Борисов: Ако има втори тур, търсим подкрепа от всеки българин!

Премиерът търси начин максимално да използва уменията на Плевнелиев
21 окт 2016 16:07, Елка Василева
430
Борисов: Ако има втори тур, търсим подкрепа от всеки българин!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Ако има втори тур на президентските избори, ще търсим максимална подкрепа от всеки български гражданин, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той добави, че на втори тур ГЕРБ ще трябва да се опита да събере гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво.

"Няма независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет - кой му плаща кампанията - ако му плаща партията кампанията, значи не е независим", настоя за пореден път той.

"Игра на думи, която да заблуди хората, но те вече не се заблуждават в България. ДПС си пое отговорността за (Пламен) Орешарски, постъпи по-честно. За ДПС той е бил добър премиер и си носи своята отговорност за това. Тук е роля само на ДПС и ДОСТ кого ще подкрепят (на втори тур - бел. кор.). На тяхно място бих подкрепил тези, чрез които бих имал излаз към властта", заяви Борисов.

"Всяка партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция, не да правят политики, а да бъдат коректив - малък, но гласовит. Не искаме да ги допускаме на власт и затова на втори тур трябва да се опитаме да съберем гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво", поясни премиерът.

В отговор на въпрос, свързан с нецензурните реплики на Радан Кънев в ефир, Борисов заяви, че "на простака трябва да се отговори с мълчание". Да не им обръщаме внимание. Били са ми толкова пъти в къщата, слушал съм ги, не могат да ме изненадат и обидят. Това са хора напрегнати, които знаят, че когато говорят лъжи или глупости, други знаят как е", добави той.

Росен Плевнелиев изкара много добър и труден мандат, който няма нищо общо с президентите преди него, коментира Борисов. Може би на президента Желю Желев, Бог да го прости, защото тогава беше така размирна държавата, посочи премиерът.

"Той (Плевнелиев) направи няколко служебни правителства във време на финансова криза, когато конфронтацията в България заради "експеримента Орешарски" беше чудовищна. Той се справи много добре, като всеки човек допуска грешки, както и аз допускам. Ако не беше направена тогава тази провокация, истинска провокация, да излязат нашите колеги от коалицията и да кажат: "Ако Росен Плевнелиев се откаже от ГЕРБ и се яви като независим кандидат, ние ще сме готови да го подкрепим като обща, единна кандидатура". Как ще се съглася, все едно да се отрече от нас, все едно нещо лошо сме направили. Построили сме толкова видими неща през годините. Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия, тя да се откаже при тези условия и така падна кандидатурата (за втори мандат - бел. кор.)", поясни премиерът.

Той уточни, че тогава е говорил с президента и държавният глава е уточнил, че никой не е разговарял с него преди изявленията на Реформаторския блок.

"Това уби кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев, щях да стоя и за втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход, защото той има опит, знания, доказал се е. Истински се надявам, че след президентския му мандат ще намерим начин максимално да използваме неговите умения, знания, усилия", отбеляза Борисов.

"Кампанията ще мине и ще свърши. Засега ми се струва доста толерантна, дано така продължи. Виждате какви са събитията в света, трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси, а ни предстои и председателство (на Съвета на ЕС - бел. кор.). Виждате, в Словакия са се разбрали политическите партии по време на председателството нито правят митинги, нито стачки, нито вотове, за да може нацията да се представи добре. На нас това ни предстои след една година", каза Борисов.

"Ако така продължава с конфронтацията, никак не е добре. За мен всяка партия е хубаво да си издигне кандидат (за президентските избори), за да може да носи отговорност, ако след това този кандидат не изпълнява поетите ангажименти към обществото. Всички други варианти, с които досега БСП ни сюрпризира, като "експеримента Орешарски", помните как ни го представяха - като експерт, страшен, финансист. Затова това е премиерът на БСП. Всички ставаха и му ръкопляскаха, когато ние викахме "оставка". Сега друго започват да казват, сега друг независим ще търсят", коментира премиерът.

След няколко месеца, ако (Румен) Радев е президент, може по същия начин да кажат: "От инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен". Затова кой носи отговорност за един премиер, мандатоносителят ли? За моите действия носи отговорност ГЕРБ, ако аз се проваля, проваля се партията. БСП мандатоносител - премиер Орешарски. Само че той не е достоен за тях, взима го друга партия, а те отиват и в първото поделение взимат един генерал и казват: "Той, понеже брани небето". Има други генерали - бранят земята; трети, адмирали, бранят морето. Отиваш във Военномедицинска академия, който доктор вземеш, е все специалист. Става - прекрасен, интелектуалец, умен, красив. Тогава ние политиците да ходим да лекуваме, да маршируваме. Нали нашето състезание са изборите - да покажем какви са ни политиките, какво можем, какво съм построил, какво съм сгрешил. Да ми се напомнят грешките, а ние да кажем :"Да, ама повече е направено", обобщи Борисов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
0
 
0
 
! Отговори
Teodor преди 7 години
Нали ако не спечелите на първи, подаваше оставка, бе? Брадвата на тоя *** два пъти на едно място не сече.
320
0
 
3
 
! Отговори
Дяда Йоцо преди 7 години
Бойко, останаха ти само седм- осем дена. А после?Като те гледам на свимката побегнал си още сега
319
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Объркал си рейса пич:) търси подкрепата другаде. Нормален българин не би те подкрепил
318
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 7 години
Бойко, останаха ти само десет дни. дано да доживея да видя позора ти!
317
1
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 7 години
Е за какъв втори тул пък сега говориш нали каза ,че на първия тук ако си втори даваш оставка сега пък се гласиш за втори тур недей така дее!
316
2
 
8
 
! Отговори
АЬЯАОЯА преди 7 години
ГЕРБ Е МАФИЯ!!!
315
1
 
14
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 7 години
Осстанаха ти само ДЕСЕТ ДНИ, Бойко. А после?
314
0
 
12
 
! Отговори
Пижо преди 7 години
Е нали каза Бойко че ако загубиш на първия тук даваш оставка какъв втори тур бе човекГенерала бие на първия тур с 7% ако не го знаеш айде чао че си имама работа
313
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този сайт определено коментарите са по интересни от самите статии.Като прочетох споровете по долу и се сетих за една случка от казармата.През 1982 година имаше голямо военно учение-Щит 82.Един от наборите ми обслужваше кухнята в която се хранеха към 50 офицери.И понеже бе закъсал за пари взел 4 мешки и за 2 седмици като върнал към 1500 бутилки от алкохол изкарал 100 лева!Тогава имаше пунктове в които се приемаха празни стъклени бутилки срещу заплащане.
312
0
 
5
 
! Отговори
интересно преди 7 години
И аз имам такова преживяване като 2233.Кандидатствах ,но не във военно училище ,имаше изпит по математика и изкарах 5,75.От този изпит бях втори по успех.Но впоследствие местата бяха заети от кандидати деца на партизани,ятаци,политзатворници и други,които по закон тогава имаха предимство.Така,че и мен не ме приеха.
311
1
 
8
 
! Отговори
до 2233 преди 7 години
Само вие с пагоните сте умни.Останалите хора са *** според вас.Но кой знае защо народът друго говори.А обикновено народът е прав!
310
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май нещо на заплахи и изнудване ми прилича. Да търси, на втори тур, подкрепа неполучен на първия?
309
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗасилваш се надясно бясно, и се озоваваш неспасяемо вляво. Точка.
308
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лявото , това политиците да взимат от работливите и да дават на мързеливата част от гражданите едни пари, да не дават детски на осигурени, а на неусигурени.. Това е ляво, Борисов, и никога не е било прогресивно. Води на зле! Пример Франция.
307
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
след позора с оон да започнем промяната като изберем ген радевза президент
306
1
 
13
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Значи от споровете описани по долу разбрах,че новозавършилите лейтенанти може и да са некомпетентни,обаче като пият 15 години в някое поделение и набиват крак пред началството от тях излизат страшно кадърни полковници и генерали!Е,тоя виц вярно е за Гинес!Е,това ако бе жив Луй дьо Фюнес щеше да го изиграе ,та да се посмеем от сърце!А който не знае за Матиас Руст да прочете-историята е много поучителна!
305
3
 
8
 
! Отговори
339-ти до 354 преди 7 години
Между това да вярвам на очите си ,Айнщайн или на теб предпочитам да вярвам на Айнщайн и очите си.по случайност Радев ми е набор и се сещам кои от съучениците ми станаха военни-мързеливите дето бутаха с тройки по милост и роднините им бяха все партийни деятели заплашващи учителите да не им пишат двойки.Доколко асове бяха военните показа Матиас Руст който най елегантно си паркира самолета на Червеният площад в Москва!Това е защото страшни "умове"са били пилотите ни и наши и руски!
304
2
 
8
 
! Отговори
Магдалена преди 7 години
За съжаление тези избори ще бъдат изборите с най-ниско участие! Защото няма КАДЪРНИ политици. Няма нови личности за които да гласува човек. Няма неопетнени и необвързани и хора с чисто минало. По голямата част от хората около 70-75% няма да гласуват. Затова едни избори трябва да ги обявят за легитимни само ако избирателната активност е над 55% в противен случай- НЕВАЛИДНИ.
303
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма ли да пуснете нова статия? Алоооо! тази стои от три дена!
302
0
 
16
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 7 години
НЯМА КАК ЕДНА БАБА С ВИД НА ТРАВЕСТИТ ОТ ЦЕНТРАЛНА ГАРА ДА СПЕЧЕЛИ СИМПАТИЯТА НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН. БЕЗ КОМЕНТАР.

Спонсорирани публикации