"Фигаро": Меркел втвърди тона към мигрантите

Тя ясно обеща да отстоява основните германски ценности
7 дек 2016 10:00, Елка Василева
62
"Фигаро": Меркел втвърди тона към мигрантите
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Ангела Меркел беше преизбрана за председател на Християндемократическия съюз (ХДС) с 89,5 процента от гласовете с пълномощия да преведе консервативната партия до федералните избори през септември догодина, пише френският в. "Фигаро".

Гласовете, с които беше преизбрана, са по-малко отколкото на партийните избори през 2014 г. и още по-малко, отколкото през 2012 г., когато за нея гласуваха 97,9 на сто от делегатите. Резултатите от конгреса в Есен, който приключва днес, говорят много за климата в политическата формация на канцлера: обединени зад своя председател въпреки долавящите се съмнения.

Още по темата

Съзнавайки дестабилизирането на властта си, Меркел излезе предпазливо на арената. Тя се държа възможно най-скромно. Това не беше триумфална реч, отбеляза висш партиен представител, оценяващ тона й като съответстващ на очакванията на делегатите. Тя говори със сърцето си, заяви друг. Канцлерът призна, че е изисквала усилия от партията си по време на кризата с бежанците, "тъй като епохата изисква от нас усилия".

"Не мога да обещая обаче бъдещето да изисква по-малко усилия", каза тя на съпартийците си.

Меркел се е била отказала от решението да се кандидатира за четвърти мандат, но много хора настояли да го направи, отбелязва изданието. Близки на канцлера твърдят, че наистина се е колебаела.

Меркел, която олицетворяваше германското единомислие, сега предизвиква неодобрение у част от общественото мнение. Тя обаче отправи успокояващи за съпартийците си послания.

Особено аплодирана беше, когато припомни, че иска забрана на бурките на обществени места. В момент, когато въпросът за исляма се намесва в германските дебати, тя ясно обеща да отстоява основните германски ценности и да се бори срещу паралелните общества. Нашето право надделява над шериата, напомни тя.

За миграционната криза Меркел заяви, че положението от 2015 г. няма да се повтори, а във връзка с интеграцията беше категорична - хората, които не получат разрешително за пребиваване, ще трябва да напуснат страната. В същината си тук нямаше нищо ново, но Ангела Меркел искаше видимо да покаже, че е чула недоволството, отбелязва френският вестник.

По-малко от година преди изборите водачката на ХДС се опита да подчертае различията си с левицата. Тя изрази възмущение от онези, които участват в улични протести срещу преговорите за свободна търговия, но мълчат за войната в Сирия.

Този път Меркел се показа по-твърда от обикновено. От ХДС уверяват, че не е решила да ориентира бъдещата си кампания надясно, а смята да запази центристката си позиция. Тази формула й осигури успех през 2013 г., но времената се промениха, напомня "Фигаро".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствено ще я аплодирам, ако изгони всички пълчища дошли в Европа. Не може само да се говори, трябват действия. Тези хора не са минали по пътя на истинския емигрант да има документ, да седи една година в лагер докато го проучат и ако е читав да ходи да работи. Това са някакви пълчища които си правят гета из Европа и тормозят хората в собствените им държави. Това са хора които никога няма да се интегрират, за всяко нещо ще твърдят, че са дискриминирани. Много малък процент от тях са читави.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е чадо!
43
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Нашето право надделява над шериата, напомни тя" -- не много убедително. А и няма да е задълго, накъдето е тръгнало.Навремето швабите бутнали Римската Империя, сега бутат Европа.
42
1
 
11
 
! Отговори
333 преди 7 години
Тази дърта *** трябва да бъде ... с камъни,заради дестабилизацията на цяла Европа!!!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Za 2 godini ostaria sas 15
40
1
 
13
 
! Отговори
Циник до 44 преди 7 години
Вземи половин кило преспивателни - гушни корана, и чакай 77 девственици да те зарадват! Хем ти няма да се мъчиш...хем и на нас няма да се налага - да четем скудоумните ти словоблудства! Оттърви себе си, и нас от мъките!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел е най голямата популистка, но винаги обвинява другите. Да изгонят бежанците, взичко друго е козметична промяна и популизъм
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел...ти уби "демокрацията"...в европа....опита и със християнството,но не успя ...събуждат се вече хората края на предателствата спрямо европейският народ са към края си.....
37
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Нищо изненадващо в позицията /измята се точно като Борисов/ на таз германска *** - кани се да остава канцлер. За съжаление германците като оглупеят е трайно и с крайно неприятни последици.
36
1
 
18
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
отношението ти към свинската пържола показва,че си мюсюлманин т.е. примитивен. И както знаем мюсюлманите имат извратена ценностна система.Вие се отнасяте към жената,това велико творение на природата като към животно което става само за разплод.Това музика,изкуство,забрави.Само дупене пред Аллах и резане на глави.това знаете вие *** същества заляли Европа.
35
17
 
3
 
! Отговори
Много плювате преди 7 години
Лесно е да се плюе. А и всеки го може. Ценностната ви система е на нивото на амебите. Жалки, плиткоумни, късогледи, мързящи ви да мислите по-далеч от свинската пържола под носа ви коментаторчета!
34
1
 
11
 
! Отговори
Не важиш, бабче преди 7 години
Нашият новоизбран шеф на БАН е къде по-ловък!Изприпка при бат Б., за да вземе пари за изследвания по ДЕМОГРАФСКИЯ ПРОБЛЕМ (да се над/пи пред европейските шефове - ще решим този проблем, като внесем мигранти) и да се докара пред масите - ще решава проблемите на образованието, а най-добрите специалисти от тази сфера не са в БАН!За мигрантския проблем нямайте илюзии - точно тези от БАН, които уж изследват нац.идентичност първи ревнаха в защита на роми и помаци, които твърдят, че не са българи!
33
2
 
13
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 7 години
Меркел втвърди тона към мигрантите Nali trqbva da im se haresa sega na germancite, nqma kak :)))))To biva biva ama 4ak pak tolkova da sa licemerni tiq zapadnqci.....
32
2
 
24
 
! Отговори
За чия сметка? преди 7 години
Когато пращат част от пришълците обратно, баба Меркел от своя джоб ли ще им плаща билетите? От германската хазна ли ще ги взима - какво ли ще кажат немските данъкоплатци?Или от европейските фондове, в които всички ние внасяме пари?
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една истинска популистка, а не като онези, некви си ноционолистически партиики. Браво хер Меркел!
30
2
 
28
 
! Отговори
ЗарадиЧуждиТрадиции преди 7 години
Какво става с менюто в детските градини и училищата?Свинското месо изчезна от него, заради капризите на пришълците.Но всеки интелигентен човек знае, че колкото възрастните трябва да внимават с консумацията на такова месо, толкова то пък е полезно за подрастващите!Но заради някакви необразовани същества със средновековно мислене, които са дошли, за да живеят на гърба на немския данъкоплатец, децата на немците са лишени от свинско месо, което е част от традиционната немска кухня!
29
2
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Няма какво да се подготвяш, скоро инфлацията ще направи един АК по-скъп от автомобил с празен резервоар.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това хората му викат "след дъжд-качулка".
27
1
 
23
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Няма да гласувам за нея! Не искам вече да е канцлер на Германия.
26
2
 
14
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Дано немците да не са съвсем изглупяли! Дано си спомят как управлява и не се подлъгват какво неясно мрънка сега преди изборите.