Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса

Наложителна е образователна реформа и промени в пазара на труда
28 мар 2017 12:15, Екип на Bloomberg
109
Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса
Снимка: Bloomberg TV България

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в ефира Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

"Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет", изтъкна гостът в студиото.

"Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период", каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция.

"В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци", изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
И ако имате квалифицирани кадри с какво ще ги задържите да останат в подобието на държава, наречено България, вместо да избягат в истинска държава с ред, законност и доста по-добри доходи ?
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То беше наложително преди 20 години, изчакаите още малко, от 10 роми, един е грамотен, какво ще прави бизнеса като станат повече от нас, а при българите всички са висшисти със съмнителни знания в съмнителни специалностти от съмнителни университети.
89
0
 
11
 
! Отговори
Немо - последно преди 7 години
На настоящите си служители (добрите, лоялните....знаете добре за какво говоря), периодично повишавате квалификацията, мотивирате ги адекватно (не винаги става дума просто за повече пари).Просто осъзнайте накрая, че в прословутата приказка за тоягата и моркова, моркова виси на края на тоягата за да мотивира магарето да тегли каруцата, а не му е ЗАВ**Н ОТ**Д!!!
88
0
 
5
 
! Отговори
Немо - продължение преди 7 години
Знаете ли какво трябва да включите мили мои??Ама не в исканията си, а в действията си!1.Финансирате към Бюрата по труда квалификационни курсове по съответните специалности.Дипломиралите се успешно с висока успеваемост, вземате на работа (как ще ги задържате после - ваш проблем!)2.Отивате в СУ и обявавате колко и какви стипендии и по какви специалности отпускате.Пълно заплащане на обучението, месечна парична стипендия.Задължавате с договор степендианта да работи 5 години за вас (не безплатно)!
87
0
 
16
 
! Отговори
Немо преди 7 години
Искания ли ще включвате??Към кого и за чия сметка??Не щете да плащате прогресивен данък върху печалбата (надминаващ 50% в някои Европейски държави).Не щете и осигуровки да плащате!Не щете обезщетения да плащате!Не щете ДОСТОЙНО заплащане и АДЕКВАТНИ условия на труд да осигурите!И сега ви се ще, Държавата (т.е НИЕ, защото над 80% от приходите в бюджета са от ДДС и акцизи - които плащаме НИЕ!!), да плати за вашите бъдещи кадри??Ама ако може и границите да затворят - че да не бягаме!
86
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 7 години
За толкова пари толкова. Какво се вайкате тея преяли чорбаджии.
85
0
 
14
 
! Отговори
Проблем... преди 7 години
пред КОЙ? Пред кого? Какъв бизнес бре? Къде е този бизнес? Бизнеса за крадене на еврофондове или този за смяна на мръсни чаршафи по морето?
84
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
Трябва да има взаимодействие между бизнес и държава: От бизнеса морковчето, а от държавата тояжката.
83
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самозабравилите се и нахални бизнесмени със супер големи претенции и изисквания към работещите да си обучат,,шведите" или да си работят семейно сами.Никога не отговаряш на условията им: или си прекалено обучен,или си прекалено стар,или си без опит,с деца и т.н.За 600-800лв. и то в София ,ще се върнем от чужбина в някой друг живот-лично направих тази грешка да се върна в Бг за около година(голяма мъка беше)
82
1
 
25
 
! Отговори
Циник преди 7 години
50 000 на година - кротко, и тихичко минават през терминал 2 ! Вече 3 000 000 са навън - малка част (ако изобщо) ще се върнат в България да си харчат пенсиите! И аз така - детето ми се роди във Франкфурт - вече срича U-bahn и тату-тата...Каква качествена работна ръка ги гони тези - българите до 15 години ще са на свършване! Халал да ви е държавата ,барабар с 2 та милиона роми - научете ги на български...а после и на работа...а после и на квалифицирана работа! Бизнесмени - мутрагени, и комуноиди
81
0
 
18
 
! Отговори
Vaseto преди 7 години
Какви бизнесмени, какви 5лв? Някви бивши деца на соц. лидери, селски тарикати и децата на мама и тате. Не желая да бачкам за тези хора, затова емигрирах!
80
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некачествената работна ръка е функция на некачествения бизнес. Ако работната ръка е качествена, а биснеса не, тя ще си търси качествен бизнес някъде другаде. Така че това не е пробрем за разискване, защото няма решение.
79
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да и като завърших више и какво?!? ,,Бизнеса,, ми каза 700-800 лв. Ако искаш!!! Той тоя бизнес все иска и все недоволен и затова ще си без кадри скоро....
78
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Заетите в бюджетната сфера могат спокойно да се намалят наполовина за да отидат да работят в частния бизнес.
77
0
 
19
 
! Отговори
Boko bo преди 7 години
Ами проблем е.! Щото сега изкарвам 2800? в БГ за същата работа 2000? макс и то с нерви. Ама тук шефа няма 3 любовници и 10 джипа и 2 мезонета, а ми бачка по 12-14ч на ден. Дано се задават в собствената си алчност.... за останалото то си идва с времето.
76
1
 
10
 
! Отговори
KAKVO SE 4UDITE ? преди 7 години
ZA NEKA4ESTVENI BIZNESMENI-NEKA4ESTVENA RABOTNA RAKA, NALI TAKA ? POVE4ETO KVALIFICIRANI KADRI OTDAVNA NE SA V BULGARIA, PONEJE NIAMA NIKAKVA PERSPEKTIVA !
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ф.С.ВТо ако ревнат само на инспекцията, ще е смях. Ама ако просто си потърсят правата сами и взривят няколко заведения, тогава май няма да е чак толкова смешно
74
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже насила изгонихте качествената, сега ще ревете.Ами нормално е при това заплащане хората да си търсят късмета другаде. Тук останаха вече възрастни, дето им е късно да почват от начало. Тепърва ще се появи проблема с работната ръка, това е само началото.
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубавото в този случай е, че повечето назначени капиталисти ще фалират.
72
0
 
26
 
! Отговори
pepe преди 7 години
Скоро бях в един офис на международна фирма в един Мол в София. Ами поне 20-30% от служителите са чужденци от различни държави. Значи читавите работодатели нямат проблем да си намерят хора - ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА. Който не може да плаща минимум 2к лв на среден до добър служител, просто не става за бизнесмен и ФАЛИТЪТ Е НЕИЗБЕЖЕН. За голяма моя радост, започва да свършва мантрата на "червените" бизнесмени, че навън чакат 100човека за твоята работа. Бизнесът ще го усети по много болезнен начин

Спонсорирани публикации