Следродилната депресия е истинска и погубваща

Какво казва психотерапевтът Анна Тодорова за Puls.bg
12 окт 2016 19:07, Eкип на Puls.bg
3
Следродилната депресия е истинска и погубваща
Източник: Reuters
Депресията е често срещана след раждането, особено при майки, които раждат за първи път. Според проучване на Университета в Мичиган, една от пет жени имат симптоми на депресия по време на бременността и след раждането.
 
За съжаление, младите майки рядко търсят професионална помощ. Липсва и нагласата в обществото ни за по-адекватна подкрепа на майката. Това, с което жените трябва да са наясно е, че при депресия организмът отделя високо ниво хормони на стреса, което е неблагоприятен фактор за детето.
 
Психичното състояние на майката по време и непосредствено след бременността може да има дълготрайни последствия върху неврологичното развитие на детето. 
 
От момента, в който бебето се роди, то търси лицето на майка си и реагира на нейното лице, а  по- късно и на нейното изражение. Изследванията показват, че ако майката има неутрално изражение на лицето, бебето става по-раздразнително. За майки, които са в депресия, позитивната реакция и жизнерадостност често е  невъзможна, затова е важно те да потърсят помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2 Пич, лесното свършва с раждането, така да се каже. Не стига, че си била подута, отекла и тежка, но след излюпването започват безсънни дни и нощи ( за години напред). Има нещо сбъркано в еволюцията ни. Някой ни е прецакал.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам жените, но сигурно има някакъв инстинкт, който да кара младите майки да се чувстват нещастни точно когато са се освободили физически от бремето, от което се оплакват постоянно през последните месеци на бременността... Природа...
1
0
 
1
 
! Отговори
man преди 7 години
тия гадинки са много добри в лишаването на създателите си от сън и са я състояние да ги докарат до лудост. Две такива сме отгледали :) Трудно е, особено ако младите са свикнали на хлабаво