Пациентите с кодове за Спешна помощ – червен, жълт, зелен

Линейките ще трябва да пристигат за между 8 и 120 минути
19 окт 2016 07:37,
19
Пациентите с кодове за Спешна помощ – червен, жълт, зелен
Снимка: архив, Булфото

Държавата окончателно разделя с конкретни критерии пациентите на спешни и не толкова спешни. Колко бързо трябва да стигне линейката до пациентите ще се определя още с обаждането по телефона.

Още по темата

Здравното министерство е разписало повече от 100 страници с по-общи и по-конкретни въпроси, които трябва да помогнат да се определи състоянието и диагнозата на пациента. Така на практика се въвеждат така наречените кодове в "Бърза помощ".

Червен ще е кодът за най-спешните случаи, жълт - за не толкова неотложните и зелен - за неспешните.

Спрямо кодовете линейките ще трябва да пристигат за между 8 и 120 минути. Новите правила трябва да влязат в сила във всички спешни центрове от 16 ноември, съобщи Нова тв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога приберат лудите и шизофрениците ще се оправим имам един само като ме види се почва кои какъв що ами бари виж себе си първо после другите цял живот се подиграваш пълен срам за партията и редици те им
16
0
 
1
 
! Отговори
сравнение преди 7 години
В този ден на смяна са били 10 екипа.Само в клиниката по дерматология на ВМА където е купена апаратура за десетки милиони за изглаждане на бръчки е имало повече медицински персонал отколкото в софийската спешна помощ!Ами уважаеми софиянци персонал има там,където има добри условия за работа и добро заплащане.Вземете парите от подобни клиники и ги вложете в спешната си помощ.Докато не го направите нищо няма да се промени,само ще се оплаквате!Персоналът сам ще си дойде следвайки парите.
15
0
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 7 години
Жалки са тези от това министерство. Сега пък трябва някой да се прави на сфетофар или семафор, докато МПС или влакът го блъснат. И какво стана със здравните карти? Аз от 16 години имам испанска, но тя не важи за БГ.
14
0
 
3
 
! Отговори
kyrti преди 7 години
хванат от пътя и сложен на телефона .какво ще ми разбира от медицина и кое спешно и кое не ????????????
13
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
И кой ще решава кой случай за какъв код е? За пациентите, които звънят явно случаят е спешен.... Само не ми говорете за обучените ви телефонисти .... там примери много, а и съвсем наскоро видяхме в случая с линейката за кв. Изток в София какво се случи благодарение на вътрешната организация за сигнали към Спешна помощ. И как ще се отплатите на тези с високите здравни осигуровки, които реално ви спонсорират, за да ходите да лекувате ***, а когато те имат нужда от линейка тя е заета?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономията е майка на мизерията.Тези"реформи" ще създадат безброй нови гафове.И понеже винаги трябва да има виновни все ще намерят кого да накажат.Обикновено наказват този който е най ниско в йерархията.Преди около 2 години имаше повикване за баба паднала от леглото.След много увещания я записали за посещение от спешна помощ.И като отидох прегледах жената направих кардиограма и видях,че жената е с инфаркт.Само с разговор по телефона не може да се разбере какво му е на пациента.
11
0
 
3
 
! Отговори
ДО 10 преди 7 години
Със средна скорост 210 км/час.
10
0
 
7
 
! Отговори
дърт преди 7 години
Необходим е още един код - черен, при който да идва катафалката.
9
0
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Ми той попа ще дойде по бързо от линейката.
8
0
 
5
 
! Отговори
Тпрутпрун преди 7 години
Как се изминават 28 км за 8 минути?????
7
1
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Абсолютно съм съгласен. Действително 90% от ревящите за реформи и против крадливите политици ежемесечно мамят държавата, но са толкова плоски, че не могат да разберат какво им се говори. Например, имам позната, която работела в еди коя си фирма в София (допотопна работа, разбира се) и се хвали как й плащали 1000лв. но я осигурявали на минимална заплата. То не е за хвалба, че крадеш и си прибираш в джоба, вместо да кажеш на работодателя си да е честен и да взимаш по-малко. Заслужаваме си съдбата.
6
3
 
2
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Отново корупционни схеме със Здравето на хората.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше. Не може истерични лелки, постоянни клиенти на бърза помощ, да бъдат обслужвани ежеседмично, защото ги заболяла глава. Не може майка истеричка да крещи на 112 да дойдела спешно линейка, защото келешчето й си счупило ръката. Това е начина. Линейки достатъчно няма, защото масово на българския бачкатор му плащат 800лв., пък го осигуряват на минимална заплатка, укривайки милиарди левове данъци. Като взимате пари под масата, така е. Толкова сте виновни, колкото и белите якички.
4
2
 
7
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Явно някой по телефона ще решава дали човек трябва да живее или не. Не виждам друга цел пред реформата в здравеопазването освен тази да мрем като кучета!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за България код черен
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, че по действащата наредба на Касата, проверяващиге за грешка при вземане на пръстови отпечатъци са длъжни да дойдат до 1 час в болницата.Журналистити пак са на тъмно по актуалните теми.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са тъпички... линейка се вика само по спешност когато не знаеш какво да правиш с човека.... . Ако не ти трябва СПЕШНА медицинска помощ, ще отидеш в болница или поликлиника. Ама толкова си могат горките.