Среща на евролидерите във Версай, тема ще е агресията в Украйна

В разговорите ще участва и българският премиер Кирил Петков
10 мар 2022 08:17, Анисия Иванова
31
Среща на евролидерите във Версай, тема ще е агресията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Започва двудневна среща на евролидерите във Версай, в разговорите ще участва и българският премиер Кирил Петков.

Срещата във Версайския дворец трябваше да бъде основна кулминация на шестмесечното председателство на Франция на ЕС, но вместо това президентът Еманюел Макрон ще оглави кризисна среща на върха, за да отговори на нарушаването на стабилността в Европа от руския лидер Владимир Путин.

27-те държавни и правителствени глави се срещат на фона на 15-ти ден война в Украйна, като повече от два милиона бежанци избягаха главно в Полша и в страни от цяла Европа.

Конфликтът доведе до нарастване на подкрепата в ЕС за украинския президент Володимир Зеленски, като на срещата се очаква да бъде сериозно обсъдена и молбата на Украйна за бързо присъединяване към ЕС, като това ще помогне на страната да се "измъкне" от лапите на Русия.

Освен Украйна, основна тема на срещата във Версай е спешно да се проучат начини за укрепване на самостоятелността на Европа в един значително по-опасен свят, особено по отношение на енергетиката.

Енергийният ценови шок, причинен от инвазията в Украйна, застраши икономиката на ЕС, която и без това излиза от опустошителната пандемия от коронавирус, и разпали разгорещени дискусии за това как да се защитят потребителите. Западните съюзници разгърнаха мащабни санкции срещу Русия, които, обаче, разкриха опасната зависимост на Европа от Москва за газ и петрол. Именно тази зависимост е и предмет на разговорите днес.

Лидерите на ЕС също ще се опитат да търсят начини за суверенитет в силно чувствителни сектори, включително полупроводниците, производството на храни и най-вече отбраната.

Колективната сигурност в Европейския съюз се управлява основно от водения от САЩ алианс НАТО, но Франция, най-голямата военна сила на ЕС, би искала блокът да играе по-голяма роля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
7
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
Евролидерите са се събрали, защото разбрали, че ще има добро забавление - щели да слушат пелтеченето на Просто Киро. Евролидерите знаят колко смешен и жалък е премиерът Просто Киро и как ще падне голем майтап.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфантилните *** или се събират след като сами си докараха това следвайки американците като пу мияр. И меркел и макарон са пряко отговорни след като не оказаха натиск върху Киев да изпълни минските споразумения. Трябва да им призная на американците, майстори са на схемите, манипулацията и лицемерието...
18
3
 
7
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 2 години
А Кога и къде ще е срещата на лидерите на тема : ГЕНОЦИДА В УКРАЙНА ОТ ФАШИСТКИТЕ ИМ ФОРМИРОВАНИЯ . ...Питам чисто информативно
17
2
 
4
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Също така ако се срине икономиката на германия, франция и италия то това ше е разпада на ес щот пари няма да има
16
4
 
7
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Лидерите от европейския съюз. С прякото ръководство на сащ, та нали америка е една от големите европейски страни! Дрън дрън! Тия ще решават предложението на сащ да пуснат някоя отрова и след това да обвинят Русия и ги боли фара за държавите около русия! Руснаците ще им отговорят и на нас няма да ни пука че цените се вдигат щото няма да ни има
15
7
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Dnes.Bg само от постоянните одобрения и отхвърляния с плюсовете и минусите на наши коментарии,показвате каква медия сте. Вашият колектив явно подкрепя Путин и руския агресор. Нали знаете при това положение на война,какво ви е бъдещето.
14
3
 
7
 
! Отговори
L. преди 2 години
Решенията им в кое комедийно шоу ще ги съобщят довечера? Щото то не е само газ и петрол. Верно се сетиха за полупроводниците, но има още много неща които само от Русия им се доставят.
13
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Все повече честни хора по Света заклеймяват руския неофашизъм и агресия. Подкрепящи и помага на Русия останаха само Беларус и Сирия. Китай е неутрален . За голяма изненада,приятелите на Русия,Венецуела,вече са със САЩ.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре в Club VERSAI Sofia :)
11
4
 
6
 
! Отговори
BлкК преди 2 години
Исторически погледнато на последните управници във Версай са им орязали главите на площада. Дали не е закономерност и сами да си го търсят?
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия не решават нищо...
9
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ама Киро, Асен и Радев знаят английски, пък Боко само торта и сахер :))))))))))))))))))))))) Пък ся кво стана, а с бензина, тока, хляба? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8
8
 
18
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Евролидери!Ха-ха-хааааа.........
7
4
 
19
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Да хапнат и да пийнат и след като не мина номера с Полша да видят дали могат да прелъжат Унгария поне. Че и те са непослушни.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна трябваше да бъде приета в ЕС без условие за членство в НАТО!
5
5
 
7
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Меркела на Балканите, лидера Борисов изпраща там Цеца Караянчева, известна със своите проникновени изказвания по всички теми. Тя ще ходи до Версай пеша, за да е вярна на думите си "ходи пеша, бе"!
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прилича на среща на групата за взаимопомощ при отклонения на главни функции
3
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДНК-то на украинския народ барабар с немското, френското и това на ангелсаксите...
2
15
 
8
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Малко пъргаво джудженце, гаври се с Украйна пак, ала Щатски белезници, скоро ще му кажат ЩРАК!
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евролидер са тези от печатницата на евра ли?