ГЕРБ: Петков и Василев омърсиха съдебната реформа

Партията представя приоритетите си от предизборната програма
Обновена: 29 авг 2022 13:47 | 29 авг 2022 13:21, Нели Христова
145
ГЕРБ: Петков и Василев омърсиха съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ отново даде брифинг, като този път темата бе съдебната реформа в държавата.

Петков и Василев омърсиха самото понятие за съдебна реформа. Тя е започната много отдавна от ГЕРБ, заяви Радомир Чолаков.

ГЕРБ започват с представянето на приоритети от предизборната си програма. "Зпочваме умишлено със съдебната реформа, защото последните години тази тема бе иззета първо от ДБ, после от ПП, които я превърнаха в лайтмотив на всичките си пред и след изборни послания. Тези партии не могат да направят реформа. Не познават системата, не са били в нея. Това, което те си представят като реформа, е закриване на институции, кадруване и създаване на бухалки. Те си го казаха", обясни Чолаков. Единствената съдебна реформа е Рашков да стане шеф на КПКОНПИ, възмути се той. И подчерта, че със съдебна реформа не може да се занимават хора, която не я разбират и искат да я инструментализират.

Росен Желязков подчерта, че ще се работи за бърз и ефективен процес в наказателното, гражданското и административното производство.

Усещането за корупция и преодоляване на всички предпоставки за това е друга цел на ГЕРБ. Трябва да оптимизираме уредбата за лицата, заемащи висши държавни длъжности. "От 2014 г. ГЕРБ направи много за реформата на съдебната система. Конституционната реформа трябва да бъде продължена", настоя Желязков.

"Трябва и много много ясен законодателен процес. Видяхме непрозрачност и липса на предвидимост. Ще работим за ясна нормативна регулация", добави още той. ГЕРБ плануват и нов закон за административно наказателното производство.

"Ще работим за много ясна нормативна регулация, особено по "брадясали" въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство - предпоставки за бързо и ефективно правосъдие", категорични са от ГЕРБ.

"Ако искаме да сме европейска страна, трябва да черпим опит от тези, които са по-напред от нас. Няколко пъти беше казвано, че нашият НК е социалистически и в него много голямо тегло се дава на наказанието затвор, докато в западноевропейските държави много по-голямо тегло е дадено на наказанието глоба. Например за нарушение на интелектуалната собственост нашият НК предвижда затвор до 6 години и глоба до 20 хил. лева. За същото престъпление германският кодекс предвижда затвор до 1 година, но глоба, която може да достигне 1 млн. евро. Нали се сещате кой НК е по-ефективен", обясни Радомир Чолаков.

Росен Желязков обяви, че ГЕРБ ще се държи конструктивно в следвашия парламент.

В програмата им са заложени и конституционни реформи.

ГЕРБ искат да доведат до успешен край за независимото разследване на главния прокурор. Според тях трябва да бъде въведена фигура или орган с 3-членен състав, които да са отговорни за разследване на главния прокурор. Те ще могат да извършват разследване, да го привличат под отговорност и да поддържат обвинението пред всички инстанции.

Да се въведе и пряката конституционна жалба, за всеки гражданин, заяви Емил Радев. Той добави, че може да има и предварителна процедура по съвместимост, а състав до 3 съдии да преценява дали жалбите са допустими, за да се избегне големото натоварване . Подобни практики има в редица европейски държави, добави евродепутатът.

Партията планира отново да раздели ВСС на две - съвет за прокурори и съдийски.

"Конституционна реформа може да има при взаимно уважение и доверие в НС. Конституцията се променя с 3/4 мнозинство. Предишните опити се провалиха заради ароганстността, с която ПП и ДБ се опитваха да наложат собствените си идеи. ГЕРБ ще инициира тези мерки с уважение към другите политически сили и органите на съдебната власт", добави Радомир Чолаков. Не може тези промени да се правят силово без консултации с гилдията, признаха от ГЕРБ.

Чолаков уточни, че текстовете още не са категорично записа и, а ще се оформят след диалог с другите партии.   

Ние сме последната държава членка, която има вечни длъжници, възмути се евродепутатът Емил Радев. И посочи, че след решение на КС за 10-годишната давност тази норма може да има ефект чак 2025 г., а предвид икони иечската ситуация, не може да си позволим да чакаме до тогава. "Трябва да сложим край и да приемем процедурите за неплатежоспособност на физически лица", заяви той.

ГЕРБ предвижда и промени, свързани с опасностите на пътя и шофирането под влияние на алкохол и наркотици, защото независимо от увеличаването на санкциите и други административни мерки няма удоволетворитрлен резултат. Те ще залегнат не само в НПК, а и в Закона по пътищата. Санкциите за отказ за кръвна проба са ниски и някои водачи избягват от отговорност, смятат от партията

Чолаков отбеляза, че може би трябва да се забрани у нас да се шофира коли с десен волан.

"България е на едно от първите места по бързо правосъдие по отмяна на незаконно съобразени актове. Не така стои въпросът по връчването им. С изменения няма да бъде уредена материята, трябва нов закон и използван на всички способи на електронното управление.", заяви Росен Желязков. И посочи, че при издаването на административни актове и последиците от издаването им трябва да има" Институт за мълчаливото съгласие". Идеята е при забава на административен орган да се произнесе в срок, същият документ се счита за издаден и лицето може да започне дейност до издаването на акт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Гербо Мастурбани преди 1 година
Все по нелицеприятни стават тез от ГЕРБ
125
0
 
4
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 1 година
А бе , защо всички npomивни са в ГЕрП ?!
124
0
 
5
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Борисов пък я очисти и изпра?Хайде стига глупости!
123
0
 
9
 
! Отговори
Илиев преди 1 година
Грозни,отвратителни,противни индивиди,които ще останат в разнебитената ни история.По- вече от 12-ет години,когато управлявахте държавата ни,тя замириса на гюбре.Не ми се коментират чучели.
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:)):)):)))
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми 12 години чий го държахте та не ги сторихте тия неща? Аааа от пълнене на чекмеджетата не ви остана време, разбрах.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрии се! 12 години ни крадохте и лъгахте. Свърши се с вас. Напудрените социологически проучвания само ще ви направят за смях на 2 вечерта. Сбогом!!!!!!!!!!!!!
119
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 година
Тези за всичко ненаправено или прецакано обвиняват други, а самите те са света вода ненапита. Все някой им е виновен. И пак са пълни с чудни идеи, които незнайно защо не са им дошли в главите, когато бяха на власт, а чак сега.
118
1
 
8
 
! Отговори
Леля Пена преди 1 година
Тези от Герб или нямат нищо на последния етаж или мислят,че целият народ няма.
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
боцовците като заговорят за съдебна реформа, енергийна диверсификация, правинлло изпозлване на еврофондове и става едно тъпо.
116
3
 
11
 
! Отговори
Варан преди 1 година
За жълта книжка си бе екземпляр ,ти срещу Кирил и Асен да бягаш,пак не можеш да ги стигнеш.
115
2
 
11
 
! Отговори
Селекция преди 1 година
Този екземпляр е елитът на ГЕРБ, последна селекция. Психопат. В нормална държава не би бил допуснат свободно да се движи, а ще бъде заключен в изолатор.
114
5
 
12
 
! Отговори
Гурбетчия преди 1 година
A ГЕРБ ОМЪРСИХА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ПРЕД СВЕТА И С ТОВА СА ГОРДИ
113
2
 
10
 
! Отговори
Реформаторите преди 1 година
Дотам я докараха ГЕРБ: Чолаков им е реформаторът, той ще прави ремонта. Ама който го е виждал (поне на предизборна среща като мен) сериозно се съмнява дали този човек е наред със "столицата". Май не е съвсем!
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ни имат за тикви като тях, смятат че като ни набиват техните небивалици и ние ще се съгласим, че е така. Егаси тиквите.
111
4
 
14
 
! Отговори
истински мъж преди 1 година
ИМА ЛИ ОЩЕ ХОРА,НЕДОБРЕ С ГЛАВАТА,ТА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БАНКЯНСКАТА РАБОЙНИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ?
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиционерите ще правят съдебна реформа
109
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тя е започната много отдавна от ГЕРБ" -- и е стигнала до там, че борисов е недосегаем за разследване, въпреки че липсват 60 милиона. Този на снимката е прислужник без мозъчна дейност.
108
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък питам , къде е дипломата на КАСКЕТА , явно и тя е при пътната карта?! Само КАЛИНКИ , това са работещите структори на ГЕРБ !
107
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато червените комунисти реват значи България има бъдеще само СДС ВРЕМЕТО Е НАШЕ казва Левски ДОЛУ МРЪСНАТА КРАДЛИВА КОМУНИСТИЧЕСКА ЛЪЖЛИВА *** И НЕИНИТЕ ПРОИЗВОДНИ произведения чак в историята ще ги пратим