Те му помогнаха, той ги взриви

Белгия упражнила натиск да измъкне от затвор в Ирак сочения за мозък на атентатите в Брюксел
17 авг 2016 07:07,
42
Те му помогнаха, той ги взриви
Снимка: Reuters

Белгийското следствие работи по версия, че Осама Атар е стоял в дъното на атентатите в Брюксел на 22 март, при които загинаха 32 души, а над 400 бяха ранени.
 
Атар е братовчед на братята Ибрахим и Халид Ел Бакрауи, които се взривиха на летището и в метрото в Брюксел. Смята се, че 32-годишният мъж, с двойно, белгийско и мароканско гражданство, е бил техен ментор.
 
Предполага се, че той е успял да се измъкне от полицията при голяма акция в петък в брюкселските квартали "Лаакен", "Андерлехт" и "Иксел". Тогава бяха арестувани майка му и сестра му, но след разпит те са освободени.
 
Осама Атар е на път да предизвика политически скандал в Белгия, след се разбра, че през 2012 г. Белгия вероятно е упражнила дипломатически натиск, за да го измъкне от иракски затвор. Атар е арестуван през 2003 г. на иракско-сирийската граница без редовни документи. На следващата година е осъден на 10 г. затвор. Част от срока той е излежал в една килия с шефа на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади.
 
Брюкселският вестник "Ле Капитал" съобщава, че през 2010 г. семейството му започва публична кампания за оказване на натиск върху белгийските власти да помогнат за освобождаването му по здравословни причини. Кампанията придобива популярност и ангажира множество общественици и политици.
 
Според експерт по тероризма на управляващата националистическа партия N-VA, водещи белгийски политици са взели погрешни решения. Експертът отказва да назове имена, но според фламадския вестник "Де Стандард" става дума за тогавашните вътрешен и външен министри на Белгия  Стевен Ванакере и Дидие Рейнолдс. Рейнолдс, който сега е финансов министър, отказал коментар пред вестника. Според Ванакере ставало дума за консулски услуги, за които не се изисквало разрешение от министъра.
 
"Де Стандард" цитира адвокат, според когото Белгия се е ангажирала с освобождаването на Осама Атар, след като се получава информация, че той има рак на бъбрека. В последствие се оказва, че става дума за възпаление, но иракчаните решават да го освободят предсрочно през септември 2012 г. Все още не е ясно дали иракските власти сами са решили да го пуснат или това е станало под натиск от Брюксел.
 
Атар се връща в Белгия още същия месец и веднага е арестуван. След разпит обаче той е освободен, след преценка, че не представлява опасност. Оттогава се издирва.
 
Полицията смята, че е била на косъм да го хване миналия петък. "Де Стандард" цитира източник от френското разузнаване, според когото Осама Атар се намира в Европа и е въоръжен и опасен. В края на юни "Ле Паризиен" съобщава, че Атар се издирва във Франция по информация, че се е върнал от Сирия през Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 7 години
От мюсюлмани благодарност ако чакате,..... много има да чакате !
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До whatКампанията е била през 2010, а бежанската вълна е от 2015а.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЛЕРАСТИЯ
24
1
 
9
 
! Отговори
Бени преди 7 години
Питам : Колко велики са великите сили , та една новоизлюпена държавка прави света на маймуни и си разиграва коня ИЗ цяла Европа. Милиони са бежанци заради шепа хора?!Извод : Всички са в играта ! " На съда всичко е ясно! Да влезе убитият!"
23
0
 
11
 
! Отговори
Boko преди 7 години
Болно общество
22
1
 
8
 
! Отговори
нико преди 7 години
ЛИЧНО АС ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО ЩЕ СЕ ВЗРИВЯВАТ В ЕВРОПА ИКОЛКО ЩЕ СА ИЗБИТИТЕ ЩОМ СИ ГИ ПРИЕМЪТ И ИМ СЕ РАДВАТ НИКАКВО СЪЧУСТВИЕ АКО ИСКЪТ И БОМБИ ДА ИМ РАЗДАВАТ ЖАЛКОТО Е ЧЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ИМ ИГРАЯТ ПО СВИРКАТА ДАНО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ СЛУЧВА НО МЕЧКАТА КАТО ИГРАЕ В КОМШИЯТА.....
21
1
 
21
 
! Отговори
what преди 7 години
Баси , какво става с тази Европа, направо не мога да повярвам. Ония ги взривяват, гърмят, разстелват, колят, обезглавяват, изнасилват, а белгийците им правят национални кампанни за помощ и получаване на жителство ?!?
20
0
 
33
 
! Отговори
Джизъс Благо преди 7 години
Следващия път пак да помогнат... на братовчед му примерно. И този път по-зрелищна експлозия очакваме! Хора това е някакъв фарс.... Живеем в абсурд! НЕреално е. Ако преди 10 години някой ми бе казал, че след 10 години пингвини ще се самовзривяват под път и над път в сърцето на Европа за каузата "Аллах е велик", щях да му се изсмея.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До AZВ строежа на магистрали ли
18
0
 
23
 
! Отговори
AZ преди 7 години
"Атар е арестуван през 2003 г. на иракско-сирийската граница без редовни документи. На следващата година е осъден на 10 г. затвор."Ама пък закони, а? Всички тези дето лазят през турската и гръцката граница към България, да ги одрусат по 10 години. Но не да ги храним в затвора, а да бачкат та ушите да им пукат.
17
14
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 7 години
Всяка държава има дълг да помага на гражданите си в беда в чужбина. Това, че българите не го правим, не значи, че руги се чувстват така отстранени от собствената си страна
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в руската армия има истински боеспособни единици от около 40 000 военни.другото са неграмотници буряти тувинци башкири ногайци якути и всякаква сбирщина не способна да борави със съвременна техника. в украйна се видя,че дори елитните части на гру я закъсаха и почнаха да дават повече жертви от колкото могат да приемат.списъкът на убитите изнесен от руските войнишки майки е показателен.надежда савченко беше разменена за двама пленени офицери от гру който си изпяха всичко на украинските власти
15
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
финландската армия е много по обучена снабдена и мотивирана от руската. в съвременните условия численноста не е от такова значение. в противен случай,китай отдавна да си е върнал сибир
14
15
 
6
 
! Отговори
кирил преди 7 години
не е вярно че няма боеспособни европейски армии. полша швеция финландия норвегия румъния балтийските държави отделят достатъчно за отбрана и армиите им са на много добро ниво.много по добро от руското,.великобритания има съвместима армия със сащ на най високо технологично ниво. що се отнася до франция и италия,на тях никога не се е разчитало
13
0
 
23
 
! Отговори
God преди 7 години
Западноевропейците са изгубили всякакъв инстинкт за самосъхранение и здрав разум. В случаят белгийците едва ли са предполагали, че *** ще стане по-голям *** в затвора. Днес Европа няма боеспособни армии, които да пазят границите й и населението й. Християнските ценностти са защитавани и налагани с меч, а не с кръст и молитва. Нищо не е получено даром. Ако Тервел беше толерантен като днешните европейски политици, сега ЕС щеше да е част от Саудитска Арабия.
12
1
 
7
 
! Отговори
друг анонимен преди 7 години
До АнонименРавин е еврейски свещеник, а ислямският е имам.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когаго помогнеш на 100 човека ,винаги поне един от тях се оказва пълен ***.Всеки които помага на хората по един или друг начин може да го потвърди.Незнам защо се получава подобно нещо, ако някой има някаква идея нека да я каже,а как да разпознаеш и.диоте от останалите ами не им е изписано на челото определено.
10
0
 
46
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
На евроидиотите не им ли завряха главите че брадатите не могат да се интегрират при положение че национален спорт им е рязането на глави. Как може да интегрираш човек който вярва че като избие 50-60 невинни човека ще отиде в рая и ще има 70 девици!?
9
2
 
31
 
! Отговори
Мене преди 7 години
Аз по големи пияндета и скръндзи в западна европа от Белгийците не съм виждал. Повечето се държат сякаш си им роб някакъв като разберът че си Българин. То за тях сме същите като повечето мюсли там. Забележете по турските села тука в бг колко белгийски регистрации има!
8
1
 
35
 
! Отговори
бай Х преди 7 години
написаното има логика, но хайде да не ги изкарваме чак толкова наивни тия европеиски чиновници, много добре са наясно какво правят- тия дето са го изкарали, са го подготвили и накрая той е действал по тените планове