Добивите на зърно - по-ниски, но с по-добро качество

Традиционно ползваме една трета от реколтата, останалото е за износ
17
Добивите на зърно - по-ниски, но с по-добро качество
Снимка: архив, БулФото

Тази година добивите на зърно са с около 2 до 10% по-ниски спрямо миналата, но пък за сметка на това качеството е по-добро от миналогодишното. Това обясни пред БНР Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Добивите са средни за страната и зависят от почвените и климатични условия за всеки един регион, съответно добивите са различни. Осреднено очакваме към завършване на жътвата да се приберат около 5,2 до 5,3 милиона тона", каза той.

Традиционно в страната се оползотворява около една трета от произведеното количество. Необходимо е за хлебопроизводство, а също и за изхранване на животните, за производство на фуражи.

По думите му са необходими около 1.2 млн. до 1.5 млн. тона хлебно зърно и фуражно съответно.

"Ние сме зависими от Черноморския регион. Това, което научаваме, е, че в Украйна тази година климатичните условия не са благоприятни, съответно ще се произведат по-малки количества пшеница и се надяваме съответно нашата реколта да може да се реализира на по-добри цени", каза Русалов.

Той подчерта, че българското зърнопроизводство е обречено без европейски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
280лв на тон??абе не съм навътре с нещата, знам че се смила, отсява и тогава става на брашно това чудо, ама някой да ми обясни как от 0,28 лв става текущата цена на брашното?а на хляба?някой запознат обхождал ли е веригата на производство да се види къде отива сладкото?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука да пише производитил на пшеница ,който е на своя земеделска земя,Сам е посял и сам е обработвал и сам я продал . В него може да се получи по точно за количеството.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 9 Не лъжи в ТКЗС - то винаги масово се зазаждаше фуражна пшеница около 80% в НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Продаваше се, по точно взимаше за СССР. се без да се пита.
12
0
 
1
 
! Отговори
ОТ ЗЕМЕДЕЛЕЦ преди 6 години
ДО 12 КОМУНИЗЪМ НИКЪДЕ НЕ СЕ Е ПОЛУЧИЛ. Той е само в некои глави. 2. Идва в БГ насилствено от Москава 1944г. 3. Производстото на зърнени култури е колективно и не се определя от собствениците на земеделски земи , а от партиини, общински,държавни,фирми. 4.Винаги се показват загуби за да се скрият пари, за което нямаш си представа за какви суми става. 5.Собствениците на земи ги набутаха в панелки. 6.Такова обработване на земеделска земя от колективи /колхозници/ в ЕВРОПА НЯМА.
11
1
 
6
 
! Отговори
nina преди 6 години
По-ниски добиви? Хайде, бе, пак ли зърнопроизводителите успяха да излъжат държавата?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът не ни се получи,Капитализмът не ни се получи...Наистина сме пркажено племе никъде няма такова чудо.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смее ли някой да си продава зърното на вътрешният пазар ?
8
2
 
6
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Ехх, а по комунизма такива проблеми нямаше. Златно време беше, но си отиде, а сега с тая умрела деградация (пърдон - демокрация) бел ден не може да види човек...
7
0
 
8
 
! Отговори
Земеделски производи преди 6 години
При нас тази година зърното е малко по-добро като добив (около 350 кг/дка) но качеството наистина е отлично, лошото е, че аз сея пшеница с отлични хлебопекарни качества, а ми я изкупуват на цена почти като за фуражна(при нея добива е средно с 200 кг отгоре) Земите ми са в Пловдивския регион и са доста слаби, но въпреки това се стараем и влагаме качествени торове и препарати за РЗ и накрая като обяват цена от 280лв за тон и потъваш
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11"На есен пак ша реват да увеличават хляба." ти правиш ли разлика между производител на зърно и производител на хляб? Аман от невежи.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Изнася се качествено зърно а се внася фуражно за пра*сета каквито са българите.С това ви хранят, баламурници балкански.С помия която ви подхожда най-много.А и вие не пискате, лап*ате всичко......
4
3
 
12
 
! Отговори
чудно преди 6 години
Как украинците произвеждат зърно без субсидии???
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно не е вярно, че добивите с по-малко!С тази лъжа ще прикрият 1млн. тона (поне) контрабанда, които ще минат през пристанището в Балчик, което им построи държавката.Защо закриха нажионалните служби за зърно, защото трябваше да отчитат точно колко е произведено и колко съхраняват?
2
3
 
18
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Друг път!Тази година има на места и двоен добив!Защо пишете глупости?
1
3
 
19
 
! Отговори
11 преди 6 години
Върти го, печи го, ама то алчно. Ама изобщо не е вярно, че добивите са по-ниски. На есен пак ша реват да увеличават хляба. По-добре изобщо да ги няма и само да си внасяме. И без това всичкото го изнасят и после го внасят на по-високи цени, за да ни доят.

Спонсорирани публикации