Живот след Щази – как жертвите на агентите се справят в съвременния свят?

Нов закон търси обезщетение за репресираните от тайните служби
10 ное 2019 16:36, Нели Христова
25
Живот след Щази – как жертвите на агентите се справят в съвременния свят?
Снимки: Reuters

Годината е 1962. 14-годишната Реджина Херман е в класната си стая, когато трима мъже в сиви костюми прекъсват урока на класа по немски. Посочват нея и я молят да излезе от стаята.

Мъжете я информират, че баща й е считан за „враг на държавата“ и „капиталистически експлоататор“, тъй като имал свой собствен бизнес - държал фризьорски салон.

По старата система, казват й те, буржоа като нея щяла да получи образование в университет. Но вече не. Нямало да й позволят да ходи на училище в социалистическа Германия. Мечтите й да стане лекар били прекършени.

През следващите месеци, дори години, Херман имала чувството, че я следят. Мъжете вървели по петите й „като сенки“. В града й плъзнал слуха, че тя е Flittchen (лесно момиче). Докато работила в салона на баща си, клиентите от силния пол я докосвали или й правили неприлични коментари. На няколко пъти се опитват да я изнасилят.

Годината е 1989. Берлинската стена пада. Чак тогава Реджина Херман открива в архива на Щази файла под нейното име. Тайните служби на Германската демократична република инструктирали трима полицаи да я преследват в нощни клубове и барове.

"Знае се, че тя обича да танцува и харесва партньорите й да я канят на бара след това“, пишело в документите.

Годината е 2019. На 9 ноември Германия празнува 30 години от вдигането на Желязната завеса. А Реджина Херман е една от хилядите жертви на режима на ГДР, които няма да получат нито финансова, нито психическа подкрепа, тъй като дори и днес, службите в обединена Германия отричат скритите техники, които социалистическата държава използва, за да сплашва и държи в подчинение гражданите си.

Член 17-ти от договора за обединение на Източна и Западна Германия гласи, че всички жертви на режима ще получат „подходяща компенсация“. Но всеки път, когато Херман се опитвала да намери легален начин да получи това обезщетение, нейната молба била отхвърляна, защото нямало достатъчно доказателства. Дори във Франкфурт един от служителите я посъветвал да се премести отново на Изток, където бюрокрацията ще изпитва повече симпатия по случая.

Днес Реджина е на 72 години. Все още работи като рецепционистка в охранителна фирма, за да добави още малко средства към ниската си пенсия от 1073 евро.

„Не исках да моля за облаги. Винаги съм искала да се трудя по-здраво от колегите си, за да покажа, че мога“, казва Херман пред The Guardian.

Медицинско свидетелство от 2011 г. диагностицира Херман с пристрастяване към физическия труд. „Откакто излязох от тази класна стая, имах чувството, че трябва да докажа нещо”, обяснява тя.

В първите години политическите дисиденти са били притискани по официални канали.  Но след издигането на Берлинската стена държавата се опитва да изчисти имиджа си, като подписва няколко декларации за правата на човека. От този ден нататък действията срещу всички врагове на държавата, било то истински или въображаеми, трябва да става „безшумно“.

През 1976 г. директорът на Щази Ерих Милке създава каталог с методи за психически тормоз, наричан Zersetzung. Репутацията на враговете на държавата, според заповедите на Милке, трябвало да бъде съсипана, като се разпространяват „неверни факти“. За да унищожат своите жертви, агентите на Щази създавали „систематични професионални и социални разочарования“.

За новите поколения причините, поради които някой може да стане жертва на Zersetzung, са абсурдни.
За Агнет Голин било нужно само да носи сандали, скъсани дънки и да пътува на автостоп, за да бъде „враг на държавата“.

Да пътуваш на стоп било непростим акт на бунт срещу държава, която имала евтин транспорт и прекрасни магистрали. Единствените, които пътували на стоп, били рокерите, пънкарите и новите романтици. Според Щази тези групи от хора били внедрени от Западна Германия, за да подкопаят морала на Изтока.

Когато агентите видели 18-годишната Голин с „неправилната тълпа“, те съставили план как да изолират момичето от приятелите и семейството й и да осуетят стремежа й да стане библиотекар. Те я осъждат на 20 месеца затвор заради „обида на държавен орган“, след като „пияна е псувала мъж, вярвайки, че е шпионин“.

Днес 63-годишната жена работи като гид. Получава и 300 евро пенсия заради престоя си в затвора. Общо всеки месец тя прибира 1400 евро. Но се притеснява как ще оцелява, след като се пенсионира напълно.

Дори в обединена Германия бившите членове на Щази се радват на добри пенсии. Много от техните жертви обаче не могат да докажат на държавата, че е можело да имат по-добре платена работа, ако властите не ги бяха спрели.

"Всяко едно общество има този проблем – никой не иска да чуе историческите си жертви. Те искат обществата им да са съставени от здрави хора, а ние не сме здрави“, казва Голин.

Нов закон предвижда жертвите на Zersetzung да получат допълнителна помощ, както и еднократна сума от 1500 евро. Според Голин това може би ще подобри бъдещето й. Но според адвокатите не всички ще могат да се възползват от това.

„Щази не е било пълно с глупаци. Те са използвали стари сталински методи, с които да прикриват несправедливостите, които са вършили“, казват те. Те твърдят, че властите ще продължат да отхвърлят заявления, тъй като жертвите няма да успеят да докажат нищо.

Франк Метцинг, който имал добри оценки в училище и преследвал кариера на доктор, не получава правото да учи в университет заради... своята християнска вяра. Затова той се опитва да избяга от Източна Германия през 1983 година, скрит във влак от Прага до Нюрнберг. Хващат го и прекарва 16 месеца в затвора.

От 15 години Метцинг се издържа от инвалидна пенсия. От 2005 година насам се опитва легално да започне да получава пенсията за професията, която е изгубил заради държавата. Съдът обаче отхвърля постоянно молбите му. Те твърдят, че причината да не влезе в университет са били ограничените места.

Някои от жертвите на Щази са изправени пред друг кошмар – документите за техните случаи не са оцелели през последните дни на социалистическата държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Активен борец срещу ..., Жертва на следене ...Има ли разлика?
15
8
 
4
 
! Отговори
Ха преди 4 години
"Знае се, че тя обича да танцува и харесва партньорите й да я канят на бара след това,ами по нататък какво да си помисли човек....Той и дядо ми искал да учи,ама по вече му се живеело .Пълен абсурт-да получаваш пенсия,защото не си завършил хубава специалност.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин Реджина да не е притурка нещо от нея!Били я следели и затова сега искала компенсация върху мизерните си 1073евро!Еми то ЩАЗИ са следели всички източногерманци и част от западногерманците,сега всички ли да тръгнат да искат пари за това!С право са я отрезали.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Меркел не беше ли от тях?
12
5
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Комунизмът е зло.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възроден буллгаракКато му дойде времето ще му се върне на българина тази "услуга"! Главницата с лихвата отгоре, умножено по 4, с още 1 път добавена стойност и допълнителна надбавка от 48% за административни разходи!Не се кахъри аркадаш - може да се забавим, но няма да го забравим! Малко търпение!-После да не се чудите защо е имало възродителен процес, защо в районите с такова население са държани неуки и без никакви права. Ето за това, каквото почукало - такова се обадило!
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възроден буллгаракКато му дойде времето ще му се върне на българина тази "услуга"! Главницата с лихвата отгоре, умножено по 4, с още 1 път добавена стойност и допълнителна надбавка от 48% за административни разходи! Не се кахъри аркадаш - може да се забавим, но няма да го забравим! Малко търпение!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да дойде да живее в България. Тук с тази пенсия от 2100 лева ще си е супер. Ще си наеме апартамент за около 400 лева в някой хубав, средно голям град и останалите ще си ги харчи с кеф, без да се лишава от нищо. Така ще се почувства добре.
8
8
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
някой тук коментираше че демокрацията не била добра система за живеене...а коя е по добрата ? диктатурата?анархията?белезите които оставиха годините на социализъм в психиката на едно две поколения няма да се излекуват никога
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли някой да каже някоя история или случка в която агенти са сторили нещо добро?Е така както се казва веднъж за протокола и историята да се отбележи.Занимават се с убийства,кражби,интриги,саботажи.През останалото време подслушват дебнат и клеветят. Разбира се всичко е уж за някаква много специална кауза която е толкоз тайна че никой не я знае а и без особено значение в крайна сметка.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога българия и българите ще бъдат съдени за извършеното от тях престъпление срещу човечеството по времето на уникалната по прозСтотията си диващина, наречена възродителен процес?!-кое не ти хареса на възродителния процес? Т.е. ти най вероятно не си бил роден и слушаш само разни от вашите дето са жалят, че щом са се определили САМОСТОЯТЕЛНО КАТО ТУРЦИ са ги изгонили да си ходят в турцията. Възродителния процес мина много по мирно от тоя вързродителен процес който прави в момента ердуга
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
агентите са едни и съща *** навсякъде.обикновено са хора които са неспособни за нещо друго освен да живеят като *** в служба на някаква държавна организация.Повечето от тях иматт някакви психични отклонения.и кво хлапето било заплаха за комунистическият рай?Ми те всички партийни функционери си пратиха децата на Запад а парите предимно долари и швейцарски банки.И как няма да пропадне Източният блок - едните правеха Мерцедеси другите се редяха на дълга опашка за Трабант.
4
3
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Не е за вярване как комунизма променя хората и едни германци, до вчера се били срещу Русия, а после започват да й слугуват.
3
14
 
5
 
! Отговори
възроден буллгарак преди 4 години
А кога българия и българите ще бъдат съдени за извършеното от тях престъпление срещу човечеството по времето на уникалната по прозСтотията си диващина, наречена възродителен процес?!
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да ги ожалиш, живеят в най богатата страна в Европа, но мрънкят постоянно
1
2
 
4
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Денят на Банана и маймуните МУ! Прочети още на:

Спонсорирани публикации