Бензин и дизел предколедно скочиха – А95 стигна 2,08 лв.

Повишава се и цената на газта, тя вече гони един лев
Обновена: 13 дек 2016 10:06 | 13 дек 2016 09:52, Петя Славова
37
Бензин и дизел предколедно скочиха  – А95 стигна 2,08 лв.
Снимка: архив Reuters

Бензинът и дизелът у нас поскъпват от началото на декември. Литър от най-масовия бензин A95 достига 2,08 лв./л, а дизелът – 2,06 лв./л, показват данните на сайта fuelo.net.

Увеличението е с по две стотинки от началото на декември, пише "Труд". Повишава се и цената на газта за автомобили, като на бензиностанциите тя вече гони един лев. Поскъпването на горивата у нас идва в отговор на повишението на котировките на петрола на международните пазари.

Петролът с най-висока стойност от лятото на 2015 г. – над 57 долара за барел

В понеделник цената на черното злато се покачи с  5% и достигна най-високото си ниво от средата на 2015 г. Американският лек суров петрол WTI стигна 54,51 долара за барел, а европейският бенчмарк "Брент" поскъпна до 57,89 долара за барел през нощта между неделя и понеделник.

Увеличението идва, след като ОПЕК и страни извън групата постигнаха първата си сделка от 2001 г. насам за понижаване на добива. Страните производителки извън ОПЕК се съгласиха да понижат продукцията с 558 хил. барела.

Преди това държавите членки на ОПЕК също постигнаха споразумение да съкратят производството c 1,2 млн. бapeлa нa дeн от 1 януари, като най-големият производител Саудитска Арабия ще понижи добива си с около 486 хил. барела дневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: дизелценибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Пфф преди 7 години
Белким досадниците, които отиват дори до казана с *** с колата се спрат малко... ама едва ли...после задръствания и смог имало..ами как няма да има... по една кифла или по един сополан в колата, така ще е.
31
0
 
8
 
! Отговори
помним преди 7 години
Преди години цената на петрола беше 157 долара за барел и 2 лв. литъра у нас, днес трябва да е 70 стотинки.
30
3
 
1
 
! Отговори
до младен преди 7 години
Ако при търговията на горивата работи пазарната икономика .....Ти знаеш ли че в Европа акциза е 3 пъти по-голям от колкото в България,а цените са приблизителни..Никаква пазарна икономика......
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още като чух новината преди месеци, че са глобили няколко фирми затова, че са картел, си знаех, че тази глоба ще я платим пак ние, потребителите на тези горива, под формата на "леко завишаване на цените поради динамика на пазарната конюнктура" (да им го т*ра!). Увеличението е факт, държавата е щастлива, че е глобила "лошите". Всичко е наред. Нали?
28
0
 
2
 
! Отговори
До беднягата преди 7 години
младене, очевидно нищо вярно не си написал, но "беднягите" няма как да го разберат.
27
1
 
0
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
До умника с евро цените...рушнак. Задръстен,тука хората карат нови коли....обичайно е бабичка на 60-70 в малките градове с нова кола!!!в русия си карайте на твърд алкохол може и боя за обувки....България не и трябва рушко робство
26
3
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
ГЕРБ не пробират - взимат пари от всякакви компании: руски, гръцки, .... Само от американските компании ГЕРБ май не смеят да взимат пари, а вместо това им дават наши пари, като американските марици ...
25
3
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
ставате все по-нагли с манипулациите си - Лукойл на кого е собственост - не е ли руска компания, точно те ли ще дават пари на ГЕРБ ?Златен ни е този лукойл, но те в правец не са вечни
24
7
 
13
 
! Отговори
NewYorker преди 7 години
това е в следствие на българо-съветската дружба и посткомунистическите метастази в България
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задават се избори, а за изборите трябват пари и ГЕРБ си набавя средства и с повишението на цените на горивата.
22
0
 
29
 
! Отговори
Марешки преди 7 години
А95 - 1.73 лв, даже поевтиня след изборите. Разлика 35стотинки, спрямо КАРТЕЛА?!?!?!
21
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кремъл му трябват пари за бомби за да избива сирийските деца
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Искаме европа те ви европейски цени.искаш да кажеш руски цени май. Важното е руснаците да са хепи.
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Печалбата от горивата нали знаете къде отива? Русия требе да лапне малко въздух, че има да се бори с фашистите в Украйна, Сирия и други изконни руски земи.
18
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер, още да се качи. В София неможе да се кара вече. Колата ми стигна разход 16. По евтино ми е да е скъпо и да няма много коли. Хем си върша повече работа, хем е по спокойно.......секой се качил на кола безцелно....
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе важното е Путин и Русия да са добре, ние ше стискаме......
16
1
 
30
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Очевидно е, че цената на нефта няма почто нищо общо с цените на горивата в България. Когато на световния пазар цените на нефта се сринаха, в България цените на горивата си останаха почти същите. Не става при всяко понижение на цените на нефта, цените на горивата да не се променят, а при всяко повишение на цените не нефта, цените на горивата да скачат. При сегашните цени на нефта, цените на горивата трябва да са доста по-ниски, но монопола и картела ги държат високи.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, ще се возим на безопасните влакове, чудо голямо!
14
0
 
34
 
! Отговори
Смех Бро преди 7 години
И какво стана с КЗП? Нали имаше картел? Дело ще има ли? А осъдени? Излиза, че доставчиците се "иза-ка-ха" в лицето на "държавата" и дори вдигнаха още цените. Смех Бро ....
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, кво ?. Искаме европа те ви европейски цени. За заплатите нема европейски защото "нема пари, действайте".