Светльо Кантарджиев: Промените в НК за културните ценности правят обикновени хора престъпници

Anton Penev @pochivkabalisingapur.blog.bg 5 мар 2014 11:07
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
6
8922

Промените в Наказателния кодекс, според които собственици на нерегистрирани културни ценности (всички предмети на възраст по-голяма от 50 години) могат да бъдат наказвани със затвор до 4 години и глоба от 2 до 10 хил. лв, биха могли да доведат до множество дела и наказване на невинни хора със затвор, заради стар скрин, радио, картина или друг наследствен предмет, твърди Светльо Кантарджиев – член на Съюза на колекционерите и учредител на Фондация „Мизия“ за опазване на културното наследство.

Всеки втори-трети българин притежава вещи на възраст по-голяма от 50 години, но съвсем малка част от тях имат значителна културна стойност, въпреки това готвените промени задължават всеки един предмет на по-голяма от тази възраст да се регистрира. Това не само означава огромна бюрокрация, но и прекалена намеса на държавата. Според Кантарджиев промените в Наказателния кодекс са абсурдни и биха могли да задръстят съдилищата от безсмислени дела за „културни ценности“ с нищожна стойност и огромни разноски по тях за идентификация на предметите. Такива примери има дори в момента, посочва колекционерът.

Множество културни дейци и хора на изкуството като проф. Валери Стефанов, акад. Светлин Русев, археологът проф. Николай Овчаров и други скочиха против готвените промени. В проектозакона липсва разграничение между „културна ценност“ и „археологически обект“, както и ясна дефиниция на термините. По този начин би могло да се стигне до комични ситуации, като дори един детски лексикон или рисунка (стига да са на възраст над 50 години и без значение дали авторът им е още жив) биха могли да се счетат за културна ценност, и собственикът им да носи наказателна отговорност, ако не ги регистрира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До коко, номер 11:Веднага да я предадеш в музея. Такава ценност не може да се съхранява къде да е.
15
0
 
0
 
! Отговори
миро преди 9 години
тоа как са прави на ***.в същото време сигурно е най големия престъпник с ценностии....тоа кантаржиев шмекера
14
1
 
4
 
! Отговори
ПРОЧЕТИ! преди 9 години
И хиляда години да минат, ние българите не ще разберем, колко заробени сме от комунистическия пролетариат! За жалост народът ни е ***, а управляващите направо за книгата на Гинес. Веднага след деветосептемврийския преврат през 1944 г. в управлението на държавата влизат буквално *** и Пульо. Като съвършени простаци, те изтребват де що интелигент има и по този начин сплашват останалата част от народа, за да го държат в подчинение. Десе
13
0
 
8
 
! Отговори
Кой? Кой? преди 10 години
Пишете наистина кои са вносителите на тези промени в НК, защото ако не ги знаем, ще продължават с подобни *** инициативи съвсем безнаказано. Вероятно са хора без една книга в дома си, без един предмет-спомен от дедите им, без памет и сърце! Ако целта е да се запази културното и археологическото ни наследство, знае се къде трябва да търсят! Но не им държи! По-безопасно е да тормозят обикновените хорица и да доведат до вълна от кражби по домовете на наивниците.
12
0
 
8
 
! Отговори
Изключително тъпо! преди 10 години
Първо: приет ли е вече този закон или само опитват почвата доколко сме слабоумни? Второ:кой ще определя даден предмет културна ценност ли е или не?. Трето: при възрастните хора всички предмети са над петдесет години, ще ги караме да ходят да търсят институцията, която да ги регистрира ли? Как ще платят за тази идиотщина/ примерно имат 200 книги от петдесетте години/? Значи, иманярите копаят и веднага пласират ценни предмети, които не им принадлежат, а аз ще плащам за наследените стари книги?
11
0
 
13
 
! Отговори
читател преди 10 години
Тези закони са изпитано средство. Никой не ги спазва, но ако трябва да натопят някого, има широки възможности. От нищо превръщаш човека в престъпник.И така, целта е една - дръж народа в страх, винаги да се чувства виновен и наврян в *** г.. Стара практика на комунистите.
10
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Който знае кои са съставителите на промените да ги напише. Цяла България да ги знае!
9
0
 
12
 
! Отговори
коко преди 10 години
На мен оная ми работа е на 53 годинил Трябва ли регистрация, щото си е ценност но не чак културна
8
0
 
10
 
! Отговори
Прочетете този пости преди 10 години
ПОЛИТИЧЕСКА СМРАД ДО НЕБЕТО Удивително, как се запазват през годините, наложените стереотипи у българина! Описаните от Алеко Константинов типични недостатъци, се повтарят като щампа преди 9 септември 1944 г., след това, след 10 ноември 1989 г., та до днес. Продажността, хамелеонщината, келепирджилъка, усъвременен и преобразуван в далавера и източване на парични средства, чрез различни способи и прийоми, чудовищната корупция, националното предателство и безмерната наглост, са о
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
носията на прабаба ми Славка е била носена още в през 1907 г., когато тя е била млада мома.... оттогаав е минал повече от век, да не мислите че ще я регистрирам, за да ми я откраднат?ами старите ми персийски килиим купени отперид повееч от 30 години?ами етажерката и столовеет от преди 25 години?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз имам и въздушна пушка която не работи и с която не съм стрелял от 10 години - труябваше ли да дам пари за да се регисрирам пък като не се регисрирах ако ме откриуят че я имам - глоба 50 лева, нищо че не може да стреля. направо съм престхъпинк с пушката и с всиките ми стотина книги които имам от едно време - повечеот от 70-те и 80-те годиин, някои и от па -рано.
5
2
 
9
 
! Отговори
festo преди 10 години
Аз имам първото издание на Библията, печатано във Виена.... на по-вече от 100 г. Да не си въобразяват, че ще се регистрирам ! Още утре ще разбият жилището ми и ще я откраднат ! ПИТАМ: До кога ще гласуваме за червените *** и червените фесове !?!?!? Народе,.... СЪБУДИ СЕ !!!!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това им е целта. Да не може след 30 години някой да има спомен за какво е било едно време, а да му втълпяват, че съвеЦката власт е върхЪ.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз имам книги от 1936 година - оригиналът на дванадесеттте стола - това е културан ценност. А да не говорим за приказак без край - 1976, и разни други книги които масово са издавани втората половина на 70-те години у нас - едн 700-800 книги трябва да регистрирам.и четири носии имам от баби и прабаби...
2
1
 
24
 
! Отговори
Веско преди 10 години
До КратунВерно бе, ами то цяла библиотека с книги ще трябва да се описва и регистрира. Крайно време е да им се удържа от заплатата на дупетатите при некадърни законопроекти
1
1
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Аз имам страница от вестник от 1936 г. Къде да я регистрирам?