За нисковъглехидратното хранене с любов

Режимът подобрява здравословното състояние на Деница Георгиева
13 яну 2020 23:08, Иванка Гъркова
19
За нисковъглехидратното хранене с любов
Личен архив

Нисковъглехидратната диета е една от най-популярните за изминалата 2019 г. Все повече хора, които искат да отслабнат или имат някакви здравословни проблеми, прибягват до нея. Те не ядат захар, картофи, ориз, тестени изделия, бобови култури и други, като за сметка на това компенсират с протеини и мазнини. Правят и фастинг (периодично гладуване) – сред най-търсените думи в Google през последните 12 месеца.

И като говорим за нисковъглехидратно хранене, няма как да не ви разкажем историята на създателката на кулинарния блог „Healthy with Deny“. Деница Георгиева не яде захар и приема повече мазнини за сметка на въглехидрати от близо 3 години, от което се чувства отлично.

Началото на промяната

Няколко месеца след като се омъжва за любимия Симо, тя се сблъсква с първите семейни проблеми. Двамата отиват на лекар и разбират, че той има инсулинова резистентност – едно непознато за тях заболяване. Когато питат на какво се дължи то, им отговарят: „На нездравословен начин на живот!“. Молейки за препоръки как да се хранят и какво да променят, за да може мъжът ѝ да не пие хапчета цял живот, лекарят ѝ казва: „За момента нищо“. И това я шокира и амбицира за промяната още повече.

„В плановете ми за следващите няколко месеца не влизаше той да умре. Затова имах супер силен стимул! И просто спряхме въглехидратите, всичко спряхме от раз... В началото беше много гадно. Имаше един период на адаптация, който е известен като кето грип. Изкарахме го супер тежко“, спомня си Деница.

За да помогне на Симо, тя започва да търси информация в интернет за режим, който се препоръчва при инсулинова резистентност и открива материали за нисковъглехидратното/високомазнинно хранене на английски език, тъй като по онова време в България няма медик, който да я насочи.

„Тогава имаше малко хора, които се хранеха по този начин. Не беше модерно. А в Америка отдавна използваха режима. Имаше ползи, имаше доказателства, лекари които работят по доказване на това, че този режим работи, че мазнините не са лошите, че пшеницата, която в момента ние ядем не е тази, която бабите ни са яли...“, разказва Георгиева.

А сега накъде?

След близо 5 месеца състоянието на половинката на Деница се подобрява, но при нея нисковъглехидратната диета не действа, което я кара да отиде на лекар. Така научава, че има Хашимото – автоимунно заболяване, при което работата на щитовидната жлеза е понижена. Тогава решава да продължи на същия режим, като същевременно спре и приема на глутен:

„Още на третия месец видях, че има някакъв резултат и нещо се променя... 9 месеца след диагнозата бях в граници. Е, не напълно излекувана, защото болестта няма излекуване, но в норми“.

Как още помага нисковъглехидратната диета на Деница Георгиева и защо тя решава да създаде свой блогс  рецепти за него, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Пенка преди 4 години
Жената е подобрила здравословното си състояние чрез диетата, което е било целта й.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повърхностна статийка. Като модата с НВД.Ден до пладне - глупости.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната мода е просто.Хората с повече опит сме се нагледали на какви ли не моди. Вкл. и в храненето.Четете научна литература и по този въпрос, не жълти статии и форумчета, списвани от хорица, които идея си нямат от химия и биология, а най-често превеждат и преписват, и тов зле, от чужди статии, написани от подобни на тях.
12
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
тъкмо това и аз прочетох, викам си там се гори калории няма как да не отслабне, то било друго... и спрях да чета, бях се настроил...
11
1
 
2
 
! Отговори
ХАХА преди 4 години
Тук доста неграмотни *** с фалшиви истории и аргументи виждам, че са се разплюли - както обикновено в БГ ;) Навсякъде нещата стават само тук не!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая Деница май ще е по-добре ако спре всичко и престане да се прави на лекар.
9
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Бая дебеличка. Това ли е резултатът:)
8
3
 
8
 
! Отговори
Баба ви преди 4 години
НВД се прави задължително със спорт и увеличен прием на течности в продължение на не повече от два месеца. Ако не спазите последните две условия реално си вредите. Но иначе режима е може би най-ефективният за горене на мазнини. Фастинга е автофагия - доказано полезен краткосрочен глад от поне 16 часа. Авторът на откритието наскоро спечели Нобелова награда за изясняването на този процес на клетъчно ниво.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази диета повишава много киселинността на организма. Снея може човек да си докара такива болести които даже не е чувал. Обикновно хората които ги проповядват нямат никаква представа какви са дългосрочните последствия върху организма. А да напишеш толкова плоска статия си е направо престъпление
6
1
 
15
 
! Отговори
... преди 4 години
Не виждам никакви предимства в нисковъглехидратното хранене! Хранете се балансирано, приемайте достатъчно количество протеин, научете какъв е калорийният ви баланс и си следете макросите и калориите.Яжте основно цели, необработени храни.Идеята е да изградите нов начин на живот, а не да спазвате 1-2-3 месеца силно рестриктивна диета и после да се върнете в изходна позиция, че дори и по-зле...
5
2
 
3
 
! Отговори
men преди 4 години
спри хапчетата и пуши тревичка. най добре си я гледай самичак на закътано някъде. в повечето случаи само требва да боднеш разсадчето някъде. храната е лекарство, екстремните диети са доста опасни. прецакват и ума по някога и връщането назад е трудно. стъпка по стъпка и всичко с мярка.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена ми едва не почина от тази ниско въглехидратна диета. Наистина отслабна но също отслабна и умунната и система. Имаше 40 градуса температура повече от седмица и продължава да е болна и в момента. Преди никога не е боледувала. Никога не е имала 40 градуса температура.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз пия едни хапчета за сън, от които се наддават килограми, а без тях не мога, други не ми действат. Лоша работа, да си зависим от психотропни лекарства.
2
0
 
6
 
! Отговори
КУЛТУРЕН КУЛТУРИСТ преди 4 години
Аз не се храня с каквото и да е, а с каквото падне.
1
3
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Забелязъл съм, че тези, които се хранят по специални режими - накрая на нищо не приличат...

Спонсорирани публикации