Рачешки истории

Филмът на Иван Черкелов на Киномания
17 ное 2009 16:36, Петя Славова
13
Рачешки истории
Снимка: raci.klasfilm.com

Филмите му са самотни като него самия. Още с „Парчета любов” (1989) режисьорът, който избра селото пред градския живот Иван Черкелов обещава, че няма да занимава никого с проблеми, които не го интересуват дълбоко, дори и да не се продават толкова успешно.

Постепенно, въпреки (или заради) малкото си филми, той се превръща в най-индивидуалния творец в родната кинематография.

 „Търкалящи се камъни” (1995), „Стъклени топчета” (1999) категорично представят Черкелов като режисьор с авторски почерк, безкомпромисен, човек, който преплита философски теми с визуални символи.

И докато предпоследният му филм, създаден съвместно с Васил Живков, „Обърната елха“ възмути мнозина със спорно скандалния кадър на заклано теле, то и в най-новия „Раци“ мъртва крава плува из водите на Дунав. Само че този път добичето не е част от бита в българското село, а носи друг, доста по-неприятен смисъл.

В новия филм мъртвото животно се подвизава като резултат на ужасиите, които плуват из нашата родина – разложени, мършави и забравени от света.

Историята преминава през всекидневието на двамата главни персонажи – Доката (Филип Аврамов) и Дебелия (Валери Йорданов). Безработните младежи са от онова т.нар. изгубено поколение на 90-те години и изкарват прехраната си със случайни занимания, които им се изпречват на пътя.

Без да се усетят, приятелите са замесени в играта на двама бизнесмени – в ролите Рангел Вълчанов и Николай Урумов, въртящи приватизационни далавери.

Подобно на раците, които ловят в началото на филма, Доката и Дебелия се движат леко встрани от случващото се в страната, а към финала героите сами се хващат на въдицата на богатите мафиоти.

Черкелов поставя музиката като лайтмотив. Дунавското хоро на Дико Илиев озвучава печалните и не толкова самотни размишления на двамата персонажи, които повече спорят, отколкото се борят за съществуването си.

Още по темата
13 ное 2009 13:22
2
10 ное 2009 12:28
3
9 ное 2009 10:32
2

Като продължение на ролята си в "Обърната елха", непрофесионалната актриса Слава Дойчева и този път играе младо момиче, чакащо дете. И докато в предишния филм на Черкелов героинята й бе малко уплашена и усамотена с музиката на Еминем, то този път бъдещата майка води своя самотен диалог с портрет на нейна прабаба, която като че ли още има какво да й каже.

Доста дълги литературни монолози тежат на по-голямата част от актьорите. Изключение прави Красимир Доков, който като вуйчо на Дебелия – бивше ченге, успява да жегне зрителите, описвайки  последните мигове от смъртта на детето си.

Операторът Рали Ралчев редува красиви пейзажи от планината и полето с потискащи гледки на изоставени полуразрушени сгради.

Световната премиера на "Раци" беше на фестивала в Москва през юни. Филмът беше избран за конкурсната програма "На Изток от Запад" на фестивала в Карлови Вари.

У нас може да се види на 19 ноември от 18,30 часа в Дома на киното и на 25 ноември от 19,00 часа в кино "Одеон" - част от програмата на Киномания.

Вижте и трейлър на филма

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
32
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Както винаги Черкелов е дълбок, искрен и безкомпромисен. И най-важното, за разлика от другите претенциозни, но некадърни режисьорчета от своето поколение като Красимир Крумов, Петър Попзлатев и Иван Павлов - личи си, че го е еня, има какво да каже и не прави нещата просто ей така.
12
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** е черната хроника на бг киното, кой знае той с какво се занимава и може ли изобщо нещо да прави
11
8
 
32
 
! Отговори
Сульо преди 14 години
Поредната "*** гранде" която не става за нищо, ама за която са изхарчени народни пари а режисьора не го е еня, че никой освен неговите хора няма да му гледа духовния ексхибиционизъм и даже ще се оплаче, че публиката не разбира скритите му духовни послания, защото са токова скрити, че само той си ги вижда при това след бутилка уиски.
10
8
 
32
 
! Отговори
до 9 преди 14 години
не съм роднина, ако бях, щях да си мълча, а само глупав човек може да говори за нещо, което не е гледал
9
8
 
32
 
! Отговори
до №8 преди 14 години
ти да не си някой от роднините на тоя филм? само те си ги гледат и харесват тия *** некадърни.
8
8
 
32
 
! Отговори
до7 преди 14 години
ми стой си ***
7
8
 
32
 
! Отговори
ха преди 14 години
хаха, ей сега ще се засиля да гледам тъпия филм, за да дам компетентно мнение. как ли пък нея, хахахахаха
6
8
 
32
 
! Отговори
до 2 преди 14 години
анонимен едно пита къде другаде освен на киноманияще се прожектира филма, а не прави новина. засега филмът може да се гледа единствено на този фестивал, а после край
5
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Eййй хейтъри гаднииииииииии! Още не гледали филма и говорят! Смешници пълни! Първо искам да гледам филма и след тва да давам мнение!
4
8
 
32
 
! Отговори
ZZZZZZZZZZZZZ преди 14 години
Ne vi li pisna na 6nura da praite drami we ?! Na xorata im e pisnalo cqlta ni durjava e taka dai i sq po filmite da go davame...
3
8
 
32
 
! Отговори
Gal Anonim преди 14 години
Жалко - иначе добър режисьор, ама това, което виждам тук, изглежда под всякаква критика... :(
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това, че ТИ си го гледал е наистина много голяма новина.
1
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
гледах филма на киномания, но не знам дали ще се дава и след това,