Последиците от Brexit застигнаха Unilever

Производители и търговци си прехвърлят разходите
14 окт 2016 14:37, Петя Славова
2
Последиците от Brexit застигнаха Unilever
Снимка: архив, Reuters

Най-голямата верига супермаркети на Великобритания Tesco и британско-холандският производител на потребителски стоки Unilever постигнаха бързо споразумение в неколкодневния си спор за цените, предаде Ройтерс.

Спорът между Tesco и една от най-големите световни компании за потребителски стоки е първият ясен знак за самите потребители за възможните сътресения заради вота за Brexit и за това как той може да им навреди.

Tesco отстрани през седмицата десетки продукти на британския концерн Unilever от своята интернет страница, а предисторията на решението е спор за увеличение на цените след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Според съобщения в медиите Unilever настоява за увеличение на цените с 10%, което е било отказано от Tesco, предаде DPA. В четвъртък от сайта на компанията бяха отстранени продукти, като маслото Marmite, сладоледът от марката Ben&Jerry's, както и чаят PG Tips.

"Имаме проблеми с наличността на някои продукти на Unilever", коментира говорител на Tesco. "Магазините обаче засега не са засегнати от това", пояснява той. 

Двете страни в спора декларираха примирие късно в четвъртък. "Доволни сме, че тази ситуация намери решение за наше удовлетворение", заяви говорител на Tesco. Unilever също заяви, че ситуацията с доставките за Великобритания и Ирландия е успешно решена.

Вотът от 23 юни за излизане на Великобритания от ЕС изненада много инвеститори и ръководители на предприятия и доведе до най-големия еднодневен спад на британската лира спрямо долара.

Сривът на паунда – с 19% спрямо долара и с около 16% спрямо еврото от началото на година, накара доставчици и търговци на дребно да се борят за печалбата си, докато вносните стоки стават все по-скъпи.

Тази борба изглежда се разпространява и към рафтовете в супермаркетите. SuperValu, най-големият супермаркет на Ирландия, заяви, че също води преговори с Unilever за ценообразуването и може да "възникнат въпроси, свързани с доставката на определени продукти от Unilever".

Вижте цялата статия в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По ред причини и сега е практично да се ходи на пазар в Англия сравнено с българските подобни, хубавото на Интернет е че може да се пазарува без да си разхождаш до Лондон.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде чакаме английската лира да падне на лев и двайсе да ходим в Лондон на пазар.