Оценка на здравните технологии – какви са предизвикателствата?

Акценти от третия форум Здравен дебат, организиран от Puls.bg и Investor.bg
24 юни 2016 17:47,
1
Оценка на здравните технологии – какви са предизвикателствата?
Източник: Reuters, архив

 На 24 юни в столичния хотел "Балкан" се проведе третото издание на дискусионния форум Здравен дебат, организиран от здравния портал Puls.bg съвместно с Investor.bg. Традиционно и тази година събитието събра на едно място най-добрите експерти, както и представители на здравните институции.Темата на дебата бе „Иновации и оценка на здравните технологии“. 

Акцентите бяха достъпността на българските пациенти до иновативни терапии, ролята на държавата и експертите в Оценката на здравните технологии, както и финансовата страна на процеса. 

Пред десетките гости в залата, говориха д-р Красимира Чимишанска - изпълнителен директор на Amgen България, проф. д-р Петко Салчев - директор Дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации“ към Националния център по обществено здраве и анализи, Деян Денев - изпълнителендиректор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, доц. Асена Стоименова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Модератор на дискусионната част бе д-р Борислав Борисов, който е експерт по лекарствена регулация, а събитието бе открито от главния редактор на Puls.bg Румяна Тасева.
 
Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че Оценката на здравните технологии не е политика, а експертите трябва да предложат на политиците подходящият начин за взимане на решения.
 
По време на своята презентация проф. Петко Салчев подчерта какви са ползите за пациентите и обществото от въвеждането на Оценка на здравните технологии.
 
По думите на Деян Денев, иновациите в медицината помагат на пациентите, но решенията дали дадена нова терапия да се реимбурсира или не, трябва да бъдат взимани на базата на информирани решения.
 
Доц. Асена Стоименова пък бе категорична, че е необходимо в България да заработи ефективно електронно здравеопазване.
 
И още – бе засегната и темата за силната необходимост от създаването на качествени електронни регистри на заболяванията у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образецът за ИНОВАЦИЯ е предвижданата система за пръстови отпечатъци. Това е истинска иновация, защото от криминалната сфера великият хуманист на човешка цивилизация и откривател, демократът Москов, когото някои наричат д-р Менгеле(?), пренася ТИХОМЪЛКОМ С ПОДКРЕПАТА НА ПРЕМИЕРА, този начин в здравеопазването, като така ни осигурява "оръдие" да контролираме и разрешаваме на държавата да прави разходи от наше име, от което ние сме БЕЗУМНО ГОРДИ.