Държавата ще спечели от падането на ДДС върху дарените храни

Промяната може да влезе в сила от догодина
13 сеп 2016 10:44, Екип на Bloomberg
1
Държавата ще спечели от падането на ДДС върху дарените храни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отпадането на ДДС върху дарените храни е перфектното решение, при което няма губещи. По този начин цялата стойност на бракуваните храни ще бъде оползотворена, а бюджетът може дори да спечели, тъй като ще отпадне необходимостта той да финансира институции, които закупуват и раздават такава храна. Около това мнение се обединиха депутатът от Реформаторския блок Петър Славов и председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

След като промените бяха одобрени единодушно на първо четене в парламента, Славов изрази надежда те да влязат в сила от 1 януари догодина, както и да бъде вдигнат лимитът даренията да не превишават 0,5% от оборота на дарителя.

Той посочи, че годишно се изхвърлят около 700 000 тона храна и близо 1,5 млн души ще могат да се възползват от такива промени. Депутатът каза още, че бизнесът има голямо желание да дарява и дори да му е скъпо сега, той пак го прави, макар и в по-малки обеми, със сътрудничеството нанеправителствените организации

"Битката е много дълга, но големият въпрос е въобще за ДДС върху храните. За целия ЕС размерът му е 9%, а в България продължава да стои на единна ставка от 20%. Румъния е много ясен и добър пример, защото те от 24% слязоха на 9% и статистиката показва, че приходите в държавния бюджет като абсолютна стойност са се увеличили, защото високата ставка на ДДС е стимул за злоупотреби", заяви Кирил Вътев. 

Според него големият ефект от премахването на данъка върху дарените храни ще е преди всичкосоциален и чрез достигането на по-голямо количество храна до повече хора ще намалее значително битовата престъпност

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
anonim преди 7 години
в другите държави може да смятат различно от 10 и 20