Вместо нова Великобритания – малка Англия

Западни издания за очакванията след референдума
1 юли 2016 10:14, Елка Василева
14
Вместо нова Великобритания – малка Англия
Снимка: архив, Reuters

"Страната е в опасност. За да можем да преминем през тази опасност невредими, ще трябва да проявим политическа зрялост, да действаме спокойно, мъдро и без горчивина", заявява бившият британски премиер Тони Блеър пред в. "Телеграф" след Brexit-а. "Заложено на карта е нашето бъдеще като нация и като Обединеното кралство", добавя той. Според него от водещо значение е как ще подходят сега останалите 27 страни. Ако решат да обезкуражат бъдещи движения за отделяне, те няма да проявят гъвкавост, предупреждава бившият британски премиер.

Решението на британците да напуснат ЕС ще има дългосрочни икономически последствия, заяви директорът на "Банк ъв ингланд" Марк Карни, цитиран от британския в. "Индипендънт". Той добави, че банката вероятно ще понижи лихвения процент през лятото, може би още този месец. "Великобритания може да издържи на промените", благодарение на гъвкавата си икономика и големи резерви, подчерта водещият финансист. "Въпросът не е дали Великобритания ще се приспособи, а колко добре и колко бързо ще стане това приспособяване", увери той.

Само някои части от Великобритания може да излязат от ЕС, смята професорът по конституционно право от Университета на Пенсилвания Патрик О'Лиъри, цитиран от френското сп. "Експрес". Като се използва относителната автономия на различните части на страната, е възможно Великобритания да напусне Европейския съюз, но Шотландия, Северна Ирландия и Гибралтар, които гласуваха против Brexit-а, да останат част от ЕС, смята той. От ЕС ще излязат само Англия и Уелс, които гласуваха "за" Brexit-а, и така ще бъдат зачетени всички резултати от референдума, подчертава професорът, цитиран от френското списание.

Двадесет евроскептични френски интелектуалци пък отправиха съвместен призив за преразглеждане на основните европейски договори, пише френският в. "Фигаро". Британският народ изрази суверенната си воля. Това беше шамар за поддръжниците на технократския път, който ЕС следваше неотклонно през последните три десетилетия, се казва в съвместния призив, цитиран от френското издание.

Всичко показва, че европейските граждани вече не искат да бъдат управлявани от непрозрачни, неизборни институции, подчертават авторите на призива. Те искат провеждане на общоевропейска конференция за промяна на договорите на ЕС и за обсъждане на три важни теми: суверенитета и демокрацията в една конфедерална Европа, просперитет, който не следва германския модел и стратегическата независимост, включително подновяването на диалога с Русия.

"Предвид арогантността, помпозността и често неразумните постъпки на европейските бюрократи в Брюксел, на които не се налага да обясняват решенията си, е трудно да не усещаме известно задоволство от възмездието, което Brexit-ът им наложи", пише американският в. "Вашингтон пост". "Въпреки това е добре да се въздържаме от високомерно снизхождение. Постигането на единство не е лесна работа", добавя американското издание.

То коментира, че Великобритания поиска да напусне ЕС седем десетилетия след началото на европейския проект и сега съюзът е изправен пред институционна криза. Но около седем десетилетия след началото на американския експеримент за създаване на континентална конфедерация, договорена с конституцията от 1787 г., започва първата битка от Гражданската война, довела до смъртта на 600 000 души, припомня изданието. Тогава САЩ имаха преимуществото да разполагат с общ език, наследство и спомени за борба срещу общ враг. Европа не разполага с нито едно от тези неща, припомня изданието и определя ЕС като прекрасна идея, която обаче е била лошо изпълнена.

Не бива обаче да подценяваме значението на забележителното постижение на европейския проект - мира. Проектът осигури на Европа период на мир, нечуван от времето на Римската империя, на континент, на който войната беше норма в продължение на цяло хилядолетие, посочва вестникът. ЕС обаче се отнасяше често пренебрежително към националистическите чувства и към демократичните им прояви, подчертава в. "Вашингтон пост". В резултат британците гласуваха за Brexit-а в опит да си върнат националния суверенитет - въпросът е каква ще е цената, пита вестникът.

Жертва на този достоен за възхищение импулс може да стане не само европейският проект, а и самата Великобритания, отбелязва американското издание. Шотландия вече говори за нов референдум за независимост, а Северна Ирландия може да опита да се обедини с Република Ирландия. В опит да се постигне нова суверенна Великобритания британците може да открият, че са създали малка Англия, предупреждава в. "Вашингтон пост".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Много отгоре ги гледате нещата . 1-во ЕС не се нъждае реално от Великобритания . Ако искат ЕС да има собствена и силна валута като Еврото - Великобритания ВЪН .2-ро Нали никой от вас не си мисли , че Германия + Франция + Италия някой може да ги бие като икономики ? 3-то Нищо не плаши повече ЕС с ресурс на Русия . Ето защо сега САЩ всячески се опитват да наливат армия в страните от източна европа . 4-то Великобритания е Периферия , а не център като Швейцария
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11 - ЧЕ КАКВО ОТ ТОВА. ЕС ПЪК ЩЕ ЗАГУБИ 38 МИЛИАРДА ЕВРО ЧЛЕНСКИ ВНОС.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проамериканофашистка дребна англия или прогерманофашистка едра англия във фашисткия ес.все едно западът в този му вид е изроден и не може да съществува....следва разруха
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ми се струва,че след референдума Великобритания ще загуби поне 10 милиона от населението си
8
0
 
3
 
! Отговори
права и задължения преди 7 години
Последни издихания на статуквото да отхвърли някак си Брекзит. Решението на мнозинството важи за всички, отхвърлянето му е опасна игра. А реформа в ЕС би утвърдила брекзит като полезен катализатор. Какво правим с шотландците и ирландците, които са за оставане в ЮК и те ли автономия ще искат? Не може да има демокрация, ако загубилите не признават поражението. Сякаш някои оплакват ЮК, колкото да изместят фокуса от това, което става в ЕС. Унгария днес намекна за напускане, но това не е интересно.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо безлична Англия в Европарламента, разцъфтяваща и независима Британия извън сборището на алчни бюрократи и некадърници. Dnes. bg, много сте усърдни в поставянето на каруцата пред коня, ама разбирам -мрачната анти-брекзит пропаганда не трябва да спира. Англия не я мислете, ще видим какво ще остане от България след още някоя друга годинка в Евросъюза и още малко да останем вързани за валутния борд и поредния милионен заем.....Ето ви тема за мрачни прогнози. Ще стоим в ЕС докато я приемат Турция, после вече ще се изгубим на картата.....
6
1
 
9
 
! Отговори
ники преди 7 години
Швейцария също си плаща вноската в ЕС като поп, разрешено е на европейски граждани да работят без визи и без допълнителни изисквания, може да се преселиш да живееш там, ако искаш и никой не може да те спре. От друга страна Швейцария няма никакъв глас в европарламента, точно защото не са член.Те се дърпат главно заради законите, които ЕС налага върху банковия сектор. Спред мен те са добри, но Швейцария не иска да се прости с престъпните пари натрупани в техните банки.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И царизма в Русия,и социализма в СИВ,и капитализма в САЩ и ЕС паднаха и падат поради влизането във властта на т.н. "еврокомунисти"- най- мързеливите,некадърни и некомпетентни лица с болни амбиции за власт- синовете и дъщерите на управляващите елити!
4
3
 
16
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Къде е Швейцария, къде сме ние? Сравнява кон с кокошка.
3
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо за ЕС ...и превръщането му в конфедерация ...ползите са по големи от вредите особено за баккански територии със съмнителна държавност....
2
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Швейцария е малка и е извън ЕС, пък са си много добре.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ъхъм...