Ментето на "Железния светилник" – в музея на утопията на македонизма

Внукът на Талев се закани, че случаят ще стигне в Страсбург
3 авг 2017 12:30,
89

Спогодбата между България и Македония дава нова надежда на внука на българския писател Димитър Талев - Климент, че копията на македонски език на една от най-значимите творби на дядо му - "Железният светилник", ще отидат в историята.
Още по темата

Bulgaria ON AIR неведнъж е срещала зрителите с казуса - внукът на големия български писател категорично изразява несъгласието си с издадените на македонски език книги на знаменития му дядо.

През 2016 г. Климент настоя държавата да внесе протестна нота и да спре разпространяването на произведенията на Талев на македонски.

Днес той показа с какво се различава пиратското копие на македонски. Книгата е с близо 100 страници по-малко.

"Това е един долнопробен преразказ и гавра с паметта на дядо ми", настоя той.

Във връзка с подписаното споразумение за добросъседство между България и Македония, той коментира:

"Ако българската дипломация и политиците положат малко повече усилия, това може да бъде много полезно за каузата. Ако след ратификацията на прословутата спогодба няма резултати, ние ще внесем въпроса до Страсбург", закани се Климент.

"Този роман е един исторически щит срещу историците в Скопие. Аз го пазя като очите си и нашите наследници ще го пазят, защото Талевия архив е история, а ето тези пиратски издания в бъдеще ще бъдат музейни експонати в музея на утопията на македонизма", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Струмски преди 3 години
До 71 фактИма "малка" разлика във "възникването" на "северномакедонския" език - наложен е насила. Така както и "северномакедонската" идентичност е налагана със зверски насилия върху българския народ във Вардарска Македония.
79
0
 
0
 
! Отговори
Струмски преди 3 години
До АнонименДимитър Талев е бил обвинен във великобългарски шовинизъм от сталинските съветници в България, по онова време. При погребението му в София, целият център на града бе задръстен от хората дошли да се сбогуват с Димитър Талев.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с църквата?Там се вижда ясно,че са живяли българи.Вижте българската Търновска патриаршия и българската Охридска архиепископия,преди фанариотите да подчинят част от тях на Цариградската патриаршия,а ето и част от българските Охридски епархии - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F
77
0
 
6
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 6 години
Проблемът с македонците, не е че те нямат право да имат държава, език и така нататък. Проблемът е пренаписването на историята. Те имат право да се наричат македонци в 21 век, но нямат право да наричат своите деди македонци, а трябва да ги наричат такива каквито те са се самоопределяли. Моделът ни трябва да е както е моделът в Румъния/Молдова - един народ, две държави, един език!
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се прави "история"в БЮРМ!!!Там не са важни фактите а толкуваньта,като не може с тълкувания пишат каквото им кажат звездите а на повечето скопски "историчари""нучници"и "интелектуалци""айкюто"им е точно колкото на хора с проблеми!
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
76, напротив, в Пиринска Македония са карали хората насила да се пишат македонци след 44 г. Който не иска - в Белене
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по кръщелно Талев е българин, а тракиец, мизиец, македонец и всички производни от имена на селища, местности и тн. в България посочват българин от съответния район - например добруджанец, варненец, родопчанин, и на всеки три села си ортуват собствен диалект, кой шишика, кой чичика, кой кекека, отделно религиите, включително вече и будисти, които няма начин са все китайци. или казваш, скопяните са отделна нация от охридчаните, а битолците са баш хундзяни
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
75 - голям лингвист, голямо нещо. Чета непрекъснато македонска преса и разбирам почти всичко.
72
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TALEV E MAKEDONEZI ZATOVA BALGARITE SA GO VKARALI V ZATVORA,ZASHTOTO E MAKEDONEZ.DNES SASHTO NE SE PRIZNAVA AVTONOMNOSTTA NA TURZI,ROMI,TAKA NARECENITE POMAZI,KOITO SA NAISTINA TUEZI I NYAMAT NISHTO OBSHTO S BALGARITE.
71
10
 
7
 
! Отговори
факт преди 6 години
Македонският може да е възникнал като диалект на българския език, но вече си е отделен език. Руският, българският, полският и другите славянски езици са възникнали като диалекти на славянския език, но вече са напълно самостоятелни езици.Трябва да свикнем с идеята, че македонският е станал отделен език.
70
4
 
7
 
! Отговори
Ко?Не! преди 6 години
Американците натиснаха нашите и макетата да го подпишат това смешно споразумение за да се даде отпор на руските интереси по оста Москва-Сърбия. И за да се контролира идеята за Турски Поток.Всички други приказки са мижем да те лажем.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АКАДЕМИКОТи сичките морСКИ друмища са на ски
68
1
 
3
 
! Отговори
Али Кемал преди 6 години
За новия паметник в македония няма ли да се изкажете
67
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Анонимен 68Не разбираш приятелю. Македонците са наши братя. Мноого дълго сме били едно. Никой няма нищо против да се наричат македонци, та и държава да имат. За автономия са се борили и илиенци. Жалка е само злобата към България и фалшификацията на историята. Но хората там не са виновни след като водената пропаганда е толкова последователна. Истината обаче рано или късно ще изплува и в макединия.
66
2
 
19
 
! Отговори
АКАДЕМИКОТ преди 6 години
Сакам да ви кажувам и добро да ме разберете сите; Парвиот динозавар е македонски. Парвата зелена *** е македонска. Иисус Христос е Ристе Назаретоски, а император Бонапартоски потекнува от Суво бърдо. Целиот свет ни припада, а за месечината вообще не треба да се коментира.
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Намери ми едно знаме или печат на комитет от Илинденското възстание, на което вместо българското "Свобода или смърть" пише "Слобода или смрт" то така наречените антички македони край Вардаро сте 10-15 хиляди, останалите хора много добре си знаят че са българи, въпрос на време е сръбската колона да си се прибере у Белград
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпитай гърците, мунке, как да се пише Македония
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименмхъм, и азбуката се казвала шльокавица на макемунски крясъци по српска машина
62
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами по вашата логика украинците също нямат право на самоопределяне, защото половината територия е населена с руснаци, а езикът който наричат украински е просто диалект на руския. Например за да се разграничат те слагат някакви изчанчени окончания на имената. Кръстен Андрей, но сега е Андрий. Кръстен Пьотр, но сега е Петро. Абе пълен цирк.
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то и в БГ промиват мозъците на децата, като ги учат че Кирил и Методий били българи.