Вносител на "дупета": Не вкарваме стока с изтекъл срок

Държавата ще бъде осъдена за акцията с месните изрезки
1 сеп 2010 11:24,
155
Вносител на "дупета": Не вкарваме стока с изтекъл срок
Георги Костадинов. Снимка: БГНЕС

Държавата ще бъде осъдена за операция "Дупетата", която удари по фирмите, които внасят и пускат на пазара препакетирани крайчета от месо. Това обяви бизнесменът Георги Костадинов, собственик на фирми, които попаднаха под ударите на акция „Дупетата“.

Междувременно от Националната ветеринарномедицинска служба съобщиха, че 441 кг агнешки бутчета, внос от Англия, са изчезнали от склада на плевенската фирма „Анона”, чиито собственик е Костадинов. Част от стоката вътре е под възбрана заради изтекъл срок на годност и неизрядна документация.
 

Инспекторите ще установяват дали агнешките бутчета наистина са изчезнали, както се смята, или са били преместени на друго място в склада.

Във вторник пък ветеринарните власти обявиха, че са установили опит за подмяна на партидните номера на месни продукти под възбрана в склад на плевенското предприятие „Анона”.

"Вече сме се консултирали с европейски органи и те казват, че сме производствено предприятие. Ние не влизаме в толкова тежък спор, без да сме подготвени. Те казват, че ние сме производствено предприятие, нашето задължение е да не вкарваме в търговската мрежа продукт, който не е годен за употреба, спазили сме тези изисквания и нямаме никакви проблеми", заяви вносителят пред bTV.

Предприятието ни в Плевен е производително, а не преетикитиращо или превакуумиращо. Което ще рече, че има право по закон да слага срок на годност, след като направи необходимите лабораторни изследвания, каза още той.

Костадинов обясни и механизмите при определянето на срокове на годност на колбасите. Когато продуктите се внесат в невакуумирана опаковка, трайността им била 30-40 дни. В предприятията му преопаковали във вакуум крайчетата и така срокът им на годност ставал три-четири месеца.

Още по темата

"Невъзможно е да внасяме стока с изтекъл срок на годност. Ако в Европа една стока има изтекъл срок на годност, тя не може да бъде търгувана като хранителен продукт. А ние сме търгували винаги хранителни стоки", потвърди той.

Вносителят на "дупета" влезе и в директен спор с шефа на ДВСК д-р Любомир Кулински, който заяви, че предприятието на Костадинов не е производствено и няма право да слага срок на годност. Според Кулински при нарушението, разкрито вчера в Плевен, ставало дума за преместена партида месо, но проверката там продължавала и щяло тепърва да се установи за какво става дума.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Георги Костадинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
15
 
! Отговори
yann преди 13 години
Пич, като си толкова зле - *** и се прегледай. Как можеш да повярваш, че истинската кайма е 10лв. за килограм, когато килограм свинско месо - т.нар. "полутлъсто за кайма" или още известно като "месо за готвене", е по 5-6лв. за килограм? Ами купи си от него и поискай в магазина да ти го смелят. Ето ти кайма от истинско месо. Дори и с 50% телешко, пак цената ти ще е около 7-8лв за килограм, при това смляна прясно пред теб.Останалото което си натворил са глупотрещини.
111
5
 
16
 
! Отговори
123 преди 13 години
Ядохме 40-годишно телешко и какво ли още не, та някакви си крайчета със съвсем нежно завишен срок на годност ли ще ни уплашат?Тоя *** трябва да го затворят поне за 10 години, имайки в предвид обема на нанесените вреди...
110
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гадняри са тези от ГЕРБ, развалиха рахата на народа! 20 години си живеехме готино и си похапвахме дупенца, а сега тези мърльовци искат да вземат любимата храна на народа!
109
3
 
15
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Някой да купи памперси,че тези дупета осмърдяха вилаета!
108
3
 
9
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
забравих ако изтече случайно срока на годност унищожавате ли я или я влагате в салами.
107
3
 
12
 
! Отговори
до 106 преди 13 години
Е той нали това предложи на министъра - той да изяде 3 килограма месни продукти от своя внос, а минстъра да изяде 3 килограма месни продукти от хубавите български луканки и после да си направят кръвни проби - ама министъра нещо го хвана шубето
106
6
 
9
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
Вносител на "дупета": Не вкарваме стока с изтекъл срок.да но като стой 1-2-3 месеца по складове заради свития пазар не й ли минава годноста или престоя в хл. камери не се брой.
105
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако имаше правосъдие в България щяха да го осъдят 20 години да яде само собствено производство!!!!И след това идва Петър Димитров и ми казва, че ГЕРБ били същите, като предишните!!! Ако бяха същите сега въпросният господин нямаше да писка и да заплашва със съд!
104
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе , Тулски поредната ти гениална мисъл.Дай хората с по- малки възможности да ядат *** с изтекъл срок на годност, нали.И после здравната каса няма пари да ги лекува .Направо нямам думи.Е с това овчедушие се докарахме отук.
103
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как така има хора, които са "ЗА" тези дупета. Ако това ставаше за храна или за каквото и да е, щяха ли в Европа да ги изхвърлят, вместо да ги използват, премилат и т.н.? А и като са с изтекъл срок на годност... ужас
102
4
 
12
 
! Отговори
Мари преди 13 години
Всички далавераджии са нагли, защото имат закрила, де от местни онбашии, де от по-горе, плащат си за гяволъка!!!
101
5
 
4
 
! Отговори
stiga ve4e преди 13 години
napadenieto e nai-dobrata za6tita! dano tova zakliu4enie ne vleze v red za kostadinov za nego i dr. kato nego zatvor 5 god., goliami globi i konfiskuvane na firmite im. zial narod troveli s godini skandal
100
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми нагъл е.И как няма да е,като е човек с много пари,забогатял от обикновените хора,които ядат внесеното от него месо с изтекъл срок на годност.Нагъл е,защото явно е имал и има протекцията на някои.
99
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяко чудо за 3 дни--но жалко че страдат по малките предприятия
98
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много нагъл е този господин! Ще съди държавата! Сигурно има няколко подкупни магистрати, но няма да успее, защото бате Бойко не е вчерашен! Преди всичко ни трябва акция подпуни магистрати, за да се оправим!!!!
97
8
 
12
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Дупета, дупета, ама ако не са те, колко хора ще могат да си купуват кайма по 10 лв и салами по 15 ?А тези, които могат да си го позволят, те и досега не са яли дупета.Тъй, че и да ги спрат, обикновените хора не печелят нищо.
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
316 тона месо с изтекъл срок на годност бяха спипани вчера в складове и халета в Пазарджик при акция на антимафиоти.Спецоперацията била извършена в периода 3-9 май т. г. след получена информация в сектор Изпиране на пари на ГДБОП. Направена била пълна инвентаризация на месните продукти в складова база, стопанисвана от акционерно дружество, разположена на площ от 10 декара. При проверката, в която се включили и служители на Регионалната ветеринарномедицинска служба и данъчни, били открити 310 097 кг негодно месо. В хладилни камери се съхранявали общо 866 181 кг месо, за което собствениците на дружеството все още не са представили документ за произход. Били намерени и различни количества месо внос от Ирландия, предназначено за руския пазар. В хода на операцията е открито и един тон българско агнешко месо с изтекъл срок и с подменени етикети.Задържали сме единствено месото, което е с изтекъл срок. Под контрола на полицията е и месо, за което все още не могат да се предоставят документи за произход, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от Фокус.Нелегалното месо било предимно свинско и телешко и е произведено в страни от Европейския съюз, като е влязло в България през границата само с фактура. Част от месото е с изтекъл срок от няколко дни, а друга - с близо месец. Проверка на полицията установила, че нито килограм от негодното месо не било пуснато по магазините.Фирмата е купувала меса, на които срокът на годност изтича, тъй като са по-евтини, обясни д-р Йордан Войнов, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.Според закона месо с изтекъл срок на годност трябва да се унищожи в екарисаж за сметка на собственика.
95
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От тия статии излиза че има и фирми , дето всичко са правили както трябва и качествено. Но аз сметнах , че това е абсолютно невъзможно,понеже огромен процент от цената се формира от преки и косвени данъци , лицензи и т.н. Така че фирмите пълнят саламите с "дупета" , за да има пари да пълнеят огромния брой за мащабите на страната гъ*ове .
94
4
 
18
 
! Отговори
аа преди 13 години
А сега някоя гражданска организация да вземе и да му заведе колективен иск за милиони, че заради алчността на такива като този, тайно и целенасочено сме тровени в продължение на години с некачествена и опасна за здравето храна.Ако е в Америка ще му съдерат *** на този тарикат.Ама ние овцете за всичко си мълчим и за това си правят каквото си искат с нас.
93
2
 
15
 
! Отговори
josh преди 13 години
на тоя къф колбас бих му дал само....!жална му майка.