"Балканският картел" в разцвет: Сърбия е пълна с малки Ескобари

Той си сътрудничи с българи, албанци, италианци
4 дек 2019 14:45, Елка Василева
35
"Балканският картел" в разцвет: Сърбия е пълна с малки Ескобари
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е част от световната търговия с дрога и е основна брънка от т.нар. „Балкански картел“, за който международните полицейски организации твърдят, че е в разцвет, пише белградският вестник „Политика“.

През последните две години в страната са заловени над 10 тона дрога – миналата година четири, а през тази повече от шест, с което 2019 година става рекордна по заловена дрога, откакто се води статистика, съобщи сръбското МВР.

В тази статистика не е включена иззетата марихуана във фермата „Йованица“ – 650 килограма, подготвени за продажба, както и още близо четири тона.

Дарко Шарич, известен още като Балканския Ел Чапо и Радослав Цвийович, когото мнозина наричат „новосадския Ескобар“, са най-големите дилъри на кокаин.

Що се отнася до хероина, „Политика“ пише, че най-голямото иззето количество през тази година в Сърбия е от средата на ноември, когато са били конфискувани 77 кг на стойност 5 милиона евро при ареста на заподозрения лидер на наркогрупа Младен Новакович-Тоцило. Той е живеел доста разточително. Според медийни публикации той е направил от къщата си в село Америч край Младенович истинска хасиенда. Казват, че бил платил на художник от Белград да му нарисува петел, като окачил картината в кокошарника.

И докато в социалните мрежи се шегуват с него, при акцията е било разкрито, че Тоцило е смятан за един от най-могъщите наркобосове в Сърбия, като е живял в стил „малък Ескобар“. Заловеният при него хероин е бил в пакетчета със специален печат. Според полицейски източник дрогата е опакована най-вероятно в Косово, а доставчиците от Сърбия са получили свои печати и знаци. Наркотикът идва от Близкия и Далечния изток, като това е най-опасната дрога, предизвикваща най-силна зависимост и взимаща най-много жертви. Затова е тревожен фактът, че хероинът се завръща в Сърбия, пише изданието.

Балканският Ел Чапо – с тези думи аржентински портал описа преди години сръбския наркобос Дарко Шарич. Мексиканският наркобос Хоакис Гусман, известен като Ел Чапо, беше осъден на 17 юли в Ню Йорк на доживотен затвор и още 30 години зад решетките. Осем месеца по-рано пък Дарко Шарич беше осъден в Сърбия на 15 години затвор за трафик на почти 6 тона кокаин от Южна Америка в Европа. Очаква се окончателното решение след обжалването на присъдата. Шарич и Ел Чапо имат доста прилики, които показват как функционира борбата с наркокартелите в света. Аржентински медии посочват, че и двамата са се укривали години наред, и двамата са наричани „наркокрале“. Различават се по тежестта на обвинението, наказанието и известността си в света.

Радосав Цвийович Цвика е наричан от мнозина „новосадския Ескобар“. Още преди 10 години той беше посочен като един от най-големите наркотрафиканти в Нови Сад. Екипът му беше арестуван преди две години в Прага. Цвийович е в ареста, делото срещу него се води в Специалния съд в Белград.

Когато става дума за кокаина, колумбийските и италианските престъпни групи в исторически план са играли централна роля, в по-ново време групи от Сърбия и Албания стават все по-значими. Това се посочва в доклад за европейския пазар на наркотици, изготвен от Европейския център за проследяване на дрогата и Европол. В този доклад Сърбия е спомената на няколко места.

Подчертава се, че сръбските престъпници работят добре с „колегите си“ от другите страни от бивша Югославия и затова европейската полиция ги нарича „Балкански картел“, пише „Политика“. Сърбия се споменава в онази част на доклада, която се занимава с кокаина, като се посочва, че освен традиционните главни играчи сериозни играчи стават и страните, в които се говори албански и Сърбия. Сърбия също така се споменава и като важна част от Балканския маршрут на дрогата, който тръгва от Турция.

Отбелязва се, че „Балканският картел“ се състои от престъпни групи от страните от бивша Югославия – най-многобройни са сърбите, хърватите и черногорците, които отлично си сътрудничат както помежду си, така и със съседите си – албанци, българи, италианци.

Вестникът отбелязва, че за разлика от кокаина, който идва от Латинска Америка, хероинът идва от изток – предимно от Афганистан и в по-малка степен от Пакистан, Иран, Източна Турция и централноазиатските страни.

„Главните канали за контрабанда на хероин минават през Турция, България, Албания, а след това през Косово и Сърбия“, пише вестникът, като добавя, че когато хероинът пристигне в Косово, наркоклановете го опаковат в по-малки количества и след това го транспортират по суша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия не са от нашата черга .Може и да не ни занимавате със проблемите и .
26
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 4 години
а ти си лишен от мозъчна дейност ***!
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То си личи къде Русия има влияние, колкото по-голямо влияние има ***, толкова по-зле е държавата.
24
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 4 години
а бе за един да питам, а къде е Генерале?
23
0
 
4
 
! Отговори
812 преди 4 години
Мечтаят си да са Ескобари ама.. :D
22
0
 
7
 
! Отговори
сръбската кочинаа преди 4 години
Югославия бе разрушена от НАТО, следва руската *** на олигарха Путин.
21
1
 
5
 
! Отговори
Мая преди 4 години
Това не влиза в работата на БГ. Няма нужда от искуствена нагнетяване на напрежение. Тактиката е от 60 те и 70 ти та до днес.
20
6
 
9
 
! Отговори
Balkann преди 4 години
как тавига мега смотани селяци като сърбите са станали такива добри в това... те са назад много по назад от бг и другите страни... още носят сребърни и златни ланци ... турбо селяни... са... кой им позволява да държят пазара.. нямат нищо общо с албанците който са точни мъжкари не като сърбаляците скапани
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета мненията на" специалистите" във форума.Защо не се пронзнесете по темата от къде тръгват наркотиците: нещо за цру афганистан, цру колумбия и тн..3а неофициалната политика на ФАЩ ДАприбират ако не целия то по-голямата част от парите от наркотици (прибл.600 милрд, годишно)
18
4
 
7
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
по времето когато се подвизаваше като Боко Тиквата беше заварен със сръбската мафия и тази връзка никога не е прекъсната, защото мафията в Източна Европа се управлява от Кремъл и клетвата за вечна дружба са... вечни.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Тошово време,каналите минаваха през България,като мизата си чуждите наркотрафиканти снасяха на другарите.Хубавото е,че у нас не оставаше и един грам.Основен играч бе Челенк,който отдавна е при Аллаха.
16
1
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
До Анонименразправяш, при Тошо търговията с наркотици и оръжие беше държавна политика,никой не се бъркаше там...
15
3
 
20
 
! Отговори
Русия преди 4 години
А нашият Ескобар е най-тлъст в юропата.
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Тошо нмаше сериозен организиран мафиотизъм. Той дойде тук по сръбски лиценз по време на ембаргото.
13
4
 
22
 
! Отговори
Картела рекъртс преди 4 години
Дрогата се изпраща от извън океана и я конфискуват в балканите. Тук няма картели ескобари просто са мишки които заплашват граждани които работят за 600 лева и продават наркотици на пибери
12
7
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Списвача е скаран с географиятаКанала е Турция България..Албания и след това Сърбия.След такива елементарни грешки как да вярвам на цялото разследване
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главните канали за контрабанда на хероин минават през Турция, България, Албания, а след това през Косово и Сърбия...Защо в заглавието е изведена само Сърбия?! Остава да кажете кой е главния световен наркопласэор...
10
0
 
15
 
! Отговори
що ебах израелите преди 4 години
Не разбрах що Йоца Амстердама се крие в Бг , а бг банкерчето на ктб се крие в сърбия , ще каже че са все руски боклуджии тоест все балкански чалгари ......
9
4
 
4
 
! Отговори
До 9... преди 4 години
Всички от статият горе са зад решетките към днешна дата...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ..Къде са?