Скопие към Белград: Няма подслушване!

Никола Димитров: Време е на Балканите да покажем, че е 2017 г.
Обновена: 23 авг 2017 09:18 | 23 авг 2017 09:15, Елка Василева
44
Скопие към Белград: Няма подслушване!
Никола Димитров. Снимка: архив, Reuters

Република Македония нито е имала намерения, нито е давала инструкции, нито е извършила разузнавателни дейности срещу някоя съседна страна, нито е размисляла в тази насока. Институциите работят съгласно закона за защита на конституционния ред. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров на пресконференция по повод възникналата ситуация след изтеглянето на посолството на Сърбия в Скопие, поради, както беше заявено, „доказателства за офанзивни действия срещу институциите на Сърбия“.

Димитров изтъкна, че македонските граждани добре знаят какво означава подслушване, намеквайки за аферата с „бомбите“, които огласи тогавашната опозиция в страната.

Още по темата

Димитров съобщи, че още в събота, веднага след получаването на нотата от посолството на Сърбия, се е опитал да разговаря по телефона със сръбския си колега Ивица Дачич, но той не отговорил и до вчера такава комуникация не е била установена въпреки настояването на македонското посолство в Белград. Димитров обаче каза, че се очаква такъв разговор да се състои днес.

„Същината на подхода на това правителство спрямо съседните страни е решаване, а не създаване на проблеми, политика на отворени врати и решения, с нов открит и конструктивен подход към съседите“, каза Димитров.

По повод обяснението на сръбските власти, че става дума за „офанзива срещу институциите на Сърбия“, Димитров каза, че единствената офанзива е развитие на приятелството на Балканите и че е убеден в успеха на това.

Време е ние на Балканите да излезем от традиционните перспективи на окопани в ровове и да покажем, че е 2017 г., каза Димитров, посочвайки, че точно договорът за добросъседство с България е вдъхновение за това.

Тъй като публично беше намекнато, че евентуална подкрепа от страна на Македония за членство на Косово в ЮНЕСКО е една от причините за подобен ход на Сърбия, Димитров каза, че Македония не е в ситуация да има водеща роля в това, но при взимането на решение по този въпрос ще  има предвид и интересите на Белград, и на Прищина, и на Република Македония, пише македонската Нова тв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво подслушване ще правят Македония на Сърбия с помоща на Амереканците бе я да не се излагат !!!Първо амереканците имат такавмат техника че нямат нужда от Македония за помощ и второ криво им че подписаха договор с Бългрия и плана да вкарат Македония в конфликт с Албанците за тяхна облага !!!Косово е проблем на Сърбия не на Македония !!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 19Aнри Пози , Войната се завръща
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скандалът е потушен. Вучето прехвърли всичко на Груевски и си изми ръчичките. Именно Грую изпратил сръбският шпионин да организира чупенето на главата на Заев, а онзи бил непослушник и въобще не го попитал Вучето. Сега ще чакаме, какво ще гласува Мк за Косово
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумадийски ***, долу ръцете от Българска Македония! След 100 години сръбски гнет - време е за възраждане на българския дух в Македония! А на руснаците - поздрав от Преслав - азбуката ви и първите ви християнски водачи ги дадохме ние - българите, а не както казва путинчо - македонците. Време е да се сложи край на една антихуманна лъжа и теза за изкуствен произход на част от нашия народ. Комунистите навсякъде разделят народи - Германия, Корея, Виетнам, България, Румъния(Молдова) и т.н.
34
4
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Ти явно си ***, и не можеш да четеш, така че с такива *** като теб, няма да дискутирам. Някъде да съм споменал, какви са по етнос макетата ? Така или иначе, сърбите са ги дундуркали толкова много време, *** ги направиха такива каквито са, чрез социален експеримент, да си ги вземат.Не очаквай, цветя и рози от тях, като си ги натресеш, защото нямат това самосъзнание, ама ти продължавай да си викаш.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не говоря за коментарите по форумите, а за политиката по висшите етажи на властта. Понякога една малка грешка води до големи последствия. Ние направихме много грешки навремето. Дано да не ги повторим. Защото ще загубим Македония окончателно. Не като територия, а като съзнание, което е по-важно.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между 1913-та и 1943-та какъвто и сръбски терор да е имало той е заличен и в учебниците им. Но за българския терор се говори и се помни. Това също е сръбска пропаганда, но такава е истината днес, с която нашите пилитици се сблъскват и трябва да решават проблемите между нас и македонците. Трудна задача, да не кажа невъзможна. Мисля, че трябва да ги одтавим на мира, сами да стигнат до истината за произхода им.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че по времето на соц-а в Югославия стандарта на живот беше много по-висок от нашия.--------Стандартът на живот никога не е бил по-висок от нашия.Това, което имаха в повече, беше свободата да пътуват по света.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може в началото, когато Македония е дадена на Сърбия да е имало терор.------Да, съвсем в началото, само 28 години между 1913-1941 година.
29
0
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Дано да си прав. Много надълбоко е вкоренена вече антибългарската пропаганда там. Бъдещето ще покаже. И дано да не продължаваме да правим хрешки.
28
2
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Терор българите са упражнявали върху сталинистките партизани.Доста ефективно са ги чистели, както са правели и в пределйте на Царството.Така трябва да се постъпва и сега със смрадливите русофили.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко истина има в тези "_безчинства". Не съм бил свидетел. Истината е, че македонците и до днес вярват в това.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 23Ти явно си руско-сръбско ***, познах ли? Дерзайте антибългари, няма да ви се отвори парашута! България винаги е вървяла по трудния път, но е успявала и ще пребъде. А вие българомразци - ще се виете в адски мъки, причинени от безсилието ви да нанесете поредните вреди на нашия народ.
25
7
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Няма да споря повече. Имам един куп възрастни македонски роднини, които като започнат да ти говорят какво са вършели българите по време на "окупацията" през ВСВ може да се уплашиш. А младите ги гледаха с отворена уста. Ние сущо имаме много грешки към тях още отпреди т. наречения социализъм и трябва да си ги признаем, а не да си затваряме очите. После дойде решението на Коминтерна за измислената "македонска нация". Македония се оказа желан залък за всички, от което пострада българщината там.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите историци измислиха лъжата, че у нас е имало фашизъм. После заедно с гърците и сърбите хвърлиха петно върху славната Българска армия, че е извършвала звества в окупираните територии. Изкараха ни най-големите фашисти на Балканите и то при положение, че у нас всички евреи са спасени от сигурна смърт. Стига лъжи, писна ми вече.
23
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм съгласен с 21. Пускайте ги, сами да се оправят.Идеалният вариант за мен, би бил сърбите да си ги вземат обратно.И без това макетата само плюят по нас, така поне ще им налеят малко акъл.
22
0
 
11
 
! Отговори
Панайот Хитов преди 6 години
До 21:Българите винаги са посрещани в "Македония" с цветя и радост като освободители.Пак ли искаш да ти цитирам исторически източници? Безмислено е - половината от нашите войници са имали роднини там, няма как да безчинстват. Докато сърбите са убивали, малтретирали, изнасилвали и изтезавали докато постигнат целта си. Между другото така са правили и гърците (чети трудовете на проф.Милетич). Явно русофилите не се влияят от факти. Не напразно комунистите са карали българи да се пишат македонци...!!
21
10
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Може в началото, когато Македония е дадена на Сърбия да е имало терор. Но в последствие сърбите разбраха, че само с терор не става. Ако днес питаш по-възрастните македонци всеки ще ти заговори за терора, който са упражнявали българите, когато през ВСВ Хитлер ни даде Македония и излаз на. Бяло море. Тогава ние също сме упражнявали терор. Крайно време е да осъзнаем грешките си и да оставим тези хора на мира сами да си определят съдбата.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиката на Путин е пределно ясна. Настройва Белград срещу Република Македония защото последната е непослушна и желае атлантическа и европейска интеграция. Този трън вади окото на лилипута и естествената реакция е да скара двете съседни страни, защото с България няма да му се отвори парашута.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16:както казах-четете историята,но не казионната,т.е. писаната от комунистите.Ти говориш за друго време, след като вече са промити мозъците им и живота им в неутрална Югославия,гражданите на която шетаха из цяла Европа и бяха добре.Но преди това е имало геноцид-концлагери, убийства и т.н.Мара Бунева говори ли ти нещо? Не напразно Владо Черноземски получава бойна задача от ВМРО да убие сръбския крал, тоест да накаже тираните."Сръбските жестокости в Македония" (1912-1915),Кирил Гр.Пърличев