Как да заспим без проблем

Белият шум потиска всички останали
19 май 2017 14:52, Eкип на Puls.bg
4
Как да заспим без проблем
Reuters

Белият шум представлява звук, чиято амплитуда еднакво обхваща целия диапазон от звукови честоти. Маскирайки по този начин всеки възможен звуков дразнител от околната среда, представлява помощно средство в борбата с трудното заспиване.

 
Един от основните фактори за получаването на пълноценен сън е именно правилният режим на заспиване. Спазването на определен час на лягане, настройката за сън посредством отслабване на изкуствената светлина в стаята, избягването на всякакви стимулиращи мозъка средства преди лягане – в това число компютри, телефони, работни задачи и др. са част от изискванията за по-бързото и безпроблемно заспиване.
 
Има случаи обаче, когато околният шум не може да бъде избегнат. Елементарен пример е шумът от близко преминаващ влак или трамвай, Непознатата обстановка също може да стане причина за по-трудно заспиване.
 
В други случаи причината за незаспиване може да е в рамките на определено медицинско състояние. Такъв е случаят с т.нар. хиперакузис – състояние на повишена чувствителност на ухото към нормален по интензивност звук от околната среда, както и при тинитус – шум в ухото непровокиран от външен стимул.
 
Всеки човек притежава индивидуална чувствителност към шумовете в околната среда. Така например за едните не представлява проблем заспиването в силно шумна обстановка, докато за други местенето на стрелките на часовника е достатъчен фактор за смущение на техния сън.
 
Белият шум създава едно константно ниво на шумово дразнение, потискайки по този начин всички странични шумове. По този начин може не само да подпомогне процеса на заспиване, но и да допринесе за поддържането на пълноценния сън. Намира приложение и на работното място, където нивото на шум е прекалено високо.

Белият шум понякога се определя общо като константен, непроменящ се, фонов шум. В това число влизат:
 
Звуци от природата – дъжд, море/ вълни, чучулиги, звуци от джунглата и др;
Звуци от машини – климатик, вентилатор, пералня;
Други – „пукане” на огъня, шум на тълпата и др.
 
Истинският бял шум може да се генерира само електронно и звучи като шумът и търсене на радиостанциите или каналите на телевизора. Той обаче не е много приятен за ушите, тъй като съдържа много високочестотна енергия.
 
Действието на белият шум се дължи на поддържането на едно постоянно ниво на шум, без изява от време на време на някой по-силен необичаен звук, който може да наруши съня. Аналогичен е примерът със заспиването на светлина и внезапното пускане на светлината в тъмно помещение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрите хора лесно заспиват и спят добре. Проблеми със съня имат само лошите хора. Какво трябва да се направи е ясно - не бъдете лоши хора!