Харманли: Забранено за истерии и политизиране

Идеята да се изолираме със стени от мигрантите е илюзорна
Обновена: 25 ное 2016 13:11 | 25 ное 2016 13:07, Екип на Bloomberg
30
Харманли: Забранено за истерии и политизиране
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Не трябва да се допуска истеризиране на темата Харманли, не трябва да навлизаме в елементарни опити за краткосрочна политическа употреба на ситуацията, каквито се задават. Има много факти около ситуацията в Харманли. На първо място стои въпросът защо е напревен център за лица, които претендират, че са бежанци, преди това да е изяснено, за 3 хил. души в град с население, което е само няколко пъти по-голямо. Защо не се направиха още няколко центъра, след като този проблем вече продължава няколко години? Това е въпрос на елементарна логистика. Това каза анализаторът и преподавател по европейско право Христо Христев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за кризата с бежанците и ескалацията на напрежението в мигрантския лагер в Харманли.

По най-безпардонен начин по време на предизборната кампания българските патриоти, които вече преминават в някаква форма на неофашизъм, и левицата спекулираха с тази тема, като правиха 3 пъти протести по време на предизборната кампания в Харманли, за да се нагнети напрежението. Вероятно в Харманли има и крайни елементи, които трябва да бъдат следени по-внимателно, но случилото се там е резултат изцяло от не особено адекватната политика на компетентните български органи, каза Христев.

Въпросът с миграционния поток е деликатен. Броят на хората, които идват като бежанци, не е малък, а проблемът се подценяваше дълго време. Липсва адекватно общо действие на европейските държави срещу първоизточника на този проблем – в най-голяма степен ситуацията в Сирия. Да не забравяме обаче и липсата на адекватно отношение и към Ирак, и към Иран, а дори и към Либия.

Първопричината за ситуацията, в която се намира ЕС, е, че дълго време продължаваме да си говорим за обща външна политика и отбрана, но такова нещо няма. Свидетели сме на ерозия на институционалната система на ЕС.

Идеята, че ще успеем да се изолираме със стени и да останем незасегнати от случващото се, е илюзорна, коментира Христев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
До безумиеСтига с тези лъжи! Ако имигрантите получаваха по 1100 евро на човек - щяха ли да живеят в такива центрове! Ами едно четиричленно семейство щеше да взема по 4400 евро (8700 лв) - а с толкова пари щяха да си купят апартамент за половин година! Елементарно логическо мислене приложете - очевидно няма как да получават по толкова!
24
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До гороАми без анализ - няма как да направиш правилен извод и да вземеш адекватно решение. Нито да предприемеш адекватни действия! А че оградата не спасява България от нелегални имигранти е очевидно! Ако оградата спасяваше - в България нямаше да има такива! Както виждате - и с оградата не можем да попречим на каналджиите да вкарват нелегални имигранти!
23
1
 
6
 
! Отговори
съвпадение преди 7 години
Много странно - едновременни безредици и в други лагери във Франция и Гърция, Кой ги организира? Още по - странно - Безредиците съвпадат със заплахи от Ердоган, че ще прати в Европа намиращите се в Турция т.н. мигранти. Кому е изгодно това?
22
1
 
4
 
! Отговори
akud преди 7 години
както някой спимена инфраструктората на белене е идеална. всички да бъдат преместени там. полицията също ще и олекне
21
0
 
5
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Тоя да го хванеш и да го ***-изираш докато пукне :)
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да точно така да ги пуснем в домовете си! При жените и децата си! ****** ви С***с с*н такава!
19
1
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
А бе пич!Ти не знаеш ли кои д/пета (млади момчета и момичета) са настанени да "работят" като анализатори, коментатори, "учени" в БАН или на хранилка в добре финансирани НПО-та?Ами това са онези дечица и внучета на средната и дребната соц.номенклатура, които не са успели да се уредят за успешни бизнесменчета, млади депутатчета и свежи партийни лидерчета, нито са успели да се настанят зад граница на добре платена работа с крадени от Бг пари или на сладък рентиерски животец пак с такива парички!
18
1
 
20
 
! Отговори
Прочетохте ли? преди 7 години
В други сайтове вече има информация за позицията на антиБългарския хелзинкски комитет.Оттам се излезли с изявление, че размириците в Харманли са провокирани от българите. Но нищо не се казва относно това, че в този лагер са настанени закононарушители, които не се съобразяват с нито едно от изискванията, предявени спрямо тях като условие, за да останат на българска територия и на издръжка на българските данъкоплатци!Защо прокуратурата не се самосезира и не повдигне обвинение срещу БХК?!
17
0
 
18
 
! Отговори
Защо да е илюзорна преди 7 години
идеята да бъдат изолирани зад стена хора, които:1. Минават границата ни нелегално и влизат в България като нарушители.2. След като са информирани, че ги настаняват в лагер от затворен тип, те свободно ходят навсякъде и проявяват агресия, когато им припомнят, че нямат такова право.3. Демонстративно изгарят българското национално знаме - законът уточнява какъв вид престъпно деяние е това.4. Предприемат предварително обмислени /умишлени/ бойни действия срещу българската полиция и жандармерия.
16
1
 
17
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Хипотетично : Годината е 1988...Тия амуджи са на турската граница...Напират да влязат в България... Нали се сещате какво ги чакаше ?
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой плаща на тези анализатори ? Ако беше ходил в казарма, щеше да знаеш, как се пазеше границата. Всеки нарушиутел трябва да бъде задържан, заключван и връщан обратно, какви са тези бежанци . .само мъже, в очевидно добро физическо състояние, тренирани, влезли в страната нелегално и без документи. Трябва ограда да има и да се пази строго. ес и нато ги видехме в кипър... айде - благодаря !
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и ако ЕС съюз се ПРАВИ на жалостив - да си ги приема. ние не сме бунището им...гетото им...
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я всички политици да отворят речника и да прочетат ЩО Е ТО ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА ?...и има ли почва у нас? - не ,няма. всеки минава през браздата. и не е най-лошото,че трябва да му осигуряваш лекар,храна,подслон,без да има заслуги към тази граница. лошо е, че тези,събрани от пустинята , са нагли,чупят , замерят полиция с камъни, палят .....а утре ще започнат да колят и изнасилват. и какво,като живея в софия,а не в харманли? СЕГА В ХАРМАНЛИ....УТРЕ И В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ !
12
1
 
18
 
! Отговори
горо преди 7 години
Все едно ние имаме думата за конфликта в Сирия. Стената не спасявала ? Ами какво спасява ? Анализите ти ли ? Клоун !
11
1
 
12
 
! Отговори
Тоя сополанко преди 7 години
да си плямпа опорните точки пред побеснелите , да го видим колко дълго ще устиска!
10
1
 
5
 
! Отговори
Я па тоя! преди 7 години
Ако тук напрежението е намерено чрез протестите в предизборната кампания- как е намерено напрежението по лагерите на гръцките острови, Кале, и др?! Айде стига глупави причини! България Ромелия ли ще я правите?! Щото ЕС има такава идея. Чичко Гугъл така казва. А депутатите да не се правят на улави.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки *** като тоя може да си коментира, но хората са избрали други да решават. Да си махне у тях стените ако иска и да спи с семейството си зваедно с още 15 .
8
0
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Нарисувал сте точния портрет на демократично мислещия умерен ислямски терорист.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат: "че дълго време продължаваме да си говорим за обща външна политика и отбрана, но такова нещо няма"Айде бе, та вие само за войски на руската граница трупате, Путин ли ви е виновен , че сте прости некадърници и само за реклама на *** де рас тия ставате?
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Христо Христев, като си анализатор, анализирай какъв бежанец е човек на 16-19г. с телефон, интернет,кредитна карта , топли дрешки, пари в джоба и без документи или мъж , изоставил жена, деца, дом, работа и пак без документи.Бе що ли ви не ееееее мммммм...ттттаааа.