Политолог: Разговорът за голяма коалиция вляво е помпозен

Моделът ГЕРБ е в отстъпление, бил е добре вкопан, смята Даниел Смилов
Обновена: 27 май 2021 13:53 | 27 май 2021 13:52, Анисия Иванова
32
Политолог: Разговорът за голяма коалиция вляво е помпозен
Снимка: БГНЕС

В момента се случва нормално пренареждане преди избори. Някои от партиите са си взели поуки от предходния кръг на изборите и сега се опитват да си максимизират шансовете, каза политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

„БСП се опита да разбие коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“. Това щеше да е силен ход от страна на БСП, защото тази коалиция взема електорат от левицата. Този опит остана неуспешен“, посочи той.

Още по темата

Разговорът за голяма коалиция вляво според Смилов е „малко помпозен“, но привличайки някои от отстранените, Корнелия Нинова отговаря на критики срещу себе си. Добавената стойност на тази коалиция едва ли ще е голяма, допълни политологът.

Караниците между Николай  Хаджигенов и Татяна Дончева в ИМВ ще отблъснат част от електората им, но това е профил на протестна партия и от тази гледна точка вътрешни напрежения няма да се отразят толкова драматично върху тяхното представяне, подчерта Даниел Смилов.

По думите му Николай Хаджигенов и Татяна Дончева са политически остриета, които в крайна сметка са насочени срещу модела на Борисов и "предполагам, че избирателите на тази коалиция харесват точно това в тях“.

Механичното обединение трудно ще донесе гаранция, че Патриотите ще влязат в парламента, смята Смилов.

„Отстъплението на лидерите е леко тактическо. Зад тази коалиция винаги стои съмнението, че тяхната функция е да бъдат някаква патерица на ГЕРБ“, допълни политологът.

„Моделът ГЕРБ е в отстъпление. Правят се опити да бъде разграден, но се вижда и колко добре вкопан е. /.../ Този модел си е имал банка, чрез която е раздавал кредити на приближени бизнесмени. Другият аспект - виждаме употребата на службите“, коментира Даниел Смилов пред БНР.

Според Смилов досегашният директор на ДАНС Димитър Георгиев действа като говорител на една политическа сила и остава впечатлението, че е извършвал и действия в нейна полза преди това.

Излизането на шефовете на службите в отпуск за Смилов е „политическа форма на саботаж на новото правителство, която сама по себе си е достатъчна за тяхната смяна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Големи яйца преди 2 години
Тези избори ще са пак спечелени от ГЕРБ и тогава ще трябва да мислят за нови трети избори. Горкият вирус вече изчезна нещо друго трябва да измислят.
18
3
 
1
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Тоя е човек на Сорос. Буквално. Обучен и насаден да пропагандира за ДБ срещу ГЕРБ в медиите на Прокопиев и дойче веле. От няколко години е особено активен той и подобни на него, като дрънкат небивалици и глупости, уж анализи. Сега се появи и тук. Просто ***. Не се прави така.
17
3
 
10
 
! Отговори
blok преди 2 години
Трудно му е да анализира на тоз Смилов или просто е взел финикийски знаци да ръси глупости. Виждаме отново насаждане на страх и превземане на възлови министерства и позиции. Това ще даде на червената мафия много шансове да си заметат следите от минали и бъдещи далавери. Но, спокойно. На 11 Юли ГЕРБ и Патриоти вземат влстта и ви показват вратата на клоаката от която излязоха. Радев, на Гилотината! Национални предатели.
16
1
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Предизборни гадания. Какво да се прави, политолозите от това си вадят хляба. А и да не се сбъднат прогнозите им, от това нищо не следва.
15
3
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
От цялото му изказване разбрах, че вече не само се плаща на социологическите агенции, ами и на политолози, да обикалят и да хвалят партията която ги е купила и да плюят опонента. Този индиректно хвали БСП и плюе ГЕРБ. Ясно е кой го е напазарувал, да говори тези безсмислици
14
0
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна 2 преди 2 години
Аз смятам че те са добри хораи смятам че мястото ми е при такива хора !
13
0
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Как мога да се свържа с хора, които могат и желаят да ми помогнат да се оправя ?
12
8
 
3
 
! Отговори
Проста Кърджалийкса преди 2 години
Другари от ГЕРБ, вместо да питате и да карате хората да се интересуват от програмите на конкурентите ни, рекламирайте програмата на ГЕРБ. Ше знаете има смисъл и в нея. Земете я прочетете и почвайте.
11
2
 
15
 
! Отговори
А къде е батко? преди 2 години
Ти не ходи ли в Левски Г?1.Моделът ГРАБ е с основа администрацията.Като им махнеш големите зъбчатки, малките ще търсят такива с подобна стъпка;2.Професора този път ще остави СЛАВчо на истинските 13 %, а ще даде на Божков, за да влезе(дори и като Възраждане);3.Изправи се, да седна,че мутри ни чакат, не ще го бъде;4.Чакат ни години, подобни на тези в Италия,90-те;
10
3
 
11
 
! Отговори
До ХРАНИЛКАТА преди 2 години
Ти какви програмни намерения очакваш? Програмата е само една - да се спазват стриктно законите, които са горе долу читави и справедливи, другото народа сам ще си го направи.
9
5
 
6
 
! Отговори
Друга тема ! преди 2 години
Извинете, миоже ли да ми п-омогните да се оправя финансово, да съм в затворено общество от хора и да постогна нещо, а не нищо в живота! Трябва да имам приятелка, за в бъдеще трябва да й направя деца !За сега съм зле финансово и не съм от значение за никъде !
8
4
 
24
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Разговорът за голяма коалиция вляво е : всички срещу Борисов . а всички тия от луево знаят че няма да спечелят , един чалгар ги победи . та като как си представят да победят Борисов ?! или импексова вече е раздала постовете :)
7
4
 
17
 
! Отговори
Смислов преди 2 години
Смилов, спести ни поредните ти изхождания по политически въпроси. Ти си олицетворение на плачевното ниво на СУ.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ляво и дясно, бе.Ляв или десен джоб-все е джоб.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Смилов разбира от всичко! Ляво, дясно,протестърско, мутренски съюзи..Често раздува свои тематични тези в Бг Дойче Веле, където много смело громи всичко,което НЕ Е НА ВЛАСТ!А 10 г. беше най-тихия ,по-нисък от тревата. Откровено, ако влезе в ДБ,ще е по-достойно,отколкото да им суфлира и да се кичи с титлата политолог...
4
6
 
13
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
сега левият поток ще се насочи към жан виденов така че смешната коалиция нанинова може и да не прескочи 4 процента изненадана съм от решението на минчохристов да се присъедини на миналите избори гласувахме 16 000 за него сеганяма да получи нито един
3
3
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
П0МПЗЕН-МНФЗЕН-БИФЗЕН-АБЕ ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ БЕ!-ЕЙ- ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ ЧУЖДИЦИ.
2
5
 
23
 
! Отговори
ХРАНИЛКАТА преди 2 години
Смилов и той на хранилката, спрете да говорите и да пишете САМО срещу Бойко... дайте ПРОГРАМНИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА ПАРТИИТЕ КАНДИДАТИ ЗА ВЛАСТТА, щели да изстъргват... да мият ако искат и тоалетните на ГЕРБ, но да се каже ние като влизаме в правителството ще: 1/...2/...3/ ДОТУК САМО КАКВО НЯМА и хората вече се питат и се мислят, че явно в бъдеще ще "има" НЯМАНЕТО
1
22
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Точен анализ,браво на това момче,има голямо бъдеще пред него.