Русия вини групировка за химическите атаки в Сирия

7 души бяха убити, а 23-ма задушени след атака в Алепо на 2 август
4 авг 2016 09:44,
73
Русия вини групировка за химическите атаки в Сирия
Снимка: Reuters

Руското министерство на отбраната обвини вчера опозиционна групировка в Сирия, че използва забранени оръжия, пише "Комерсант".

Според руските военни, сирийската опозиционна групировка "Нур ад Дин аз Зинки" е употребила химически оръжия при терористичното нападение в Алепо на 2 август, при което загинаха 7 мирни жители, а 23 бяха откарани в болници. Според САЩ тази групировка спада към "умерената опозиция", за която важи обявеното спиране на огъня, но руските власти смятат бойците й за помагачи на терористите, посочва изданието.

Военен източник твърди, че в Алепо е бил използван хлор, причиняващ сериозни изгаряния на дихателните пътища и задушаване.

Москва разполага с данни, че терористите в Сирия имат индустриални мощности за производство на отровни вещества, заяви за Интерфакс Михаил Улянов, ръководител на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър съобщи, че неговото ведомство засега няма информация по въпроса.

Високопоставен източник на "Комерсант" в руския Генщаб заяви, че "ситуацията е доведена до абсурд". "Всички желаещи да се включат в борбата с терористите вече се включиха. Всички останали просто се преоблякоха и продължиха да воюват на страната на терористите, като се нарекоха опозиция. Това не може да продължава повече", каза той.

Съобщенията за предполагаеми химически газови атаки предизвикват сериозна загриженост, цитира "Комсомолская правда" изявление на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисаря по хуманитарните дейности Христос Стилианидис.

ЕС подкрепя усилията на Русия и САЩ - съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия, насочени към рестартиране на междусирийските преговори, се казва в документа, публикуван на сайта на общността.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прикани чрез Facebook западните медии да не подминават с мълчание употребата на химически оръжия от т. нар. умерена опозиция в Сирия, пише "Военное обозрение".

Източник, близък до ръководството на сирийското министерство на отбраната, заявил за мрежовото издание "Руская весна", че правителството в Дамаск ще сезира Съвета за сигурност на ООН по повод употребата на химически оръжия от въоръжени опозиционни групировки.

По-рано химически оръжия бяха употребени срещу сирийската армия в провинция Дейр аз Зур от терористичната организация "Ислямска държава". Ислямистите използваха ракети с иприт, напомня електронният в. "Ридус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия винаги обвинява други, но всъщност тя е извършител на химическата атака, да не мислите че всеки има в арсенала си химически оръжия ?!Така навремето беше раззстрелян цвета на полската нация, хиляди невинни, и заровени в Катинската гора.Руснаците го направиха, а обвиниха германци, но никой не им повярва. После се доказа че русия е била. Руснака само лъже, убива и краде.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави са руснаците. Не са те виновни за това в Сирия. Г.адните са САЩ. А това би трябвало да е ясно на целия свят.
53
3
 
4
 
! Отговори
За Русия вечно преди 7 години
Как може българин да плюе срещу Русия!? РУСИЯ, БРАТСКАТА ДЪРЖАВА, ОНАЗИ, КОЯТО НИ Е СПАСИЛА ОТ ТУРЦИТЕ, ОНАЗИ, КОЯТО НИ СПАСИ ОТ ХИТЛЕР, ОНАЗИ, КОЯТО НИ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА, ЗАЩОТО СМЕ БИЛИ ЗА ХИТЛЕР, НЕГОВИ СЪЮЗНИЦИ, А НЕ СА У.БИЛИ И ЕДИН БЪЛГАРИН, НЕ СА НАРАНИЛИ НИКОЙ! А НИЕ, НЕБЛАГОДАРНА ПРЕДАТЕЛСКА БЪЛГАРИЯ, СМЕ БИЛИ СРЕЩУ ТЯХ И В ПЪРВАТА, И ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА! НИЕ СМЕ ЖИВИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БРАТЯТА РУСНАЦИ БЕ, БЪЛГАРИЯ!!! ТРЯБВА ДА СМЕ ИМ БЛАГОДАРНИ!
52
2
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
САЩ се мешат в Европа. САЩ се мешат в Азия. САЩ рушат ЕС. Джихадистите са от САЩ. САЩ уб.иха Сирия. САЩ скъсаха връските между Русия и Украйна. САЩ доведоха ф.ъшизма. САЩ са истинаките джихадисти, САЩ са ф.ъшистите! САЩ са виновни за всички атентати в Европа! САЩ искарват виновни Русия, но мнооого добре знаят, че не могат да я победят, и никога няма да могат.
51
3
 
4
 
! Отговори
Русофил съм и точка преди 7 години
Каквито и да са руснаците, колкото и да са г.адни, колкото и да пият, те поне не са предатели. Те поне не крадат. Заради тях съм жив и аз, и половинага свят. Заради тях ние сме тук, на тоя свят. Бъдете им благодарни, те спасиха България, ТЕ и НИОЙ ДРУГ СПАСИХА СВЕТА ОТ ФЪ.ШИЗМА И ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ БЕ, ХОРА!!! ЗАРАДИ ТЯХ ПИШЕМ НА БЪЛГАРСКИ БЕЕЕ!!!
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А НАСА не знаете ли, че е създаден от немец?От В.Световна. Натцист. А не знаете ли, че гениите на Америка са българи? Мразя САЩ, крадл.иви о.лигуфрени са всички от там! Толкова са т.ъпи, а се правят на велики....
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, нямало от къде да ги доставят иначе... Ти Хитлер знаеш ли кой е? А знаеш ли къде отиват оръдията на фъш.истите след втората световна? А знаеш ли кои са днешните фъ.шисти? Очевидно не. Но отговорът е ясен, поне за умните хора:В САЩ!
48
0
 
4
 
! Отговори
Ох преди 7 години
И правилно вини. Не Русия беше виновна за това в Украйна. Скараха ги Америка.
47
0
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
Открехваш се и съм сигурен, че няма да спиш спокойно освен ако се дрогираш преди сън.
46
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44Заради такива, като теб обичам всички путинофили! Колко си умен!Колко си мъдър!Ти си истински човеколюбец и направо ме спечели за каузата на джуджето!......... А сега си изпий хапчетата, да не се задавиш от човеколюбие!
45
0
 
7
 
! Отговори
БКХ преди 7 години
Ние от БКХАнтоанета Ненкова, Васил Чапразов, Вълко Станев, Георги Банков, Георги Тошев, Даниела Фъртунова, Десислава Симеонова, Димитрина Петрова, Илиана Савова, Калина Бозева, Кирил Иванов, Красимир Кънев, Маргарита Илиева, Рамадан Кехайов и Яна Бюрер Тавание:Няма да се признаем за виновни. Не бяхме ние! Вервайте ни!БКХ
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rusia i Amerika sa glabnite vinovnici za polojenieto v Siria
43
17
 
7
 
! Отговори
От Русия с любов преди 7 години
Снарядите с хлор и иприт са доставени на ислямистите от руските запаси.Иначе няма от къде да си ги доставят.Само Кремъл има изгода от дестабилизация на Европа и близкия изток...
42
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мур.зилки, кой ще ви плаща като отново катурнат матушка русь? Как ще борите капитализЪма с икономика колкото Испания? Кварталния побойник ***.ин се прави на мъж на клета Украйна, иначе дори една Турция му сваля таралясниците и се гаври с него мухахахах. До 2 години Матушка Русь отива в историята при сеесесесесесере. Мур.зилки, защо децата на всички ваши идоли са в САЩ??? Мирише ми на шизофренийка.
41
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, кой ще ви плаща като отново катурнат матушка русь? Как ще борите капитализЪма с икономика колкото Испания? Кварталния побойник ***.ин се прави на мъж на клета Украйна, иначе дори една Турция му сваля таралясниците и се гаври с него мухахахах. До 2 години Матушка Русь отива в историята при сеесесесесесере. ***, защо децата на всички ваши идоли са в САЩ??? Мирише ми на шизофренийка.
40
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофоби, животът ви скоро ще се превърне в ад. Много от вас ще бъдат физически видоизменени а други с еднопосочен билет ще заминат там откъдето никой до сега не се е върнал.
39
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сесесерето, Бог да не го прости, създаде радикалния ислямокомунизъм. ИД е естествено продължение на савецкото политическо инжиниране. Другаря ***, чийто дядо е бил готвач на Ленин, знае за какво говоря. Империя на злото. Време е за втори разпад! Ще има масови самоубийства на *** хаха
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ГИ ВИНИ А Е ДОКАЗАНО ! ДЖИХАДИСТИТЕ НА САЩ ИЗПОЛЗВАТ ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ЦИВИЛНИ ! КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ ПО ВЪПРОСА СЕГА ФАЩ , АНГЛИЯ И НАТО ? ИРАК ГО СРИНАХА ЗА ИЗМИСЛЕНИ ТАКИВА, УБИХА ЗАКОННИЯ МУ ПРЕЗИДЕНТ ЗАРАДИ ХАЛШИФИЦИРАНЕТО ВА БЛЕАР И БУШ, А ТУК ИМА ЯВНО ИЗПОЛЗВАНЕ И ЖЕРТВИ ! ЗАЩО МЪЛЧАТ
37
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците хвърлят химически оръжия защото никога не са ценяли човешкия живот. Путин взриви няколко жилищни блока с руснаци за да започне войната в Чечня. Много му пука за сирийците. И до ден днешен живеят хора в Челябинск и умират от радиация. Много им пука на тях за хората по света. Абсолютни варвари-монголоиди. Бащицата им ленин с дръпнати очички е абсолютен монгол. Време е за втори разпад на русийская савеЦская федерация.
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скандинавски угро-фински племена с много кръв от татаро-монголи Това са днешните руснаци