Bloomberg: България иска бързо в Шенген и еврозоната

Дончев: Гласът на всички в ЕС е теоретично равен, не и на практика
Обновена: 13 сеп 2016 11:36 | 13 сеп 2016 11:30, Бойчо Попов
45
Bloomberg: България иска бързо в Шенген и еврозоната
снимка: Ройтерс

България трябва да предприеме по-бързи мерки, за да приеме еврото и режима на Европейския съюз за безвизови пътувания, за да може посткомунистическата държава да напредне от периферната европейска политика, след като се присъедини към ЕС преди девет години. Това коментира пред агенция Bloomberg вицепремиерът на страната Томислав Дончев.

Държавата със 7,2 млн. жители, най-бедният член на ЕС, и сега има слабо политическо влияние, а излизaнeтo нa Beлиĸoбpитaния oт ЕС мoжe дa нaпpaви пoлитичecĸoтo yчacтиe нa мaлĸитe дъpжaви нa Cтapия ĸoнтинeнт от т. нар. периферия oщe пo-oгpaничeнo, пocoчвa Bloomberg, цитиpaйĸи Дoнчeв. Hidden Field

"Koлĸo Eвpoпa иcĸaмe ли? Зa от гeoгpaфcĸа гледна точка пepифepнa eвpoпeйcĸa дъpжaвa, която е пpяĸo изложена на вcичĸи ĸpизи, тoзи въпpoc имa cъщecтвeнo знaчeниe”, ĸoмeнтиpa Дончев. „Aĸo пoлитичecĸaтa cтpyĸтypa e тaĸaвa, чe cтpaнитe oт EC в цeнтъpa имaт paзличeн cтaтyт oт тeзи в пepифepиятa, пpoгнoзиpaм, чe тoвa щe пopoди pиcĸoвe и зa cтpaнитe oт ядpoтo", допълни Дoнчeв.

България, чието членство в ЕС започна през 2007 г. с уговорки и ограничения поради опасенията, че не е готова да се присъедини към най-големия търговски блок в света, сега се опитва да доближи стандарта на живот до нормите на ЕС и да запази икономическия ръст на такова темпо, че да може да навакса поне отчасти изоставането от икономиката на ЕС, коментира агенцията. Страната е засегната от икономическата криза в съседна Гърция, а сега трябва да се справя и с миграционния натиск през границите си.

43-годишният бивш кмет Дончев, който сега е отговорен за управлението на средствата на ЕС и икономическата политика, заяви, че страната е готова сериозно да кандидатства за присъединяване към механизма ERM-2 (известен като "чакалнята на еврозоната"). Публичният дълг е в размер на 27% от икономическото производство, под лимита на ЕС от 60 на сто, а бюджетният дефицит се очаква да възлезе на 1,9% от брутния вътрешен продукт, по-малко от тавана на ЕС от 3%.

България "по никакъв начин не би била в тежест и се надявам, че ЕС ще има политическата зрялост, за да позволи на България се присъедини към еврозоната", заяви Дончев. Правителството все още не е определило официален срок за кандидатстване за ERM-2.

Българското желание за напредък към приемането на еврото може да не получи скорошно одобрение от ЕС, заяви обаче Чиприан Даскалу, главен икономист за Балканите на базираната в Букурещ ING Groep NV.

България, която има обща граница с Турция, увеличава скептицизма за способността си да влияе върху дебата за притока на имигранти от Близкия изток. Правителството призова по-рано ЕС за стриктно прилагане на споразумението с Турция с цел ограничаване на притока на имигранти от Близкия изток през Гърция и България.

"Тревожно е, че ние продължаваме да имаме силни разногласия относно най-актуалния въпрос, свързан с бежанците, при който е много трудно да се постигне обща европейска позиция", заяви още Дончев.

България, която отговаря на всички изисквания, за да бъде част от Шенгенското пространство, "не бе допусната по политически причини, а по ирония на съдбата сега пази една от външните граници на ЕС при най-тежкия натиск от имигранти", каза Дончев. "Гласът и тежестта на всички страни от ЕС са теоретично равни, но това не е така на практика", добави той.

Засега желанието на Великобритания да напусне ЕС, процес, известен като Brexit, не влияе значително на перспективите за икономическия растеж на България, заяви Дончев. По думите му 3% от българския износ е предназначен за Великобритания. Същевременно той повиши прогнозата за растежа на БВП на страната за тази година до 3% в сравнение с предишната прогноза на правителството за ръст от 2,1%.

В бъдещите преговори за Brexit България ще се присъедини към Полша и Чехия в призивите Великобритания да се придържа към правилата за свободно движение на работна сила в замяна на достъпа до единния пазар на стоки и услуги, добави вицепремиерът. Това е "червена линия" за много други бивши комунистически държави, чиито граждани често пътуват до по-богатите западни страни , за да работят там, откакто през 2004 г. стартира процесът по разширяване на ЕС на Изток.

"Политическото предизвикателство е да се изработи обща европейска позиция", каза Дончев. "Ако позициите на страните членки са силно диверсифицирани, това ще направи преговорите много по-трудни", добави той.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
8
 
! Отговори
gtf преди 7 години
да обясня малко - почти всички страни в ес са натрупали дългове, които едва успяват да плащат - до кога мислите, че ще продължава това ? В един момент балона ще се спука, наред с "лапалите", ще вземат и от не толкова "лапалите", щото трябва да сме солидарни. Гербавите може и да го нарпавят, защото са корумпирани, и майките си биха продали, те нямат съвест, както да говорим за родина ..
31
1
 
6
 
! Отговори
gtf преди 7 години
определени хора, като Кратунко може да искат, не и народа.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се напия от кеф като ПРИЕМЕМ ЕВРОТО !!! И това ще стане каквото и да говорите най-късно 2020 минаваме на ЕВРО . И ще има падане на лихвите по кредитите напук на банките . А тъпчовците нека вият нищо не разбират дават Гърция за пример гърците са добре не ги мислете те си правят далаверите яли и пили на аванта после не искат да плащат и са години напред от нас пак .
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, русофилчета, каква е алтернативата? Евразийския съюз ли? Близо 80% от вноса и износа на България е със страните от ЕС. Какво ще стане като излезем! И какво ще спечелим като излезем. Вие ще бъдете първите които ще виете защото няма да има от къде да ви се плащат пенсиите!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.............Ми ти щи не си хванеш пътя за САЩ като ти е толкова широк е света.......били в ЕС, нещастници.Аз не се чувствам нещастен в ЕС, дори напротив. И не си ти този, който ще ми казва къде да ходя. Като се чувстваш нещастен ходи ти в САЩ или в Русия- И двете искат визи за българи. руската дори е по-скъпа от американската "щастливецо"!
27
3
 
10
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Ние сега сме вързани към еврото, без реално да ползваме предимствата му. Нито можем сами да емитираме пари, нито пък да взимаме евтини кредити от еврозоната. Статуквото в момента урежда единствено банковата олигархия, която до последно ще драпа да не приемаме еврото. Ценови шок едва ли ще има, защото нашето потребителско търсене е толкова малко и смешно, че който си позволи рязко да вдига цени, ще бъде веднага изхвърлен от пазара.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята е да се подсигурим, та като рухне еврото да сме още по-прецакани.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен..............Когато Швейцария приеме еврото, тогава и ние...............Швейцария не е член на ЕС, бе умен!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е скритата лимонка(кандидат за президент) на Бат Бойко!Давай Томе, мачкай ги!
23
2
 
12
 
! Отговори
преебаното камилче преди 7 години
Не мога да разбера защо все сме прецакани... Влязохме в дългочакания ЕС и почти веднага започна тежка финансова криза и ЕС не е същия след нея. Сега пък сме тръгнали към съдбата на Гърция, но без да минем преди това през високи заплати, пенсии, стандарт. Просто обираме само негативите.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.................Още един заблуден , който си мисли ,че всички много искаме да бъдем в ЕС...............Ние, българите сме в Европа и е съвсем естествено сме в ЕС. На някой ако не му отърва и се измъчва от това-свят широк, държави всякакви , Русия също приема бежанци. Ще се пишете политически и ще ви вземат! Прави ви път!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един заблуден , който си мисли ,че всички много искаме да бъдем в ЕС.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много Партиини фирми ще отпаднат . Един такъв *** е топлофикация .Банките ще свалят лихвите, за да са конкурентни с другите. ПРОИЗВОДИТЕЛИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЩЕ ДРЪПНАТ НсБЪРЗО. ЗАЩОТО Е НАИ ДОБРА ЗЕМЯТА
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е! Кандидатът за Президент! Навсякъде го показват. Снимките го показват като замислен, интелигентен. Нарочно е отрязана снимката да не се вижда плешивата глава. По този начин се снимат и чалга певците. Кондьо винаги е с тъмно яке и черна тениска отдолу за да скрие килограмите.
18
2
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Правилата за еврозоната са ясни от 20г, нас ни обясняваха как като ги спасим ще влезем. Ни за 20г нито единичен не ги спазва и обърнаха пашачинката, и така и така никой не ги спазва който иска влиза даже бонуси ще ни дадат. Опитват се да ни продават фалшиви пари за истински е няма да стане. Свършиха глупаците. Но за сметка на това западното лицемерие край няма
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Швейцария приеме еврото, тогава и ние. Англия не само не го прие, ами си спретната и куфарчето...
16
1
 
7
 
! Отговори
Шерлок преди 7 години
Не съм икономист и ми е трудно да оценя, но имам усещането, че точно сега не е момента за такива действия. Изглежда ми все едно да решим да влизаме в СССР през 88 година хах
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IMA LI SHENGEN KORUPZIYATA SPADA SILNO I SME PO SVOBODNI SA CHASTNA RABOTA. - DA AMA KOI UME E! KOI NE E NA SIX. YASLA.
14
0
 
8
 
! Отговори
Шаш преди 7 години
Вия представяте ли си с тези мизерни заплати какъв ужас ще настане ако приемем еврото,хората ще обеднеят още повече,когато се иска нещо трябва да се мисли..
13
1
 
5
 
! Отговори
? преди 7 години
Хем красив, хем умен тоз Томислав Дончев бе!