Български робини: Уж детегледачки, а въртят парцала в ЕС

Нашенките отиват да учат език, но нямат време от работа
9 дек 2016 09:07, Петя Славова
189
Български робини: Уж детегледачки, а въртят парцала в ЕС
Снимка: Reuters

Наблюдава се бум на измамени детегледачки, заминали на езиково обучение в чужбина. Оказва се, че все повече нашенки между 18 и 30 г. отиват да учат език в приемно семейство, на което задължително гледат децата. В замяна получават безплатна квартира, храна и джобни.

Вместо 5-часов работен ден с наглеждане на хлапето обаче, какъвто е регламентът на програмата "О Пер", нашенките прекарват по 10-12 часа в приготвяне на храна, пране и чистене на къщата, съобщава "Монитор".

За този труд момичетата получават между 260 и 340 евро седмично.

"Парите са крайно недостатъчно, защото приемното семейство ме превърна в робиня. Искаха да работя по 10 часа всеки ден. Гледаха на мен като на евтина слугиня", признава софиянката Станимира.

Въпреки че по договор тя трябва да прекарва година в дома на английско семейство, младата жена издържа само месец.

"Отидох в Англия, за да усъвършенствам английския си, но от работа нямах време да посещавам езиков курс", обясни Станимира.

От Главната инспекция по труда обясниха, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници и следователно не са защитени от закона.

В същото време студенти вземат по 770 лева седмично от бригада в Англия, работейки между 40 и 70 часа, разказа пред изданието Цветина Дилкинска, която миналото лято е работила на летището в Бристол за 6,70 паунда на час при средно 50 работни часа на седмица.

"Заплащането е едно за всички - минимумът или жълти стотинки над него. И навсякъде минимумът зависи от годините, на които си. Просто това им е закон отскоро. Плаща се на месец", казва Цвети.

Тя остава недоволна от печалбата си в края на сезона, защото Brexit я завлича с над 1000 лв. поради падането на паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
От БГ $10 на час изглеждат много пари, ама това е няма и кутия цигари в UK. Изобщо що си мислите, че плащат много, а цените ще са български.
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой как позволи наведеш ли се веднъж..
139
1
 
0
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Ползвал бил експлойт, ама той тоя експлойт нали използва дупка или в пхп или в джава скрипт бе *** хаха. После кой кого разсмивал, скрий се момче, пълен лаик.
138
1
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
За рускините е същото- разлика никаква.
137
1
 
0
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Паснал си два параметара на пхп-то или джава скрипта им е калпаво написан. Хак на фронт енда на сайта на днес. Ако с такива постижения се гордееш незнам :)
136
1
 
2
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Закво ми е да хайджаквам на днес пикливия сайт по-точно??? Какво печеля от това, нищо. Тук съм за да чета хората какво имат да кажат и да пиша по някое мнение от време на време. Защо да си инвестирам времето в подобна детинщина за скрипт кидийс?
135
1
 
0
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Лелеййй ти направо си като някой блек хет от DefCon бе момче! Ти да не си първооткривателя на буфер оверфлоу хак-а? Леле ама сигурно бая си писал на асемблер за да го хакнеш тоя смешен java script, леле ама как не се усетих, че си ИТ ресърчър бе момче :)))))
134
1
 
1
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Голяма гордост приятел, че сайта на нюза все едно е яко secure, а той е хайджакнат и вървят всякакви джава скриптове. Евала, голям си хакер приятел хахаха. А акаунта ми е ясен, има линк към него като кликнеш на името, ти сериозен ли си?
133
1
 
0
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
И това като го спамиш, какво по-точно постигаш приятел :))
132
1
 
0
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До |V|art!nмога не от 200, а от всеки който си пожелая, сега схвана ли, и от твоя мога ако имаш само кажи кой е
131
5
 
3
 
! Отговори
SYR STANLEY ROYCE преди 7 години
ОХООО 1400 ЕВРОС НА МЕСЕЦ,,И СЕ ОПЛАКВА ТАЯ ?Я ВЪН ОТ АНГЛИЯ, НАХАЛЕН НАВЛЕК БЪЛГАРСКИ..Я В МОСКВА *** ДА РАБОТИШ ЗА 300 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ..И В РУБЛИ ЩЕ ТИ ПЛАЩАТ.ВЕЛИКА БРИТАНИЯ ЩЕ ИЗГОНОИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДО 2 МЕСЕЦА.
130
3
 
10
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Роби сме и роби ще си останем. Вместо да хванем брадвите и да изрежем болестта от държавата си, избираме по лесния начин, да си хванем дърмите и в чужбина.
129
1
 
0
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
А това, че пишеш от 200 акаунта ми е пределно ясно. Отдавна съм ти го казал :) Но не ми стана ясно от какво точно трябва да се впечетля???
128
1
 
0
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Не съм сигурен как трябва да го приемам това с какво мога да правя с тоя сайт. Мисля, че имаше в предвид, че можеш стабилно да се излагаш, като плюеш по хората?
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резолюцията на ЕС за православието е гласувана в европейският парламент на 23.11.2016Която гласи, че православието е едно от опасните религии всяващо пропаганда. Нямам думи...
126
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Да си успял в живота дали непременно трябва да се свързва с това каква кола притежаваш? Или пък къде точно си емигрирал? Важното е да си щастлив и да не се натякваш много на другите. Мен например какво ме интересува някаква кифла, че са я метнали да работи по 10 часа на ден? Въпрос на избор! Като не те кефи, събираш си багажа и сменяш обстановката.
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който за каквото е учил. Не познавам хирурзи заминали в Германия, които да са ги излъгали и са станали детегледачки. Като си *** като *** няма да се оплакваш ами ще въртиш метлата.
124
2
 
0
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 години
До |V|art!nкакво съм ял не е интересно, питай за неща които няма да ми повярваш ще ти ги разкажа с удоволствие а ти ще ми кажеш какво мислиш после. Освен това панелни килии има при теб, тук можеш сам да видиш как я караме, ако потърсиш на cидней в изображения и можеш да погледаш картинки как е при нас. Направо ела на гости на премиер стрийт на 4км от Операта е след харбър бридж в дясно
123
3
 
1
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
За какво точно ми е притрябвало да идвам в клоаката Сидни? Австралия е прехвалена приятел. Предпочитам София да ми е наблизо и да себвиждам с близкитебси хора, понеже не съм социопат като теб.
122
2
 
0
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
До |V|art!nи като допълнение ще ти кажа че аз ти вярвам на всичко което каза за себе си. Напълно ти вярвам, но се опасявам че не е забавно за теб, защото не се съмнявам в всичко което каза за теб. Мен обаче ме разсмиваш от сърце като не рярваш на нищо от това което ти казах за себе си, а факта че не си просто овчар като останалите тук ме разсмива още повече.А що се отнася до това колко "голям" ИТ специалист съм харесва ли ти профила ми и какво мога да правя в тоя сайт? аз се забавлявам