Обратно броене: Три седмици до вота, но променят правилата

ГЕРБ поиска секциите в чужбина да са над 35, да се зачита протестният вот
80
Обратно броене: Три седмици до вота, но променят правилата
Снимка: Булфото, архив

След последните скандали в управляващата коалиция, което стана и причина премиерът Бойко Борисов да свика в петък вечер извънредно заседание на кабинета, на което нахока Реформаторите, днес шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ внесе в деловодството на парламента промени в Изборния кодекс.

Още по темата

До вота за президент остават едва три седмици, но въпреки това явно народните избраници ще променят правилата. Измененията в кодекса ще се гледат от депутатите още утре.

Сред поправките е премахването на ограничението за 35 секции във всяка държава, извън България, поставяне на допълнителни урни в дипломатическите ни представителства зад граница и зачитане на протесния вот "Не подкрепям никого" при определяне на резултата.

Решението да бъдат внесени тези предложения за промени беше взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и практически вкарва в пленарната зала предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в кодекса.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че така ще се прекратят абсолютно всички спекулации от страна на Реформаторския блок за това, че са били инициатори по отношение на всички тези промени.

Десетки хиляди българи зад граница подадоха заявления за гласуване, но в крайна сметка секциите според настоящите разпоредби са максимум по 35 в държава, като по толкова ще са само в САЩ, Великобритания и Турция.

Омбудсманът Мая Манолова се закани, че ще атакува текстовете за гласуването зад граница в Конституционния съд.

Протестният вот пък разтърси управляващата коалиция, след като реформаторите заподозряха, че в него има "трик", който може да донесе победа на ГЕРБ още в първия тур.

Причината - "Не подкрепям никого" е действителен глас при отчитането на избирателната активност, но не е действителен при определянето на резултата. Така победителят в първия тур може да си спести балотаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
4
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 7 години
Бойко, от мен да мине - остават ти само 20 дни. Мъка, мъка ,мъка
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой си ти че да казваш от кого имала нужда България? И какво си направил за България ти лично? Да не се окаже накрая че България няма нужда и от теб...
56
3
 
6
 
! Отговори
aaa преди 7 години
До МирославБългарите в чужбина са стиснати егоисти. Мислят само как да скътат повече пари. Нинджите от махалите решават нещата ,защото те не се борят срещу системата в България а подвиват *** опашки и бягат за милостиня при западните си господари. Всички които някога са ходили в чужбина много добре знаят ,че най лошо с българите се отнасят самите българи и особенно тези които са там повече от пет години - стават алчни и безскрупулни печалбари. България няма никаква полза от тях.
55
5
 
5
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До ДаниМислиш ли? А като се хване за яката, може ли сам да се вдигне? Като някой каже нещо, то не значи че е вярно! Радев бил:умен - дали? военен и умен...?толерантен - кой казва? доказателства?решителен - нима? чакаше да стане за пенсия, за да си каже мнениетодиалогичен - хе хе, че той с кой е водил диалог?с визия за бъдещето - къде е бъдещето? в Русия ли? хаха!не робува на клишета - ха ха ха, откъде я чу тази думичка...?Но като за БСП става, свикнал е да изпълнява заповеди! Ха ха ха!
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучетата си лаят, а Цв. Цв. си пише вече "правилните" протоколи с изборният резултат...Не влезе ли на топло крадливата върхушка от последните 25 г., държавата България скоро няма да я има!
53
3
 
15
 
! Отговори
Неда преди 7 години
Борисов е проклятието на България. Докога?
52
8
 
11
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Ген. Радев е моят президент- умен, толерантен, решителен, диалогичен, с визия за бъдещето, не робува на клишета, пълна противоположност та Тиквата.
51
2
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 7 години
Голямо цепене се задава явно! Ясно е че правителството ще се прекроява! Всичко зависи от развитието на нещата със секциите в Турция. Единия вариант е Герб да управлява с ПФ, Атака и останките от ББЦ. А другия е Бойко да уйдиса на ДПС, и да управлява с тях! Като гледам нещата вървят към втория вариант...!
50
10
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Бат Бойко я закъса! Фандъкова му отказа, Кристалина я жертваха за ООН, наложи му се да предложи Цачева! Сега му е ясно, че и неговите хора не я харесват, и става нервен милия!Ама то каква е и конкуренцията:Радев - марионетка като ОрехаКаракачанов - заместника на Волен (не мерси!)Калфин - калфата на ГоцеДончева - адвокатката на МултигрупСамо един Трайчо остава по свестен, ама той пък партията му разцепена! Освен да го подкрепят осъзнали се гербери! Ха дано...
49
6
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
До 54 : Ти пък откъде знаеш, че нямат представа за какво става въпрос? Мислиш, че нямат роднини тук и не знаят за какво иде реч ли? Мога да ти кажа, че хората живеещи навън обичат и милеят за България много повече от теб! Всеки гледа да си изхрани семейство, да не мислиш че от хубаво са навън? Или предпочиташ нинджите от маалите да определят вота всеки път? Ти като не си дезертьор какво направи за благото на родината?
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
реформаторите се подготвят да излизат от властта. ненчев говори за напускане, сега Кунева е казала, че ако имат по-малко от 291 000 гласа напускат, ДСБ твърдо се оттегля след изборите включителон и Москов. Май-май мутрата ще право нови избори.
47
2
 
14
 
! Отговори
Единствено преди 7 години
за таня Дончева ми е трудно да повярвам, че ще има такъв висок процент....мисля че делът на Радев и каракачанов ще е по-висок....
46
7
 
4
 
! Отговори
Алфа рисърч преди 7 години
Цачева 29,3Радев 21, 4Каракачанов -8,7Калфин - 6,8Трайков - 5Дончева - 4,5 Марешки 3,3, Енчев -1
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46Много хора избягаха в чужбина от града в който живея. Но са малко тези дето са напуснали окончателно. Повечето имигранти които познавам заминаха с нищо, направиха пари и си купиха жилища тук или на морето. Тук трудно се намира кадърен майстор дето да не е зает да ремонтира жилище на емигрант. За ромите да не говорим - постоянно са пред банкоматите и паричните преводи. Родата им праща пари от чужбина и не им се налага да крадат. А ти какво правиш?
44
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам Цачева, да стигне до балотаж. Ако обаче наистина достигне, това ще бъде позор за целокупния български народ!!!
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадостинРадуковРадостинчо,точно като не гласуваш показваш ,че изброените от теб неща изобщо не те засягат
42
2
 
17
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 7 години
Как да му се гласува на човек ! НЕЩО С КОЕТО ДА СЕ ГОРДЕЕТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА? ЗдравеопазванеЕнергетика Социални грижи / социална политика Транспорт и още колко други Всичко е *** !
41
14
 
18
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Българите зад граница изобщо не трябва да имат право да гласуват ! От къде на къде някой който от 10 години идва само на море в България,няма си никаква реална идея как седят нещата тук, ще ми определя бъдещето на децата. Да не говорим ,че тези хора с много малки изключения са си дезертьори. Като толкова им пука за родината, да си стоят в нея и работят за доброто и .
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не знам защо са решили, че ходя да гласувам... искам да видя как ще ме накрат.
39
6
 
12
 
! Отговори
Фишек преди 7 години
Ама е верно, че ни трябва един диктатор като Путин, да ни управлява и нас щото сме същото племе като руснаците. От диви по-диви и всеки си мисли, че са му ясни нещата. Щото за 25 години "преход" не видяхте, че всички са маймуниии и не разбрахте, че не става..

Спонсорирани публикации