Налага се нов прочит на идеята за осигурителните прагове

Шулева: Когато има пазарен натиск, ще последват и по-високи заплати
20 сеп 2016 15:55, Екип на Bloomberg
6
Налага се нов прочит на идеята за осигурителните прагове
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Налага се нов прочит на идеята за минималните осигурителни прагове, но си заслужава да се направи дискусия за промените. Не може подходът, които е бил валиден преди 13 години, да продължава да бъде такъв и сега. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Създадоха се диспропорции в някои сектори. Новата рамка трябва да отразява реалностите, да подкрепя пазара на труда, както и добрите отношения между работодател и работник и то в среда, в която се усеща недостиг на работна сила. В сектори, където има недостиг и пазарен натиск, ще последват и по-високи заплати".

По думите на Шулева в България в момента се преговаря с около 80 бранша. "Много са раздробени. Заслужава си да се мисли за окрупняване".

"Не съм привърженик на регулациите. Като цяло предпочитам свободата на договаряне и либерализма, но за съжаление в България има много порочни практики и трябва да се извърви един път", каза тя.

По думите на Шулева правосъдието е "най-важният елемент на икономическата свобода", защото инвеститорите са склонни да пренебрегнат всичко останало - и данъчни ставки, и наличие на квалифицирани кадри и т.н. с репликата: "Да, но нямате правосъдие!". "Докато това не се промени, отношението към нашата страна ще остане същото".

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ти бие пазара надолу под легитимната цена за услугата за какъв пазар говорим я ми обеснете те му сложили цена 800 лева тои реже на цена 400 е какъв праг има това я ми обеснете
3
1
 
1
 
! Отговори
Fica преди 7 години
Nezabavno uvolnenie na centralnata administracia. Savsem nenujna e, a harchi za luksozni fantastichni razhodi...
2
1
 
7
 
! Отговори
шменти капели преди 7 години
не се правете на марсианци а въведете почасовото заплащане както е навсякъде в цивилизованите страни и безусловния базов доход
1
1
 
0
 
! Отговори
Шулева, преди 7 години
Ногу ти е убаво деколтето ***.

Спонсорирани публикации