Коледен бонус ще дадат 84% от родните работодатели

Всеки десети ще зарадва служителите си с подарък
13 дек 2016 14:52, Екип на Investor.bg
29
Коледен бонус ще дадат 84% от родните работодатели
Снимка: архив, БулФото

84% от българските работодатели декларират намерение да раздадат коледни бонуси на служителите си. За сравнение, миналата година подобни намерения са заявили 83% от директорите на фирми. Това показват данните от проучване на Българската стопанска камара (БСК), проведено в периода 10-30 ноември. Анкетираните предприятия са 682.

Около 74% от компаниите ще дадат финансов стимул на служителите си, а всеки десети работодател ще зарадва работниците си с подарък (11%). Около 10% от фирмите ще предоставят ваучери за храна и напитки, а едва 3% ще изпратят персонала си на почивка, като вид бонус. 

За сравнение, през 2015 г. финансовият стимул беше предпочетен от 56% от работодателите, а 32% заложиха на фирмените подаръци, уточняват от БСК. Без промяна спрямо предходната година остава процентът на работодателите, които предвиждат за служителите си ваучери за храна/напитки или за почивка.

От предпочелите финансовия стимул преобладаващата част (88%) предвиждат той да е в размер от 20 до 50% от месечната работна заплата на заетите, а останалите 12% от работодателите са по-щедри и са решили да отделят
бонуси в размер до 75-100% от възнаграждението на работниците. Нито един от анкетираните не възнамерява да дава бонуси, по-големи от една месечна работна заплата, докато през 2015 г. 3% са декларирали такава готовност.

Като цяло през миналата година работодателите са били по-щедри, тъй като тогава всеки пети (общо 24%) е бил склонен да възнагради работниците си със 75-100% от месечното им възнаграждение, пише още в изследването на БСК.

Подробности четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер дано да е вярно. В нашата фирма се раздава по торба с храна на стоиност около 20-30 лв. ;)
26
0
 
6
 
! Отговори
Аман от Сульовци преди 7 години
Аман от Сульовци и Пульовци ,кой от ,,великите БГ работодатели,, е завел на почивка на френската ривиера (хайде нека е на Охрид)всички свои служители както направиха някои китайски,турски и индийски бизнесмени,колко ,,велики БГ работодатели,, раздадоха акции на работниците си за да получават дивидент,това се прави от много компании на запад.А между другото когато се дава бонус се плаща данък върху него понеже е ДОД,но БГ работодателя е *** и той дава бонуса на ръка за да не плаща данъци.
25
0
 
11
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Значи аз през последните 15 г. съм работил в друга държава или направо на друга планета.
24
0
 
16
 
! Отговори
Maks преди 7 години
Всеки втори шеф щял да раздава коледни бонуси , защо все за първия работя .
23
10
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Ми сменете фирмата бе, хора! Явно работите на много скапани места. Почти нямам познат, който да не получи поне половин заплата сега за Коледа. Или пък в моята фирма например няма коледен бонус, но на всеки 3 месеца се взима бонус в зависимост от това как се представя фирмата, обикновено е около 50% от заплатата, което прави още 2 заплати годишно. За 3 години само в едно тримесечие не са изплащали бонуси. Ама на крива ракета, космоса, пардон, работодателя й е крив!
22
0
 
4
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА... преди 7 години
Ами то и аз обещах на моят съпруг, че през 2017 година няма да му кръшкам със Шефа..
21
0
 
14
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 7 години
ЕХА... ЩЕ МИ ДАДАТ БОНУС... АМА ДРУГИЯ ПЪТ!ТО ОБЕЩАНОТО НЕ Е КАТО ДАВАНЕТО... НА ДУМИ ВСИЧКИ ДАВАТ. АМАН ОТ СТЪКМИСТИКАТА В ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА
20
0
 
9
 
! Отговори
Гигов преди 7 години
Браво на сичкити работодатели значи. Ние от БГ СОД гр. Варна,също тоже сме много доволни от бонусите:Изпърво получавахме пари един път на 4/четири/месеца.-А когато за сефте дойде новата година,з-апочнаха да ни плащат на три месеца,като това ни го обявиха за бонус.На следващата година нещата се пооооооправиха,ама усилено се говори,че заплатата за октомври ще я получим по коледа. Е,те това е бонус. ДА ЖИВЕЕ НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без изключение, поне последните пет години получавам по две заплати - за Великден и за Коледа. Нямаме новогодишно парти, ежегодно се събираме за 8-ми декември всички висшисти без значение каква е актуалната позиция - колегите от заводската охрана (бивши полицаи) са си с нас също. Сигурен съм, че на много места не е така, но и на много е така (едва ли 84%). Някой основателно предложи - сменяйте си работата! Или я карате по инерция, но изобщо не сте в час!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименти каква работа вършиш?
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тея проценти не са ли на обратно?!?! Още малко ще пишете, че всеки втори българин е милионер!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама добре и така да е като дадат 50лв или 100лв. какво е това 25 евро или 50 евро и заплата 300-400 Евро........какво е това??
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sluginite na gerb kolko 6te vsemat tia deto im polivat zvetata i nosat hrana sa hotovi s otvoreni usta
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nai ve4e sobstvenizite mllioneti na kadina gudnoöni odnori barove rest i 4algadjiikite im mutresi miliotov bg
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вица на деня! :-) :-)
12
2
 
21
 
! Отговори
Държавен служител преди 7 години
Частниците спряха да раздават бонуси, защото от три години почти не идват пари от ЕС. 90% от т. нар. "европроекти" се плащат от държавния бюджет и със заема от 30 млрд. който ГЕРБ изтеглиха. А и тези пари вече свършват.
11
2
 
25
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До работодател 10Ей този "личен принос"... толкова е опорочено и побългарено всичко, че дори това да е истина, трудно ще ви повярват. Дори в държавните и общински администрации заплатите са според това дали си "свой" човек и дали членуваш в правилната партия...
10
1
 
26
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До Nadia Nikolova 4Зная за една фирма, дето повече от десет години не е дала и лев бонус на работниците си - точно тези, дето им изкарват парите! Че и заплати не дават навреме и в пълен размер - по 50 лв., по 100 лв., иначе частите, които влагат в ремонти са с 300% до 500% надценка! И много обичат да се хвалят колко хиляди струвала сватбата на щерката... Е, работодател - слънце!
9
1
 
31
 
! Отговори
Работник преди 7 години
Какво е това бонус ?
8
28
 
4
 
! Отговори
работодател преди 7 години
Ами смени фирмата бе, Николова.Всички работодатели, които познавам, даваме между 100 и 200% от месечната работна заплата в зависимост от личния принос на всеки служител.