Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки

Отказ ще изостри драматично социалните проблеми на гърците
Обновена: 2 ное 2011 15:37 | 2 ное 2011 15:04,
155
 Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки
Снимка: Reuters

Катастрофални последици за Гърция и еврозоната – това ще е резултатът от евентуално гръцко „не“ на референдума, поискан от Георгиос Папандреу, смятат водещи германски икономисти. Гърция ще фалира, а  други държави ще бъдат застигнати от ефекта на доминото. 

Само четири дни продължи успокояването след решението на европейския съвет на 27 октомври, но едно решение на гръцкия премиер отново обърна всичко с главата надолу. Георгиос Папандреу смята да остави гърците да гласуват за споразумението, което предвижда финансова помощ срещу още мерки за съкращаване на разходите. 
 
Тази стъпка изглежда като политическо самоубийство, провокирано от страх от смъртта, коментира Михаел Хютер от Института за германска икономика. Ясно е обаче, че гръцкото правителство има сериозни проблеми да убеди народа си, че политиката за съкращаване на разходите е правилна, и в този смисъл Папандреу донякъде може да бъде разбран. Тази стъпка обаче е много рискована – политически за него и икономически за Европа.
 
Все пак Папандреу може да спечели много, смята Йеннс Бойсен-Хогреф от Институт за световна икономика. Ако в подготовката на референдума бъде ясно обяснено на гръцките граждани, че при „не“, всичко ще стане още по-зле, това би увеличило силата за реформите и би осигурило необходимата политическа стабилност.
 
Ако все пак гърците отхвърлят мерките за съкращаване на разходите, международните донори биха били принудени да спрат помощите. Гърция няма да може повече да покрива дълговете си. 
 
Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже разходите продължават да са по-големи от приходите. Пенсионерите, хората на социални помощи и държавните служители първи ще го усетят, обяснява Кай Карстенсен от Института за икономически изследвания. Социалните проблеми на гърците ще се изострят драматично. 
 
Успоредно с това изтичането на капитали от страната ще се ускори, защото гръцките банки, които в голямата си част ще държат абсолютно безполезни държавни ценни книжа, ще са изправени пред крах. 
 
Всичко това не само ще хвърли страната в още по-тежък икономически хаос, но и ще изправи демократичната система пред много сериозно изпитание, прогнозира Карстенсен. 
 
„Не“ на гърците ще има драматични последици и за Европа – ще се случи точно това, което европейските лидери искаха да избегнат, казва Михаел Хютер. Ще влязат в сила кредитните суапове (застраховка при неплащане на дълга) и може да се очаква ефект на доминото във финансовата система. 
 
Еврозоната би се изправила пред купчина отломки, защото пропадането на всички досегашни опити да се намери решение би заплашило самото съществуване на общата валута. Недоверието на инвеститорите и потребителите, не само в еврозоната, би било толкова дълбоко, че би предизвикало криза в икономиката. Европа ще трябва да започне отначало, европейските договори ще трябва да бъдат написани отново. 
 
В еврозоната всички спасителни пакети за Гърция и европейските банки ще се превърнат в купчина отпадъци. Държавите ще трябва да обяснят на гражданите си как, въпреки всичките уверения, гаранциите са се превърнали в загуби, допълва Карстенсен. 
 
От друга страна обаче, ще има последици за европейската стратегия при криза. Вместо да оплитат все по-големи спасителни пакети, политиците ще трябва най-накрая да поговорят конкретно за правила за обявяване на държави в несъстоятелност. Също така ще трябва да намерят път за излизане от еврозоната – както доброволно, така и принудително. Може дори да стигнат до прозрението, че една обща валута не е основание за обща съдба. 
 
В най-лошия случай, според Йеннс Бойсен-Хогреф, гражданите на страни като Португалия, Ирландия, Италия и дори Испания може да опразнят банките. Тогава Европейската централна банка ще трябва сама да удържа кризата. 
 
(Spiegel)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: еврозонагърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
anonimus преди 12 години
еййй, прав е бил Елин Пелин, бе : "в България може да се роди само един гений. Геният на завистта"! То не беше плюене по Сърбия, по Гърция, по кого ли не!Половината от тия дето драскат тук са работили като картофосъбирачи по полетата на южната съседка и ги били "използвали", не им плащали. Ми Груйчовци, некой с пистолет ли ви кара да седите там, бе?Ми да се бехте върнали в Бг-то като сте видели кви са "долни византийци", да си работите на български господари, дето са едни почтеееееееени!
150
0
 
0
 
! Отговори
Belgium преди 12 години
SHTE IMA OPASHKI PRED GRACKITE BANKI V BALGARIA ZAPOCHVA SE POMNITE LI MINALITE FALITE NA BANKI V BG O DA IMATE DOGOVORI I KLAUZI SAJELYVAM IZGARYTE S VISOKITE LIHVI SHTE POLUCHITE DRAHMI
149
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Бат Бойко защо не вземе да свика референдум "да си плащаме ли дълговете към Топлофикация или не"?
148
0
 
1
 
! Отговори
Пак банките печелят преди 12 години
Гръцко "да" ще спаси една дузина банки и спекуланти, държащи гръцки облигации, но с нищо няма да помогне на гръцкия народ. Кредиторите на Гръция вместо да загубят 200 милиарда евро (ако Гърция каже "не" и фалира), ще загубят в момента само 20-30 милиарда, но за сметка на това ще заменят моментите си рискови облигации (рискови са, защото шансът Гърция да не ги изплати е голям) с нови, 100% безрискови с плащане гарантирано от създадения Европейския фонд, с падеж 15-30 години и 5% годишна лихва.
147
0
 
25
 
! Отговори
Роли преди 12 години
Има нова стратегия, предложена ни от Брюксел:Осиновете си ГРЪК срещу само 500 EUR!Той ще прави за вас всичко онова, за което нямате време през деня:- ще спи до 12 наобяд;- ще чете вестници;- ще пие кафенце;- ще говори за спорт и политика;- ще спи след обяда си;- ще стои вместо вас вечерите по барове и ресторанти;- ще танцуваИ ВИЕ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ ИМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ, ЗА ДА РАБОТИТЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР!
146
0
 
12
 
! Отговори
pepe преди 12 години
Егати пичовете, правят референдум "да си плащаме ли дълговете или не". Византийска му работа...
145
0
 
6
 
! Отговори
до Жаго преди 12 години
Сърбите си строят магистралата и към Димитровград и вече са напреднали доста. Калотина-София не е чак толкова трудна, така че би могла да се построи бързо. Въпросът е и с алтернативата София-Видин (и натам през Румъния), защото тоя Дунав мост 2, ще е много безсмислен, ако е трудно просто да стигнеш до него.
144
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Cедят на брега на морето двама гърци, пият узо, слушат бузуки и си почиват. Единият угрижено казва:- Свършихме парите. МВФ даде - изхарчихме ги. ЕС даде - и тях изхарчихме. Мисля, че е крайно време някой да започне да работи!"Другият стреснато го пита:- Да, ама кой?Първият се тросва:- Как кой? Германците!!!!!!
143
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на гърците - това се казва директна демокрация, нека всеки гласува с 1 глас.По добре така, отколкото шепа банкери, корумпирани политици в Брюксел и Вашингтон да решават кой колко ще получи от баницата и парите на милионо обикновени данъкоплатци.Може и Гърция да е представяла подправени статистики, но това не прави обикновените хора престъпници. А банките които са увеждали кредитите, нали са професионалс, къде са гледали?Аман от евтин популизъм!
142
5
 
5
 
! Отговори
rumniki преди 12 години
Интернационалната рулетка на банките и дьржавите играчи се руши.Kакъв майтап, Папандреу дирижира борсите.Така е по добре, че германците направиха от страната си концентрационен лагер и народа си изстикват с данъци, за да си продадат продукцията за собствените си пари дали ги под наем.
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците няма да се минат. Помнете ми думата. Каквото и да стане.
140
4
 
1
 
! Отговори
СД преди 12 години
Да не генерализираме какви мекерета са, ама да почнем с Папандреу - тоя трябва да се гръмне сам веднага
139
1
 
10
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
bg me4tata se sbadna, plevnqta na komshiqta gori, ihu
138
1
 
3
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
Беавус, един да признае, че НАТО е слабо въоражено и оръжието им за нищо не струва. Ха ха, много ме разсмя.
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имали големи инвеститори които лично да си карат камионите /стокота/Проблема с пътя е проблем на шофьора не на инвеститора
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 134:ДА БЯХА ВЪТРЕШНИ РАБОТИ ДО МОМЕНТА В КОИТО СЛОВЕНИЯ И ХЪРВАТСКА РЕШИХА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ БЕ........... А СЛЕД ТОВА СЪРБИТЕ АТАКУВАХА ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ А ТИ УМНИКО СЪРБОМАН ПРЕДИ ДА ГОВОРИШ ПРОСЛЕДИ СЪБИТИЯТА ПРИ РАЗПАДА НА ЮГОСЛАВИЯ,И НЕ МИ ГОВОРИ НА БЕ..........
135
0
 
10
 
! Отговори
жаго преди 12 години
ядене на асфалт - има доста *** и в България това е разбираемо , които не знаят, че вече Сърбия строи последните километри на магистралата през Лесковац, която заобикаля България през Солун . Ако до година - 2 не построим Марица и до Калотина , и пенсиите от 180 лева , които сега ви се струват мизерни ,няма да ги имате вече и ще ги сънувате . Просто транспорти инвестиции в предприятия ще изчезнат оттук . Ако се инвестира в завод, той е до 30 км от магистрала
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може ли някой да ми каже, кога ще се разпадне ес, и как ще връщаме парите отпуснати от еврофондовете или пък от глад ще ядем асфалт
133
4
 
17
 
! Отговори
жаго преди 12 години
Гърците са намислили гениален ход . Искат опрощаване на целия дълг от 310 милиарда , и още траншчета по 10 милиарда оттук нататък безвъзмездно когато поискат , за да раздават заплати . Мисля, че ще успеят . Запада е влязъл в капана . Не е трябвало да им дават заеми още от началото . Вече е късно . Германия , Франция и Еврото ще пият студена вода . На лентяи пари не се дават , но късно разбраха . Жаговци от висока класа , извозиха всички .За Германия , малаки безплатно
132
4
 
1
 
! Отговори
до 132 преди 12 години
САМО ТОВА ДЕТО НЕ Е ТВОЯ РАБОРА БЕ...НИТО НА ТАКА НАРЕКЛИТЕ СЕ АМЕРИКАНЦИ БЕ,ТОГАВА БЯХА ЕДНА ДЪРЖАВА И ТОВА СА ВЪТРЕШНИ КОНФЛИКТИ БЕ...ГЛЕДАЙ В СВОЯТА ПАНИЦА,ОСВЕН АКО НЯМАШ НУЖДА ДА СИ ПЛАСИРАШ НЯКЪДЕ НЕ НУЖНОТО ОРЪЖИЕ...БЕ

Спонсорирани публикации