Белгия въведе ограничения за плащане в брой – само до ?3000

Мярката е оспорвана и заобикаляна от търговците
3 яну 2014 22:00, Елка Василева
18
Белгия въведе ограничения за плащане в брой – само до ?3000
Снимка: архив, Reuters

От началото на тази година в Белгия влезе в сила нова законова поправка, с която плащанията в брой бяха ограничени до 3000 евро, съобщиха местните медии.

Мярката е оспорвана и заобикаляна от търговците, тъй като част от тях обясняват, че нямат терминали за разплащания с карти. Други посочват, че се налага да "разбиват" дължимата сума за продадените стоки или предоставените услуги на по-малки части, за да се съобразят формално с новото изискване.

Новите ограничения се налагат след поредната промяна в закон, според който досега разплащанията в брой бяха възможни за суми до 5000 евро. През 2012 г. законодателството бе променено, след като дотогава в брой бе позволено да се плащат суми до 15 000 евро. Мерките се разглеждат като част от борбата срещу прането на пари. Законът не ограничава количеството на пари в брой, които могат да бъдат представени в банка, за да бъдат внесени в сметка.

В случаи на нарушение предвидените глоби са от 250 до 225 000 евро, но не могат да превишават сумата, равна на 10 процента от стойността на направено разплащане в брой. От белгийското министерство на икономиката поясняват, че в тези мерки няма нищо извънредно и дават за пример Италия, където плащанията в брой са ограничени до 1000 евро, както и Франция, където също е въведено ограничение от 3000 евро при търговските разплащания с банкноти.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
До Бай ДимоКато си родиш детето в Чукотка то ще получи автоматично руско гражданство и забрави да стане българин с БГ паспорт ако искаш то да притежава...
16
0
 
6
 
! Отговори
дасд преди 10 години
Така е момчета.. банките трябва да печелят нали разбирате за какво става въпрос?
15
0
 
6
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРмоето дете няма да го чипират. Ще ида да си го родя в Чукотка, Фунафути или където и да е, но не и в "бяла и цивилизована" държава, където да ме мечка дългата ционистка ръка на новият световен ред.
14
3
 
3
 
! Отговори
BONBON преди 10 години
Bitcoin ! - анонимен, свободни транзакции по всяко време без такси в рамките на минути. Без банки , без биг брадъри ......
13
1
 
12
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Ся планират да имплантират чип и на новородените през Май 2014г който е задължителен в цяла Европа,за да се предовратят отвличанията...Било "Край на отвличанията". Да, бе. Нали първата работа на похитителите ще бъде да изрежат дълбоко местото на което е поставен чипа: ръка, крак, глава и т. н. А освен това има заглушители на честотите и т. н. Така, че това ще бъде поредния фал на умниците.
12
0
 
12
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Затова станете занаятчии,кошничари,грънчари,ковачи,вакъфчии....никой няма да ви проследи парите,щото ако въведат електронното плащане в БГ,хората просто като алтернатива ще използват книжния долар нелегално и живота пак ще си тече,или ще изтеглят парите си от банките преди да премат закона и тогаз да ги видим какво ще направят
11
4
 
4
 
! Отговори
kaspar_garov преди 10 години
До Анонименти кат работиш кеш, всичките ли пари в теб ги носиш ? не са ли в банката повечето и в джоба имаш 100 лв, примерно. шматки със шматки че то ако иска някой да ти направи мръсно и сега мозе да го направи, да не говорим за жан виденовото време когато парите станаха шума...
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И не само Белгия има и други страни до 2500 евро. КАТО ЕДНО ВРЕМЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКО САМО ЧЕ ТОЯ ПЪТ ПО КАПИТАЛИСТИЧЕСКО И АКО НА ТОВА МУ КАЗВАТЕ ДЕМОКРАЦИЯ ЗНАЧИ АЗ СЪМ КОМУНИСТ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GLEDAITE FILMA ;IN TIME; S JUSTIN TIMBERLAKE, OBEZATELNO PO TEMATA . NE E DOBAR ZA HORA DOBRI.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В случая 3000 евро е голяма сума, но иде време когато и един хляб няма да можеш да си купиш кеш. Всичко се прави с цел тотално следене и контрол, защото замислете се - без пари в кеш, ти не можеш да направиш НИЩО без да се запише за какво си дал пари. Не можеш да пръднеш без някой да разбере!
7
15
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
А какъв е проблема да си купите с картата акции, златни кюлчета или връзки магданоз? Нещо ми се струва, че истеризирате излишно.
6
2
 
14
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Ще става страшно,аз затова акупувам като луд машини,мебели,инструменти и семена за разсад,щото в някои щати в САЩ забраниха да си садят плодове и зеленчуци в дворовете си.ако стане електронно разплащането в БГ,ще ни спасят имотите на баба и дядо и ще бъдем независими
5
2
 
9
 
! Отговори
Спиш ли юроде? преди 10 години
От май 2014 в цяла Европа всички новородени ще бъдат задължени да им се имплантира подкожен микрочип, който ще се въведе в държавните болници, съобщава ednodete1.blog.bg, позовавайки се на италианския в. Corrire di Roma. Mикрочипът е микросхема, която ще се намира в подкожната тъкан. Микрочиповете са с размерите на оризово зърно и са базирани на пасивната технология НВО (NWO), уточнява frognews.bg.
4
0
 
20
 
! Отговори
asd преди 10 години
ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД Е ДА ПОЛЗВАМЕ ОТНОВО НАТУРАЛНАТА РАЗМЯНА - УСЛУГА ЗА УСЛУГА, ПРЕДМЕТ ЗА ЕДИН ИЛИ НЯКОЛКО РАВНОСТОЙНИ, ПОДАРЯВАНЕ НА ИЗЛИШНИ ВЕЩИ, ПОДАРЯВАНЕ НА ВРЕМЕ ИЛИ УСЛУГА, ПОМОЩ СРУЩУ НУЩО И Т.Н.БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИЗОБРЕТАТЕЛНИ ЗА ТАКИНА НЕЩА, ТАКА ЧЕ СПОКО, НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е ПОБЕДИЛ ПРИРОДАТА. ОСТАВЕТЕ ГИ ОНИЯ ДА СИ ЖИВЕЯТ ЕЛЕКТРОННО. МЕНЕ МИ ДАЙТЕ МАТЕРИАЛЕН КАЛАШНИКОВ, ЗА КОГАТО ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА МЕ ПРИНУДЯТ ЖИВОТА МИ ДА СТАНЕ ЕЛЕКТРОНЕН.
3
2
 
12
 
! Отговори
#$% преди 10 години
Ами ако платя с нещо, което не е пари и струва повече от 3 хил. евро? Кво правим, а?
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я си представете, че има само електронни пари, както вече става в Япония и случайно ядосате някой овластен за каквото и да е. С едно кликване на някакъв бутон оставате без нито една стотинка. Никаква помощ и дори и милостиня няма да можете да получите, защото който и да поиска да ви подкрепи, не може да преодолее запора на сметките ви.В бъдещия свят с безналични плащания всеки ще е роб и няма да смее да гъгкне, защото може да бъде унищожен за един миг и дори и адвокат няма да може да наеме...
1
0
 
23
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Иде вече антихриста,вече плащанията ще са по електронен път,и само избраните люде ще могат да купуват с книжни пари и злато каквото поискат защото ще носят печата на звяра