1 млрд. литра гориво по колонките – незаконно

Най-много шмекерували ведомствените бензиностанции
15 дек 2016 07:24,
10
1 млрд. литра гориво по колонките – незаконно
Снимка: архив Reuters

1 млрд. литра дизел, без платени акциз и ДДС, годишно се продават на бензиностанциите у нас, а това носи щети на хазната за над 1 млрд. лева. Това стана ясно  по време на заседанието на комисията по енергетика вчера.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев 40% от горивата у нас са вносни, но на количествата доставени от тези фирми от чужбина се падат само 20 на сто от платените акцизи или около 400 млн. лв.

По думите на шефа на БПГА най-често горива без платени данъци и акциз се пласират чрез ведомствените бензиностанции, които в страната са около 7 хиляди.

"Тяхното съществуване не е регламентирано законово и те на практика не се контролират”, обясни той пред "Монитор"

"Другият начин да се ощетява хазната е възможността да се внасят горива не само в акцизните, но и в митнически складове, където няма измервателни уреди и контролът също е слаб”, добави Златев.

Той съобщи, че от началото на годината от асоциацията са установили горива доставени в страната по този начин от 19 танкера във Варна и 35 в Бургас. От БПГА определиха митническата система БАЦИС за контрола на движението на акцизните стоки като неефективна, защото данните в нея може да се манипулират.

Относно тиражираните твърдения за картел на пазара на горивата Златев обясни, че всички легални участници работят при еднакви условия и за това цените им са толкова близки.

Според него големи разлики в цените говорят за нелегални доставки. По думите му не може една цистерна с гориво да обиколи почти цяла България и да разтовари много по-евтино гориво в бензиностанцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
rado преди 7 години
stom e za krajba nevazmojno nyama viv balgaria
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбирам, вързаха всичко с нап, с митиците, в реално време, и сега видиш ли 40% било менте. Т.е едни групи хора не си вършат работата.
4
1
 
12
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
3
1
 
27
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
нова организирана атака пи Марешки, но по издалеко, уж картела борим а се оказва че картела бори Марешки..,
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са едни контролирани обирджии и престъпници, които заслужават затвор, но няма кой да ги натика там!Горивта са безумно и престъпно скъпи!И си мълчим , и докога?В ЕС е по-евтино на фона на престъпната разлика в заплатите Бг - ЕС !
1
1
 
21
 
! Отговори
Един преди 7 години
Как в Европа може,а в България не?Не ядем доматите с коловете.

Спонсорирани публикации