Австрия национализира родната къща на Хитлер

Отвън тя ще бъде променена до неузнаваемост
15 дек 2016 13:00, Елка Василева
14
Австрия национализира родната къща на Хитлер
Снимка: архив, Reuters

Австрийският парламент отчужди със закон родната къща на Хитлер, осигурявайки възможност за коренно архитектурно преустройство и дори унищожаване на сградата, редовно привличаща неонацисти, предаде Франс прес.

Приет почти единодушно, актът цели да сложи край на отдавнашните разногласия между държавата и собствениците на къщата от 17-и век, намираща се в центъра на Браунау ам Ин, на границата с Германия.

Наета от държавата още през 1972 г., за да се контролира използването й, жълтата сграда, където през 1889 г. е роден бъдещият диктатор, дълго време бе център за подпомагане на инвалиди - категория жители, ощетявани по време на нацисткия режим.

Още по темата

От 2011 г. насам обаче собствениците забраняваха сградата да се използва. Пустееща оттогава, тя често привлича хора, изпитващи носталгия по Третия райх.

Виена предстои да реши по-нататъшната съдба на комплекса.

През октомври вътрешният министър Волфганг Соботка обяви в тази връзка конкурс за архитектурни проекти. Същевременно сподели мнението си като частно лице, че къщата, макар и регистрирана като забележителност, трябва да бъде разрушена. Този вариант обаче не среща единодушна подкрепа, отбелязва АФП.

При всяко положение предстои "външната форма" на сградата да бъде променена до "неузнаваемост" и там да се настани административна или социална служба.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Адвокат преди 7 години
До АнонименГ.Димитров не е ставал причина за смъртта на милиони . Това е "тънката" разлика между него и Хитлер.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще я преустроиват,променят,боядисват,събарят и тн.Демек ще бъде заличена завинаги.След като знам колко сме променливи ние хората и то наи вече политически си задавам въпроса ,аджеба след години/колко историята ще реши/дали няма да се наложи по фотографии да се въстановява тази къща за да се показва от где е излезнал този ЗВЕРО или с точно обратна цел.***....му объркан съм.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да питат нашите двама спецове по комунизъм мето и там оня другия те измислиха закона за комунизма маже да направят музей за възхвала на фашизма
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да питат Евгени Бакърджиев най-добре.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да я направят музей. Защо родната къща на Ататюрк в Солун е музей, а там да не е? В Гърция може, а в демократична Австрия - не, така ли? Комплексари!
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да я направят синагога!!!
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От гледна точка на историята това си е чито варварство!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саниране му е майката.