Цачева печели първия тур. Борисов май няма да хвърля оставка

Изненадата ще дойде от "новите" избиратели заради задължителния вот
431
Цачева печели първия тур. Борисов май няма да хвърля оставка
Снимка: Булфото, архив

На премиера Бойко Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има шансове ГЕРБ да претърпи поражение на президентския вот.

Към 10-и октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-и ноември, сочат данните от социологическо проучване на "Медиана", проведено между 4 и 8 октомври.

Според социолозите тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място на първи тур. За нея днес биха гласували 25,4% от избирателите.

За "Медиана" обаче големият й проблем е, че тя не привлича симпатизанти, извън собствената си партия - 93% от потенциалните й гласоподаватели са привърженици именно на ГЕРБ.

"Ако до изборите това не се промени, тази тяснопартийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция "Всички срещу Цецка Цачева", анализират социолозите.

На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели, защото изборите са задължителни. Референдумът също ще привлече избиратели, смятат те.

Данните на "Медиана" показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди "нови" избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев (18%). За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП). Симпатизантите на БСП се явяват "донори" и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов.

Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти "отвън".

На трета позиция (с 10%) е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ). Той печели симпаниите на 6% от гласоподавателите.

Това обаче, далеч не е толкова сигурно. Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат.

Основното обаче е появата на тази огромна маса "нови" избиратели. Това ще бъде голямото предизвикателство пред всички кандидати, защото тези избиратели като цяло са непредсказуеми. Нямат "свои", предпочитана партия, трайни политически пристрастия. Те са преимуществено разочаровани от политиката и политическото, скептични и негативно насочени към партиите и властта, настояват социолозите.

Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се "люшнат" в последния момент и да се консолидират. А техният обем е толкова голям (около 13% от всички избиратели), че са в състояние не само да разместят класирането след първото място, но дори директно да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха.

Проучването сочи още, че лидерът на "Движение 21" Таня Дончева се радва на симпатиите на 4,6% от избиралите. 4,2 на сто ще гласуват за претендента на РБ Трайчо Трайчов, а за бившия премиер Пламен Орешарски – 1,3 на сто.

Ако парламентарните избори бяха днес ГЕРБ отново щеше да е първа политическа сила. За партията на Бойко Борисов биха гласували 27% от избирателите, 18% за БСП, ДПС и ПФ биха имали гласовете на по 7,5  на сто, РБ – 4,5 на сто. Останалите остават под бариерата от 4% за влизане в парламента – АБВ – 2,9%, "Атака" - 2,9%, "Движение 21" - 2,9%.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 998 пълнолетни граждани в периода 4 – 8 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства.

"Медиана" носи отговорност за данните, които са публикувани на сайта на агенцията, но не и за некоректно цитиране на данни, както и за интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото изследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея *** са големи смешници - щяла да спечели с 25%??? това означава че останалите 75% не щат травестит
302
0
 
11
 
! Отговори
Дяда Косто преди 7 години
Не искам тая гарга за президент. Точка!
301
0
 
15
 
! Отговори
тя преди 7 години
Ако тая ни стане президентка , наистина ще се окаже , че сме *** народ и си заслужаваме управниците!
300
10
 
2
 
! Отговори
анкета преди 7 години
гласувай за цачава
299
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От анкетата :Цецка Цачева15%Ген. Румен Радев27%Трайчо Трайков12%Ивайло Калфин4%Красимир Каракачанов10%От проучвания на гербераската медиана - обратното .ЦАЧЕВА МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ САМО АКО БОКО ПОДМЕНИ БЮЛЕТИНИТЕ. ОТНОВО
298
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом дори Червена Медиана смята, че ГЕРБ печелят, значи комунчетата са загубили електората си по естествен път толкова много, че ДПС са им опора и пак нямат шанс.Принципно другарите от Медиана даваха неуспорима преднина на Орешак навремето, както и твърдяха, че протестите срещу КОЙ били платени.
297
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Медиана ли го казва?Социолозите които познаха процента на гроп на предните избори СА НАЙ-ПОРЪЧКОВИТЕ, ЗАЩОТО СА СМЕТНАЛИ И КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ ЗА ГЪРБАВАТА ПОБЕДА ЧЕ И ПРЕПРАВИНИТЕ ПРОТОКОЛИ.
296
0
 
5
 
! Отговори
изборна технология преди 7 години
Цецка ще спечели само първия тур а Цецко и Доган, с Певски ще спечелят втория.
295
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е така защото избирателите на ГЕРБ са праволинейни. Хора с промити мозъци без собствено мнение. Именно това е причината да гласуват под команда
294
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
боко никога няма да подде оставка по 'президентската' причина .това е само за балъците дето му вярват
293
1
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Бойко Борисов се отметна от първото си обещание че ако новия Президент не е от ГЕРБ ще подаде оставка и го замени с Новото си обещание че ще подаде оставка ако Цецка не спечели на първи Тур.Защото с неговите Социолози пресметнаха че ще спечелят на Първи Тур но на балотаж Цецка-Радев нямат никакъв шанс защото най-вероятно всички ще се обединят срещу ГЕРБ на балотажа.Така че оставка няма да има и ГЕРБ няма да имат президент!!!
292
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До питанка Има, за съжаление има. Не са такъв процент колкото твърдят, те реално получават доста по-нисък процент, останалото е манипулации. За които вината си е наша, защото ако никой не гласува за ГЕРБ и получат един мижав процент, няма как да правят мошенгии. Ама *** ходи и пуска геребските бюлетини, какво да правиш, стадо.
291
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Laji na komunjagite gerb
290
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя сериозно ли мисли, че като задължи хората да гласуват чрез заплахи, ще гласуват за майка му?
289
22
 
9
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
На първият тур гласувам за Трайчо Трайков - вече решено.Ако Трайков се класира и за вторият тур - пак за него ще гласувам - вече решено.Иначе, за Цецка Цачева ще гласувам - вече решено.Ако нито Трайков, нито Цачева не се класират за балотажът, ще имам седмица да мисля за кого да гласувам.
288
28
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
На *** не им се вярва, ама ще загубят и тези избори.
287
1
 
12
 
! Отговори
дмт преди 7 години
Мога само да добавя, че е по-добре да се гласува с недействителна бюлетина, отколкото с "не подкрепям никого" , защото тогава гласът е реален, а бюлетината - действителна!
286
6
 
31
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Тази социологическа агенция сигурно е финансирана от ГЕРБ. Това е невъзможно. Не вярвам в тази държава да има чак толкова като брой заблудени хора
285
1
 
37
 
! Отговори
питанка преди 7 години
ИМА ЛИ ВСЕ ОЩЕ ЗАБЛУДЕНИ ОВЦИ КОИТО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЕЗИ ..............................
284
3
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Отлично!В следващите пет години пак ще имаме кой да излага България.Сами сме си виновни -някои заради пари и служби други от простотия но в крайна сметка това е резултата -излагация.И не се чудете като излизат разни снимки /вижте Афера нищо че ги крият платените журналисти/,просто нивото ни е такова -селяндурско и първенюшко.Това ли е лицето на България -тази жена и наистина ако това е най кадърния и заслужил управленец да ни представлява дължавата,то аз сигурно не съм в ред.

Спонсорирани публикации