Корони, заговори, Тръмп: Фалшивите руски конспирации за коронавируса

Те се разпространяват в национален ефир
10 фев 2020 20:00, Нели Христова
89
Корони, заговори, Тръмп: Фалшивите руски конспирации за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Нямаше как появата на нова смъртоностна епидемия да не предизвика любителите на теориите на конспирациите да създадат нови и нови версии за това, как коронавирусът е плъзнал в Китай. И докато в повечето случаи тези неверни твърдения остават в рамките на онлайн мрежата, в Русия те се разпространяват в праймтайма на националната телевизия.

Теорията на руските конспирации е проста - западните сили, и най-вече САЩ, са отговорни за плъзването на коронавируса.

Една от най-гледаните телевизии "Канал 1" дори направи теориите на конспирацията своя главна тема във вечерното си предаване "Време". Те уж трябваше да бъдат развенчани, но в крайна сметка зрителят бе оставен да вярва, че в тях има доза истина.

Една от най-безумните теории на предаването "Време" бе свързана с присъствието на думата "корона" в коронавирус.

Тя значи едно и също както на латински, така и на руски език. А присъствието й намеквало, че Доналд Тръмп е замесен в пускането на заразата. Навярно се питате защо? Някога Тръмп бе председател на конкурси за красота, а на победителките той раздаваше... корони.

Учените кръщават вируса така, тъй като той има формата на корона, погледнат под микроскоп. Но водещият на "Време" предупреждава теорията за Тръмп да не бъде отхвърляна прекалено бързо. "Навярно ще си кажете, че това са пълни глупоси и аз бих се съгласил с вас, но само ако не бях видял какво пише в доклада на нашия кореспондент", казва той в национален ефир.

Но безумните версии не свършват до тук. На екрана се появява експерт, който е абсолютно категоричен, че китайският коронавирус е създаден в лаборатория, а американските тайни служби и фармацевтични компании стоят зад него. Репортажът също така повтаря старата и невярна теория, че САЩ има лаборатория за биологични оръжия в Грузия, където тества смъртоностните вируси върху хора.

Мнимият експерт след това цитира теория, станала популярна в интернет - че коронавирусът е етническо оръжие, тъй като заразените са само азиатци. Той е категоричен, че има доказателства, които да потвърдят това, но в заключение заявява, че "дори най-добрият учен не може да заяви нещо с абсолютна сигурност".

Теории на конспирацията за коронавируса се появяват и в друго предаване на "Канал 1" - "Времето ще покаже". И там теорията е, че множество американски играчи - тайни агенции, фармацевтични компании или правителството, стоят зад създаването и разпространението на вируса. Ако не това, те със сигурност стоят зад масовата паника, предизвикана от него.

Според предаването целите са две - или фармацевтичните компании да натрупат пари, създавайки ваксината за коронавируса, или САЩ да унищожи икономиката на Китай.

Отвъд теориите на конспирациите по телевизията, коронавирусът наистина притеснява властите в Русия. Всички влакове и полети до Китай бяха спрени, а руснаците, които бяха евакуирани от Ухан, са под карантина в общежития в Сибир. Църквата в Москва дори държа служба за да се моли за спасението от коронавируса.

Страхът стига дори до върха на веригата - според източници в Кремъл, всеки, който има среща с президента Владимир Путин, преминава през преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Коронавирусът е патентован в САЩ както и вирусите слрд 2002г.Това е тероризъм от най голямия тррорист в света.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам познати в Ухан и положението е меко казано трагично, казват, че загиналите са над 50к, зазидват врати, хората изперкват и скачат от балконите си. Хиляди починали, които не са регистрирани като болни и съответно не влизат в статистиката. Никои няма право да играе така с човешки животи
69
1
 
3
 
! Отговори
цирк преди 4 години
Иначе краварите губят търговската война с китайците. Китай сега е блокиран и нито изнася нито внася. Представете си какви са им загубите.
68
3
 
2
 
! Отговори
В преди 4 години
Чувам се с приятел моряк който е заседнал на пристанище в Китай и не ги пускат да мърдат от там.Казва че истината за заразените и мъртвите е ужасна и няма общо с изкарваната в медийте.Каза че заразените са милиони,а мъртвите дестетки хиляди...
67
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ЧебурашкаКоментари се трият ако в тях има прекалено много тех информация(макар че не противоречи на правилата)Опредлено се трият нецензорните коментариИ се трият Аз поне така си го представям по сигнал на регистрирани потребители
66
2
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До БобиНе знам защо се трият коментари, които не противоречат на правилото на форума. Или може би твърдението, че днес руската пропаганда надминава тази на Гьобелс е неудобно?
65
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Чебурашка"Канят удобни за пропагандните им тези, бе умник. Въртят едни и същи "върли бандеровци", американци, евреи и прочие платени дежурни персонажи. Тонална пропаганда и дезинформация. Ама ти се правиш, че не я усещаш, нали?"Да има го и този момент, но разбираш ли в нашите медии а и медиите на запад дори това не се прави. Не се цитира опонента. Кога примерно в CNN поканиха за интервю шефката на RT/Sputnik? Или да поканят някой от Руските наистина съвременни Комунисти?
64
3
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До БобиКанят удобни за пропагандните им тези, бе умник. Въртят едни и същи "върли бандеровци", американци, евреи и прочие платени дежурни персонажи. Тонална пропаганда и дезинформация. Ама ти се правиш, че не я усещаш, нали?
63
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До от Япония"развита, богата, супер-високотехнологична Япония, заяви че няма ресурси дори 3000 души да изследва за Корона Вирус."Значи Умници вземете разберете следното нещо - Проби с мъртви вируси Китай е предал на всички страни които са поискали(все още не е доказано един щам ли е или са няколко) На база на това се разработват РНК тестове Китай официално поне до сега живи култури вируси не е предавал зад границаЯпония просто няма разработени собствени тестове за сега. Не говорим за ваксина
62
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Чебурашка"Виновна е, че официалните СМИ разпространяват дизинформация и обвиняват САЩ за вируса."Понеже естествено никой от пишещите тук не си е направил труда да провери какво предават по руските канали в "Парйм тайма" се почва едно ми ти говорене...Руснаците имат навика да канят външни гости като се почне от предубедени Комунисти и се свърши с телемост с примерно върли Украински бандеровци.Та един от тези гости убеден привърженик на теорията за конспирация обвини САЩ в подобен ефир.
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаНа никой реално не му пука на какво вярват или какво говорят руснаците така че... :П
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Е..Ти изобщо успя ли да разбереш за какво е статията?
59
5
 
19
 
! Отговори
До Авторката преди 4 години
***, Цяла нощ си писала две страници несвързани брътвежи, само и само да внушиш на хората,че Русия е виновна за всичко. ...Така и така никой няма да си промени мнението за Русия, по-добре си намери някой за по-приятни преживявания през нощта !
58
12
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Е..Виновна е, че официалните СМИ разпространяват дизинформация и обвиняват САЩ за вируса.
57
4
 
11
 
! Отговори
Е.. преди 4 години
Хайде сега...И за това ли (коронавируса) е виновна Русия ?!?...
56
3
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 4 години
по-интересното е, че е "познал", че лабораторията ще е в Ухан, над 30 години преди Лабораторията да бъде построена. явно, това е нещо планувано през последните 30-40 години, но нормално такова нещо не се подготвя лесно... значи, да очакваме милиони жиртви, плане е в пълна сила....
55
42
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Руснаците са царе на дезинформация и деструкцията. Русия е токсична държава.
54
9
 
10
 
! Отговори
християнин преди 4 години
Господ да ни е на помощ! Дано, не се е отрекъл от нас, заради Богохулското поведение на Брюксел!!
53
4
 
11
 
! Отговори
от Япония преди 4 години
развита, богата, супер-високотехнологична Япония, заяви че няма ресурси дори 3000 души да изследва за Корона Вирус. това значи, че в *** и да има заразени и болни, никой не може да го установи, щом в Япония е такова положението - ако на тях капацитета им е 3000, на нас е Отрицателен! Заразата е тук, скоро ще стане очевидно.
52
4
 
8
 
! Отговори
Последни Новини преди 4 години
айде, на круиза "Световна Мечта" заразените са вече 136 (до скоро бяха едични случай, т.е. инфекцията експлодира), а умрелите само за последният ден са 108... дойде ли при нас - закриваме България.