Ново изискване за по-едрия бизнес

Те трябва да изготвят и нефинансов отчет
21 фев 2018 10:23, Бойчо Попов
8
Ново изискване за по-едрия бизнес
снимка: Pixabay

Ново изискване за бизнеса влиза от тази година в сила - големите компании, освен годишния отчет за дейността си и финансов отчет, ще трябва да изготвят и нефинансов, който да публикуват заедно с другите.

Информацията за новите изисквания е от края на 2016 г., когато бяха приети в промени в Закона за счетоводството, но едва на 21 декември 2017 г. от Министерство на финансите публикуваха указания по какъв начин предприятията могат да го направят.

Важно е да уточним, че нефинансовият отчет е ново изискване, въведено с промени в Закона за счетоводството, които произтичат от европейска директива. Задължителни елементи на доклада са въздействията на компанията върху околната среда, социални и трудови въпроси, както и антикорупционните практики в предприятието.
Нефинансовият доклад, както годишният финансов отчет и докладът за дейността, покрива период от 1 година и се издава всяка година.

„Споделянето на нефинансова информация дава невероятна възможност на компаниите да представят политиките и инициативите си, във връзка с важни за обществото теми. Нещо повече, проучванията показват, че инвеститорите все повече се вълнуват от начина на управление на компанията при взимане на решение дали да инвестират в нея. Това само говори за увеличаващото се значение на нефинансовите постижения на компании, редом с финансовите успехи. А дори и целта на компанията да не са инвеститорите, най-големите ползи от нефинансовия доклад са за изграждането на позитивен корпоративен имидж и доверие към компанията и мениджмънта ѝ. Новото изискване за нефинансово докладване дава възможност на компаниите да поемат по пътя към устойчивото бизнес развитие, да демонстрират лидерство, да докажат, че наистина са отговорни и че правят бизнеса си добре и успешно“, коментира за Investor.bg Пенка Коркова, консултант в denkstatt България.

Наред с положителните страни от въвеждането на новия отчет, има обаче и някои отрицателни аспекти. На първо място, компаниите все още не са достатъчно добре информирани по въпроса, а глобата за неподаването му е в размер от 500 до 3 хил. лв. и имуществена санкция от 2 хил. до 5 хил. лв.

Целия анализ вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от Борисов преди 6 години
ЗА тн ЕКО ПРОЕКТИ са похарчени десетки хиляди милиони живи левове ограбени от народа. В северна БЪлгария тов а означава фалит на всички общини вкл малки и големи..КОрупционните ненужни канцерогенни заразни обекти вкл "Водни цикли",сметища."пречиствателни станции" набутаха общините с милиарди кредити.до 30 % за СЪУЧАСТИЕ..НЯма кой да плати..НАселението ГО НЯМА>.
5
0
 
0
 
! Отговори
Армията няма обувки преди 6 години
Борисов и досега не може да разбере какви бели е направил на народа с ограбването на десетки хиляди милиони насочени към нагло корупционни обекти.НА 10 000 000 000 ограбени от народа за ВИЛИ и палати по Оперативна програма"Развитие на селските региони"с яхти,хеликоптери,басейни ,пристанища за сметка на народа/ лихвата е над 100% годишно.. Даже 12 % да е това са още 1 200 000 000 живи лева годишно ..за сметка на народа..
4
0
 
0
 
! Отговори
аман от мафиоти преди 6 години
Една от най нагло престъпните мафии у нас е ФИНАНСОВО СЧЕТОВОДНАТА..Заради тая нагла мафия такива като Борисов и други са финансов унес. ХАрчат бадева милиарди ограбени от народа само за нагло корупционни обекти..Закона за счетоводството стимулира ликвидацията на страната ни от години..Вместо едностранно счетоводство даващо на ръководителите 100% информация з а бизнеса или министерствата те замъгляват данните тотално.Бизнеса харчи милиарди з а издръжка на ненужни счетоводители..
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хах че те са корумпирани до един питам аз ядене и пиене и банкети и ти бие цените и е евтин костов така се прочу така се става бизнесмен
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха. Че коя фирма ще напише в доклад, че не осигурява служителите си на реалните доходи, че подкупва политици и кметове и че замърсява околната среда?
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още глупави задължения за фирмите, свързани с глоби и санкции!С любов от Гроб!