Албания може да поиска отделяне от македоно-българския въпрос

Рама се надява, че РСМ ще приеме френското предложение
15 юли 2022 08:50, Нели Христова
19
Албания може да поиска отделяне от македоно-българския въпрос
Снимка: БГНЕС

Премиерът Еди Рама предупреди, че ако преговорите за Албания не бъдат започнати, на следващия ден ще бъде поискано "отделяне от македоно-българския въпрос".

„Надявам се, че резултатът от дебата в парламента на Северна Македония ще бъде положителен. Ако е така, конференцията със сигурност ще бъде свикана скоро. Ако не е положителен, още на следващия ден ще продължим да искаме отделянето на Албания от българо-македонското досие. Определено сме убедени, че Албания трябва да започне преговори тази година без забавяне и обсъждане. Сега нека изчакаме края на този маратонски дебат, който се очаква да се проведе в парламента на РСМакедония”, каза Рама на съвместна пресконференция във Валона с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархели.

„Иска ми се, парламентът на Северна Македония да проправи пътя за предложението на Франция и двете страни да започнат преговори. Но това, както казва и еврокомисарят, не решаваме ние, а суверенният парламент на Северна Македония. Искам още веднъж да подчертая, че благодаря на еврокомисаря за уважението към интеграционния и финансовия аспект на Балканите. Искаме не само пътища, но и железопътни линии. Ще поискаме подкрепа за новото пристанище Дуръс. Поискахме подкрепа от инвестиционния пакет на НАТО, каза Рама.

В понеделник координаторът на парламентарната група на управляващата Социалистическа партия на Албания и генерален секретар на партията Таулант Бала каза, че първата междуправителствена конференция с Албания „и надявам се със Северна Македония“ ще се проведе следващата седмица, 19-20 юли, което като перспектива е добра новина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Албанец преди 1 година
1. За Албанците в РСМ това ще е страшно предателството е ще проклинат Еди и неговата партия до като са живи.2. Албанците в РСМ няма да са толкова търпеливи към Македонците и може да ескалира конфликт подобен на този в Косово през 90-те.3. Влиянието на Сърбите в РСМ ще се бетонира и дори може да отиват към федерация с Сърбите. Знаем какво означава това за всички Албанци на балканите .4. Коридор номер 8 няма как да се реализира без РСМ , които е много важен за големи европейски страни
18
1
 
5
 
! Отговори
Albani преди 1 година
Нормално. Хората искат да вървят напред. Албанците са най-отраканите на Балканите. Защо да ги спират някакви ретрогради-балканоиди. Да се карат отделно.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към нас беше много по- остър албанеца! Явно има респект към макетата и сръбските им стопани!
16
1
 
18
 
! Отговори
Де да знам преди 1 година
Да пуснеш шиптъри да си щъкат свободно из ЕС е много сериозно предизвикателство. Те и сега държат повечето престъпни структури, пък за тогава не ми не мисли.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две държави, които са 1000 пъти по-зле от България. Цялата територия между България и Адриатическо море и България и Австрия е населена със същества, които са изостанали умствено 1000 години от света.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много внимателно се изказва за РСМ, виж ние нямахме този късмет, добре ни нахрани публично. Тези две новоприети държави ще образуват фронт срещу нас в ЕС, защото по необясними причини страшно ни мразят.
13
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 1 година
Рама, защо сега не плюеш? Все пак си имаш цяла партия в БЮРМ
12
0
 
13
 
! Отговори
Rm преди 1 година
Еди Рама пак е в грешка - въпросът ВЕЧЕ е само (северно) македонски.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па пътища искал.... Ахмак.... Ще ги получите, ама на каква цена.
10
11
 
2
 
! Отговори
Филипс македонски преди 1 година
Дори и албанските реотани загряха вече, че от ЕС ги правят на маймуни.
9
2
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
епа македония като нация е създадена от ЦК на КПСС 60-те години на миналия век! Разбирай русия! Като държава се създаде от сърбия и русия след 1990г. Първоначално като нация е създадена за да се подкопае югославското влияние на балканите! Но после сърбите разбират, че с тази изкуствено създадена нация могат да отхапят територии та дори и от БГ! Русия продължава да ги изпозва както преди! Това е цялата работа! Друга истина просто няма!
8
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 1 година
Сега му е времето, разделяйте се защото РСМ няма да влезе с следващите 30 години. А с тях и вие. Тези преговори ще продължат докато не изпълнят условията на България.
7
0
 
12
 
! Отговори
Руска рулетка преди 1 година
И ние бяхме вързани с Румъния. Цинично но ако единия се удари да повлече и другия . Сеир за ЕС . Може и залагания да правят.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие българите сте пълен хаос, това са думи на албанския премиер. Само заради това НЕдобросъседство заслужават да чакат още поне 25 години.
5
0
 
25
 
! Отговори
Пилат понтийски преди 1 година
Какво общо има България ? Вече не са рсм наш проблем.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албания също цялата е влизала в Самуиловата славянска империя!
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н шиптър, нали българите ви бяха проблем?
2
0
 
24
 
! Отговори
Всеки цигганин иска преди 1 година
Понеже смята ,че трябва да му се дава ! Важното е случая е дали някой го пита и дали някой смята да му дава .!.
1
0
 
41
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Албания ако се отдели, то албанците в РСМ ще се вдигнат на бунт срещу "македонците" че спират европейското им развитие. Ще стане гражданска война за разделяне на Македония и с тази държава е свършено. За това никой не смее и да си помисли да ги раздели.