Дуда погна съдебната реформа, налага вето

Полският президент връща два от спорните закони
24 юли 2017 14:37,
2
Дуда погна съдебната реформа, налага вето
Снимка: БТА

Президентът на Полша Анджей Дуда каза, че налага вето върху два закона за реформа на съдебната система, които породиха вълна от протести, предадоха световните агенции.

Двата закона са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския висш съдебен съвет). Критици на законите казват, че те намаляват независимостта на съдебната система.

Още по темата

"Законът за Върховния съд не засилва чувството за справедливост у обществото", каза Дуда и допълни, че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата, трябва да бъдат променени.

Той съобщи, че връща законите обратно в Сейма (долната камара на парламента). Изявлението на президента беше излъчвано по държавната телевизия.

Няколко хиляди души протестираха в цяла Полша в последните дни срещу реформите на съдебната система, които според тях подчиняват тази система на политическата власт.

След изявлението на Анджей Дуда курсът на полската злота се покачи спрямо еврото, тъй като инвеститори казаха, че решението на президента намалява рисковете от политическа криза в


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Дуда... смела постъпка да се опълчи на Патока Качински.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дуда, дуда, ама не е като нашия буда