Ще стигне ли "канцлерът на бежанците" до нов мандат

Натискът върху Меркел се засилва
26 юли 2016 19:15, Елка Василева
67
Ще стигне ли "канцлерът на бежанците" до нов мандат
Снимка: архив, Reuters

Мюнхен, Вюрцбург, Ансбах - атаките от последните дни хвърлят тежка сянка върху "канцлера на бежанците". От развитието на проблема с бежанците зависи дали Меркел ще стигне до нов мандат или не, коментира Кай-Александър Шолц за Дойче веле.

Доста сенки легнаха в хода на бежанската криза върху светлия образ на масово харесвания канцлер Ангела Меркел. Само допреди година никой не можеше да си представи, че в публичното пространство ще звучат призиви като „Меркел да си ходи!”, каквито днес отправят привържениците на „Алтернатива за Германия”, пък и други хора, неприемащи политиката на канцлера.

Самата Ангела Меркел собственоръчно си изгради този образ: „канцлера на бежанците”. Част от германците я харесаха в тази роля, друга част обаче и до днес неразбиращо клатят глава.

През последните седмици обаче поляризацията около Меркел сякаш беше поспаднала. Вътрешнополитическото успокояване видимо се дължеше на факта, че след затварянето на т.нар. „Балкански маршрут” броят на бежанците в Германия рязко спадна. А и в медиите темата за бежанците отстъпи на заден план. Така рейтингът на ХДС, партията на Меркел, отново започна да се покачва. В същото време надолу тръгна подкрепата за главните критици на канцлера в партията „Алтернатива за Германия”, които се вкопчиха във вътрешни борби за власт.

Но атаките през изминалите дни отново промениха ситуацията. Защото за общественото мнение думите „Меркел” и „бежанци” са неразривно свързани. Тъй че сега, когато бежанците отново „произвеждат” отрицателни новини в медиите, натискът върху канцлерка закономерно се увеличава.

Късо съединение

Дали нападението в Мюнхен, атаките във Вюрцбург, в Ройтлинген или в Ансбах са извършени от реални бежанци и къде наистина има ислямистка мотивация – това изглежда второстепенен въпрос, пък и разследванията продължават. Защото мнозина нито искат, нито могат да направят прецизната разлика. Чужденци, мигранти, бежанци, германо-иранци – всички попадат в общия кюп.

Така е: когато се струпат няколко кръвопролития, в главите на хората неизбежно възниква късо съединение. В резултат от него те стават особено възприемчиви за посланията на „Алтернатива за Германия”, за която атентатите дойдоха като по поръчка. „Ние винаги сме казвали, че неконтролираният приток на заселници създава голяма опасност!” – тръбят в момента политици от „Алтернативата”, най-вече в социалните мрежи. Виновна според тях е единствено Меркел, която пожелала отворените граници.

И още един проблем

Меркел в момента е на почивка в родния си Укермарк. Независимо от това тя нито за миг не престава да изпълнява служебните си задължения, твърдят официалните лица. Пък и никой не може да си представи, че в тези дни канцлерът наистина може да изключи. Защото не е само насилието в Германия: превратът в Турция също сериозно разклати тъй трудно постигнатото споразумение на ЕС с Ердоган за бежанците.

След около година ще се проведат избори за Бундестаг. Досега Меркел не е казала дали отново ще се кандидатира за канцлер. Това нейно решение очевидно много ще зависи от развитието на комплексния проблем, свързан с бежанците. Ако Германия стане цел на терористична атака от мащабите на тези във Франция или в Белгия обаче, Ангела Меркел едва ли ще стигне до нов мандат като правителствен ръководител.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
Хангела Шмеркел е пътничка...
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скрила се еКак е на почивка в такъв моментЩо не писаха, че е за гъби в гората
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще стигне до бесилото.
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая е на път да затрие най-читавата държава в света.
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците трябва да са напълно луди за да преизберат нефелната грозотия, която им докара милион и половина проблеми и ежедневни погребения на невинни граждани.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКАТрай, не думай!Дано Господ да се смили над Европа и по някакъв начин да разкара тези, които не могат да се интегрират сред европейците. Нека да идат в държави, чиито порядки са сходни с техните разбирания за света и живота.
35
0
 
22
 
! Отговори
Шут в г/за преди 7 години
Отдавна трябваше да са отпратили лудата баба с един по-як ритник, без да й дават обяснения.Каква държава успя да побърка! И почти подпали Европа!
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да забрави за нов мандат.Дори трябваше вече да си е подала оставката.
33
0
 
15
 
! Отговори
Harem преди 7 години
Добре, де тия бежанци около Меркел изглеждат много прилично - не можаха ли тях да й ги зачислят за лично ползване :-) като харем и да не пускат 1 милион и кусур? Все ще се справят някак си - четирима са поне. Мюсюлманите с по четири жени, ние пък - с по четири мъже. А иначе - изгорихме юргана заради бълхата
32
0
 
25
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
41 Вземи се ограмоти поне малко по въпросите на Близки изток и ще видиш , че арабите НИКОГА не са живели в мир и по принцип и преди и сега се трепат главно помежду си .
31
0
 
9
 
! Отговори
Майн фюрер преди 7 години
До нов мандат незнам, но до нов брадат !00% !
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРМАНИЯ .събуди се , пратете бабата в старчески дом някъде в планината .И и осигурете охрана доживот иначе пак ще направи някоя дебела простотия
29
21
 
5
 
! Отговори
Каун преди 7 години
До АнонименКакво са ти направили арабите? Хората си живяха мирно и тихо преди да нахлуят американските фашисти и разбомбят всичко.
28
0
 
24
 
! Отговори
Дайков преди 7 години
Време е,госпожата да слезе от политическата сцена.Този скандален гаф с емигрантите,които нахлуха като скакалци във Федералната република,обикновените германци никога не ще го забравят.За разлика от моите съотечественици,тяхната памет не е къса.
27
0
 
21
 
! Отговори
Мунчо от подигото преди 7 години
Някой знае ли за работа в Германия иска ли се медицинско ?А подпис от психиатър ?А за длъжността "канцлер"?
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
36 Защо
25
0
 
5
 
! Отговори
поколението мер.кел преди 7 години
имаше много добра статия в шпиегел, преди да стане пар.12тиен парц12ал.Та пишеше, че поколението е просто без мнение, това виждаме много ясно в този момент. само че даже и шпиегел си загуби мнението. Когато идеите избелеят стават р030ви.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няколок атомни бомби в арабския свят ще оправят положението....
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бабо Меркел где такаотивам да броя телаа вие бъдете толерантниа тарамбуките шармантниЕвропа ще стане Халифат зонатова е върховенството на закона
22
14
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Един момент , коя партия предлагате да има мнозинство в Бундестага , соц.партията партията на бившия канцлер Шрьодер дето е приятелче с Путин ли или новите нацита от ПЕГИДА . Меркел може и да не е следващ канцлер / и без това се задържа много дълго / но ХДС би трябвало да няма алтернатива .