Харчим най-много за храна - цели 21%, на второ място са сметките

Разходите ни за транспорт са по-големи от средното за ЕС
79
Харчим най-много за храна - цели 21%, на второ място са сметките
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите харчат най-много пари за храна и безалкохолни напитки - 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо, сочат последните данни на Евростат, цитирани от "Моитор".

На второ място в класацията се нареждат харчовете за поддръжка на жилището и плащането на сметките за вода и ток, газ и други горива с 20 на сто. За сравнение - средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи - 27,5%, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 на сто.

Третото перо, което у нас "гълта" най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът - неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия - 5,7%. За въпросните показатели останалите европейци заделят средно по 6 и 4,4 на сто. Статистиката разкрива още,  че най-значителни разходи за храна и безалкохолни напитки правят домакинствата в Румъния- 26,4 на сто от общите им разходи. По този показател България е на пето място сред държавите-членки на Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: хранасметкиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
г-н Винету преди 2 години
Ям само лук със сол - мачкам го да не Юти
65
0
 
0
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
За домакинствата с парно, за периода ноември - април, разходите за плащане сметките са твърдо на първо място, даже пред тези за храна и безалкохолни. А заедно са твърдо към две трети от целите, средно, като за поне половината домакинства са сигурно към три четвърти. Бедняци сме, а прослойкато "ръководители в публичния сектор", едри и средни "бизнесмени", фуражкаджии, IT-"специалисти", "енергетици" и "финансисти" са даже по-богати от западните си колеги. Рецепта за разруха. Лошото е напред.
64
0
 
0
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
ДА СЕ БЛОКИРА ДОСТЪПА ДО ВСИЧКИ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА В СОФИЯ и България.. Включително до ВСИЧКИ !!!
63
0
 
1
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
НАД 40 % от БЪлгарите НЯМАМЕ ДОХОДИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ..Подставени на власт издържани с ограбвани милиарди от бедния български народ продължават наглото ограбване на десетки милиарди кървави левове годишно през доказано престъпни министерства и ведомства..Блокирана е раждаемоста. Всички деца и младежи са подложени на жесток video terror в ясли,градини и училища въпреки ЗАБРАНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА !!!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Логично, след като храната тук е толкова скъпа!
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пресметнем. Отминималната заплата от 650 лева, получаваме 504,39 лева чисто. От тях 20,7% за храна са 104,37 лева или по 3,42 лева на ден. Почти толкова са и за сметките и за жилището. Ако с тази заплата се храни четиричленно семейство какво ли става?
60
0
 
2
 
! Отговори
КОЛЧО ПРЪДЛЕТО преди 2 години
АМ ЧИ ВИЙКА СИ ГОВОРЕТЕ, ИЗБИРАЙТЕ СИ ГИ , АПОСЛЕ ЩО НАЙ-БЕДНИ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ!!!??ВЪСТАНИЕ, БУНТ ,ВЪСТАНИЕ, БУНТ!!!???ИНАК ДРУГАТА ГОДИНКА, ЩЕ БЪРКАТЕ В КОФКАТА ЗА БОКЛУКЧЕТО!!!???+++
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва 20%?! С кякво се изхранват тези хора, питам се. Доходите ни са над средните, но без да се тъпчем, у дома отделяме поне 40% за храна.
58
14
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
Баба ми почина отдавна, но родителите ми взимат тавана на пенсиите и, очеизвадно, тези жълти стотинки не им стигат и все още работят. Човек с 300лв. пенсия не познавам, прочее. Всички роднини са с 1000лв. и нагоре. По 300лв. взимат леля ти Гинка с 10 години трудов стаж и цял живот взимала пари на ръка и работливото овчарче Гошко, което 1 стотинка данък не е платило през целия си живот.
57
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
До до 62.... Баба ти колко пенция взема 300 лв.... А ф атмаците Рундю и Янев и пенция и заплата вземат :)))
56
9
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
300лв. заплати у нас няма. Има уж някаква минимална 710, която никой не я взима, освен чистачките в училищата в провинцията (даже и те са на повече).
55
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Асан 300 лв. заплата харчи 20%= 60 лв. .... К урнелия 10 бона заплата харчи 20%=2000 лв. за п люскане :)))
54
0
 
9
 
! Отговори
МП преди 2 години
До Nimand---Напълно си прав.Не само в Германия.В цялия ЕС цените на храните в процентно съотношение с доходите са в пъти по-ниски от тук.Също и по-качествени.Така ни нагласиха че да работим колкото да имаме до следващата заплата за да можем пак да работим до следващата и т.н. Само при нас се рекламира кредит"До заплата". Всеки втори офис е на лихварска фирма.Какво повече да говорим 31 години вече ГРАБЕЖ.
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина не се наяде :)
52
2
 
8
 
! Отговори
Много ясно преди 2 години
Животът е труден. Но когато човек е глупав, животът е още по-труден. По тази причина животът на българина е много, много труден
51
2
 
14
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Извинявай , вчера се върнах От Германия ами то тука неща които струват там 2 евро тука струват 3 евро !!! Пушен свински бут в Кауфланд Германия е 48 евро тука е 60 евро хляба там е 50 евроцента тука е 1 евро АААААА ТУКА Е МНОГО ПО - СКЪПО НО ЗАПЛАТИТЕ СА МНОГО МНОГО ПО НИСКИ !! ТОВА Е ГЕНОЦИД СРЕЩУ БЪЛГАРИНА !!!!
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът не е какъв процент от доходите харчим, а какво получаваме срещу този процент. Ако в Германия с 20% от доходите си купуват висококачествени и разнообразни храни, то ние с 20% купуваме *** и то в минимално количество за изхранване. А за пенсионерите да не говорим. Подобни статистики са властоугодни, защото, видиш ли, се доближаваме до "Европата". Да, ама не....
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз харча 60% от доходите си за храна . Не знам кои са тези които отделят 21% ? Явно са на фотосинтеза
48
8
 
3
 
! Отговори
Нищо ви нема ,бе... преди 2 години
Сега Кирчо и Кокорчо ше ви напълнят га щите с пари .....а , Чалгаро само песни ше ви пее..."за у покои".......
47
5
 
4
 
! Отговори
Направи си сам преди 2 години
Научете се да правите нещата сами! За куп неща не ви трябват пари! Оправяте си двора на вилата и почивайте там, направите си барбекю, засадете дърво, гответе, поправяйте стари неща, подстрижете се сами, направете сладкиш, сменете си част на колата сами, боядисайте сами и т.н Така беше едно време! Не се тичаше за всичко да се дават пари!

Спонсорирани публикации