници,които,да имат визия,за бъдещето и да милеят за България,а не тия,продажни,страхливи и жалки подобия на такива,можеше и да си дойде отново на мястото, тази територоя"Македония" в пределите на България.Но уви,можем само, да се надяваме,че ще имаме и друг шанс,да си върнем нашето. Разбира се ако не бъдем изпреварени,както почти винаги се случва и тя не бъде разкъсана като *** от вълци,от тяхната и майчица и бащица и техен създател Сърбия и Албания!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът на Република Македония Георге Иванов също излезе с официално изявление за ситуацията в страната, като призова за смирение.Смирете се , че ще си загубите държавата, за сметка на шиптерчетата.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Груевски вече е повдигнал въпроса за федериране с майка Сърбия.