Приветстваме споразумението за името на Македония

Ще искаме обаче гаранции, че няма да има претенции към нас
Обновена: 13 юни 2018 09:48 | 13 юни 2018 09:40, Елка Василева
25
Приветстваме споразумението за името на Македония
Снимка: Reuters

Българското външно министерство приветства постигнатото споразумение между македонския и гръцкия премиер "Република Северна Македония" да бъде новото име на бившата югославска република.

"По този начин се отваря пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване", се казва в декларация на външното ни министерство.

В същото време обаче се посочва, че страната ни ще настоява за гаранции, че новото име не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени.

Новото име ще трябва да бъде утвърдено в македонската конституция и с референдум, който ще се състои наесен. Преди това парламентът в Скопие ще трябва да ратифицира договора, а Атина - да оттегли ветото си от македонската кандидатура за НАТО и Евросъюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние винаги приветстваме. Приветстваме Съветския съюз, приветстваме Европейския съюз.
22
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Албан преди 5 години
Македония е междинно име.евоюцията на името следва да бъде така:България -някаква си там /северна ,илинденска, титова. вардарска/..Македония- АЛБАНИЯ
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВнР ако го приветства то българите НЕ ГО ПРИВЕТСТВАМЕ.Няма такава държава Северна Македония-има само Скопска република.Мизия ,Тракия,Македония-това е България и нищо друго.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тодор 19Е, не знаеш ли ?Пиринска Македония е част от северна Македония - направи си извода.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извода: византийците доказаха, че са такива, а макетата доказаха, че не са по-долу от тях и ЗАКОПАХА българия с това име!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много късно се сетихте за гаранции ! Признахте македонския ,,език'' ,македонската ,,история'' ,а сега искате гаранции !Отново доказахте ,че сте най глупавите и продажни на Балканите скъпи български ,,политици'' и ,,държавници'' !
17
1
 
4
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
До NIKO ANGELOS PLUTARH ,а ние където сме Петрич,Сандански ,Благоевград ,Струмица ?
16
6
 
5
 
! Отговори
NIKO ANGELOS PLUTARH преди 5 години
Колега-до 15 ..НИКОГА НЕ УПОТРЕБЯВАИ СВЕЩЕННОТО ГРЪЦКО ИМЕ -- '''МАКЕДОНИА'''...НАПРАЗНО .ТЕЗИ ВО СКОПИА (ГРЪЦКА ДУМА = ОТНОВО), СА ФИРОМИ И СКОПО-ШИПТЕРИ .А НИЕ В ПЕЛЛА, ПИДНА, ДИОН, ВЕРОИА, ТЕССААЛОНИКЕ, ТЕССАЛИА-ОЛИМПОС И КАВАЛЛА, ХАЛКИДИКИС КОЛПОС,ПТОЛЕМАИДА = НИЕ СМЕ МАКЕДОНИТЕ..НИЕ СМЕ ОРИГИНАЛНАТА И ПЪРВА МАКЕДОНИА !
15
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Без съмнение ще сме свидетели на поредното национално предателство!Гърците може и да кандисат на това име,но пък ще получат много по-съществени неща.Ние ще се съгласим на всичко бадева...За гърците е важно Македония да се откаже от претенциите за античност и това ще стане.За нас е важно Македония да се откаже от претенциите за история преди 1913г и ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ!Ясно защо-гърците НЯМАТ НАЧАЛНИЦИ,но НИЕ ИМАМЕ!
14
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Предполагам, кадровите дипломати във Външно министерство също са против името "Северна" Македония. Но от край време решенията се вземат от ръководството - министър, зам. министри. А те са политически назначения (нищо не разбират от дипломация) и са слуги на управляващите партии...
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По гръците радиостанции се обаждат гърци и питат доста интересни въпроси, например как ще се казва народа населяващ тази страна и как ще се казва езика, който те говорят.Въобще гърците не са имали комунизъм, който да ги мачка и да си отстояват правата.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се намеси и България и да иска името да е "Северозападна Македония близо до Охридското езеро".Но в България няма политици.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдумът, който ще се направи за новото име на Фиром, ще мине точно както мина референдума им за независимост от Сърбия - с фалшификация ...П.С. Ако някой не е осъзнал - сърбите извадиха фиромците от Югославия, като оставиха сръбските колонисти на всички важни места във властта, за да им помогнат да избегнат ембаргото и да изнасилват и колят по Босна и Хърватско
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми ние по тая логика що не се прекръстим на Южна Европа? Те и кpaвapите са си присвоили име на континент, без да им дpeме особено.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският народ не може да признае това име - Северна Македония ! Северозападна Македония - да ! Наистина външното министерство са за уволнение до крак !!! Псевдопатриотите и те спят, и Джамбански като евро депутат се видя колко струва , лапачи , само за пари мислят и националните интереси са им само банковите сметки
8
1
 
20
 
! Отговори
иван преди 5 години
ВМЕСТО ДА ПЛАЧАТ, ТИЯ ПРИВЕТСТВАЛИ!!!
7
2
 
29
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Бившата секретарка на Плевньо, набедена за външен министър, си няма идея до какво може да доведе това име. Преди няколко дена Баце каза, че няма да сме съгласни на Северна Македония, но явно вече е получил инструкции и си трае. Тежко се живее като те управляват национални предатели...
6
1
 
27
 
! Отговори
оксижен преди 5 години
До БГНапълно те подкрепям ! Ние имаме област Пиринска Македония , която е на територията на България и също се пада Северна Македония за традиционната гръцка област Македония ! Нашето външно министерство проспа безмълвно тези събития ! Позор за страната ни с тези службогонци ! ! !
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да чуя ясно "приветствието" на т.нар. "патриоти"! Къде сте бе, шушумиги?
4
2
 
26
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Приветстваме? Вече само за това ли служи Външно? Защо по време на преговорите между Гърция и Македония не заехме позиция, защитаваща националните ни интереси, а само гледахме безучастно? Та ние сме държавата, която има историческото право да има позиция относно всичко, касаещо измислената страна "Македония". Гърците решиха да бъде "Северна Македония", защото имали такава провинция.., а ние нямаме ли географска област "Македония" от над хилядолетие? Гърците нямат нищо общо с антична Македония!