Бурен дебат в ЕП: Намеси ли се Томаш Здеховски във вътрешните работи на България?

Евродепутатите спореха манипулирани ли са снимките на Борисов
15 юли 2022 07:00, Нели Христова
98
Бурен дебат в ЕП: Намеси ли се Томаш Здеховски във вътрешните работи на България?
Снимка: БГНЕС

Скандал и размяна на остри реплики в Европейския парламент, след като председателят на Комисията по бюджетен контрол Томаш Здеховски обяви за манипулирани снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Той се позова на писмо от българската прокуратура, изпратено до него. А депутатът от партията на европейските социалисти - Елена Йончева ще поиска ново изслушване - в мониторинговата група за ситуацията в България през есента.

Основният въпрос, който зададоха евродепутатите към Здеховски е защо точно той е получил писмото и изчита само конкретни пасажи от него, без дори темата да присъства в дневния ред. И часове преди поредния критичен евродоклад за България. Уточнява се, че няма нито позиция на еврокомисията, нито на европарламента, която да утвърждава писмото на Прокуратурата.

"Трябва да кажа, че не ми е ясно защо прочетохте само част от писмото?! Какво наложи това, при положение, че дори не беше в дневния ред? И сте го получили преди 2 седмици. Избрахте конкретна част от него?", попита Софи Инт Велд, евродепутат, "Обнови Европа".

Бурният дебат в залата започна малко, след като Здеховски изчете конкретни пасажи от писмото. "Като председател получих информацията. Всичко е прозрачно", подчерта той.

Според част от евродепутатите по този начин председателят на комисията е направил опит за намеса във вътрешните работи на България, както и политически внушения.

"Абсолютно недопустимо поведение! Когато се изкара от контекста дадено изречение или абзац, каквото направи колегата Здеховски - наистина се получават грешни внушения, информация. За мен е притеснително, че колега си позволи да изкара информация, която не е публична. Целият случай може да се опорочи - и съдебният процес, и върху съдебните органи в нашата страна", подчерта евродепутатът от ПЕС Цветелина Пенкова.

"В никакъв случай няма избирателно изпращане. Аз се чудя защо и колегите, които участваха и в протестите. коментират по този начин. Да, боли , когато падне основната опорка", подчерта Емил Радев, евродепутат, ЕНП.

В писмото, което постъпи в редакцията на NOVA лично от Здеховски, се вижда, че то е адресирано само до него. И изрично е записано, че информацията не трябва да се оповестява. Там се посочва, че според петте експертизи заради това, че снимките са копия, се поставя под съмнение истинността им. Здеховски така и не отговори на колегите си в залата защо е прочел конкретни пасажи.

"Аз не съм тук, за да върша политически дела. Никога не съм имал намерение да меся във вътрешната политическа ситуация на България", посочи той.

В позицията до NOVA той уточнява, че информация за манипулирането на снимки е получил от българския прокурор. Тоест - заключението не е на комисията в европарламента, а на българската прокуратура.

Самото разследването по случая беше прекратено още в края на 2020та година. Причината от Софийската градска прокуратура тогава съобщиха, че не могат да установят кой е заснел снимките от спалнята на бившия премиер

А в четвъртък от прокуратурата отново потвърдиха, че конкретното писмо е служебна комуникация между тях и европейските институции, която няма да коментират. В петък Антикорупционната комисия в НС се събира на извънредно заседание. На нея за изслушване е поканен главният прокурор Иван Гешев, който да коментира темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
БЕдствено положение преди 1 година
ПО данни на ООН над 35 % от БЪлгарите НЯМАМЕ НИКАКВИ ДОХОДИ ВКЛ ЗА ЖИВОТ.ПО данни на статистиката поне 987 000 БЪлгари нямат доходи нямат работа и не учат..НИе сме в бедствено положение заради нагло престъпни анти български диверсии прокарвани през издържани сограбвани милиарди от народа през бюджета вкл служители в доказано престъпни министерства и ведомства.. ДА се уволнят опасните престпници..
86
1
 
3
 
! Отговори
Да и повярваш на преди 1 година
Елена Йончева,ако бе чиста откъм принципно житие-битие.Ако нямаше далавери, свързани с "външни изпълнители".Ако бе излязла наяве истината за платения и откуп на пиратите.Ако...ако...Ама не е.Затова е "битката" и срещу бившата власт, срещу ББ.Всичко е на лична основа.Нормално,къде сте видели наследник на комунистически барони да робува на принципи?Те знаеха,че соца ще падне(те си го свалиха) и се подготвиха да заменят политическата си диктатура с икономическа. Те са капиталистите ни.
85
1
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен --- Защо Каскетът трябва да доказва на *** и пульо и на разни хайлякчии из нета анализите на снимките. Това е работа на професионалисти и съответно политически лидери, а не на чатариата.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕСЪМНЕНО, ЧЕШКАТА ДРУЖКА НА БУДА И ГЕРБ ОТ ЕНП, НАПРАВИ ОПИТ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКТА КОРУПЦИЯ РОЖБА НА БУДА И НЕГОВИЯТ СЛУГА МИЛИЦИОНЕРЪТ ГЕШЕВ!!! АЛО, ЮРЪПЧЕТАТА, ТЪРПИТЕ ЛИ ЛИЦЕМЕРИЕТО, ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ И НАМЕСАТА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА ЕС??!!!
83
3
 
10
 
! Отговори
Не разбирам преди 1 година
Има ли все още хора, които да вярват на тоя буламач !
82
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да , такива като Елена Йончева трябва да има повече ! Хайде да си мълчим за всичко , което се случва в държавата ни ! Особенно , ако нас ни засяга лично .Стига с това овче послушание и роболетничене към разни особи на които никак не им пука за нас ( освен преди избори ) .
81
7
 
7
 
! Отговори
ФБР преди 1 година
Никога не съм вярвал, че в България са останали толкова много ограничени хора. Не съм адвокат на Баце, нито негов ъдвайзър, но истината ми е по-мила.
80
2
 
10
 
! Отговори
Защо преди 1 година
след като всичко по казуса с ББ е ОК това не беше оповестено тържествено от председателя на ЕНП , а ползват някакъв статист от партията? Или си връзват гащите ако нещата не са такива каквито им ги представят,да могат да прехвърлят негативите върху въпросният депутат!
79
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се отнеме българското гражданско на Йончева, която е в основата на всички международни скандали. Това не е честен журналист, щом постоянно пуска фалшиви доноси против страната си и работи само за чужди интереси.
78
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65 Твойта Еленка Йончева ги раздухва тези въпроси, вместо да Бачка, за каквото сме я пратили. Троянски кон на руснаците в Европарламента. Не друг, Нинова е за бой.
77
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Господ да е направил експертизата пак няма да повярват. Просто така им се иска да е.:)
76
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иленка - будният глас на Русия против България. Няма да се учудя, ако тя е ходила по спалнята.
75
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, Йончева тенденциозно разлая ПЕС срещу другите евро депутати. Най-високоплатената шпионка срещу България. Изобличат и един компромат, тя вади нов от ръкава (с любезната помощ на Бареков и сие).
74
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начина по който се постъпи , като опит за оневиняване на Бацето , вече затвърди и в тези които се съмняваха че снимките , видеото и записите са напълно автентични! Направи се опит да се размаже , лай..то , ама то се размириса чак в Брюксел!
73
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖАЛКИ ОПИТИ ДА СЕ ПОМОГНЕ НА БУЦИ ОТ ПОДЧИНЕНИЯТ МУ.- КОЙТО МУ ВИКА ШЕФЕ
72
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФБР 74 Затова на каскета ми потрябваха цели 2 години, за да го "докаже" чрез клюки :)
71
15
 
6
 
! Отговори
ФБР преди 1 година
До Анонимен 70 --- Епа, видеото е като онова фейк видео преекспонирано изключително умело, но НЕ отговарящо на оригиналните кадри от НАСА. Снимките са с доказана автентичност и умела допълнителна обработка чрез спектрален X-Ray тест. Фейк отвсякъде.
70
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Томаш е леко корумпиран.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здрасти.
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резолюцията била различна- демек пачките и кюлчетата са лепнати с фотошоп. А за видеото какво ще кажат?