Защо побеляваме по-рано понякога?

Какво допринася за среброто в косите преждевременно
13 ное 2016 13:37,
1
Защо побеляваме по-рано понякога?
Източник: Reuters
Колкото и да ни е неприятно, в даден момент от живота ни, косите ни ще започнат да побеляват. Повечето хора забелязват първите си сребристи коси в 30-те си години, но при някои се случва и доста по-рано. Причините за това са няколко – от расата до фамилната история. 
 
Все пак, ако първите бели коси се появят в 20-те години от живота, това е необичайно дори родителите да са "побелели" по-рано. Кои обаче са факторите, които предразполагат към по-ранно побеляване на косата?
 
1. Прекомерен стрес
 
Експертите спорят за връзката между стреса и побеляването на косата, но някои изследвания показват категорична връзка. Проучване на Нюйоркския университет от 2013 г. твърди, че стресът може да доведе до изчерпването на стволови клетки от основата на космените фоликули.
 
2. Някои заболявания
 
В редки случаи преждевременното побеляване на косата може да бъде предизвикано от здравословни проблеми като заболявания на щитовидната жлеза или проблеми с хипофизата. 
 
Автоимунните заболявания, които атакуват кожата и косата, като алопеция или витилиго, също могат да причинят побеляване на косата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: косапобеляла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И генът е от значение.Имам една много красива колежка. Веднъж сподели, че черният цвят на косите й се дължи на боядисване, защото е започнала да побелява още докато е била ученичка в гимназията. Това неестествено ранно побеляване било характерно за целия род на нейния баща. Познавам някои от роднините й - все интелигентни и фини хора.