Кой убива красивите момичета на "Малкият остров"?

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
18 юни 2017 15:46, Петя Славова
3
Кой убива красивите момичета на "Малкият остров"?
Снимка: Bulgaria ON AIR

В малките и отдалечени места отдавна не вирее идилия и красота. В това ни убеждава мрачният трилър на Роберто Родригес "Малкият остров".

Годината е 1980, когато двама криминални детективи от Мадрид са изпратени в забутано, забравено от бога място да разследват жестокото убийство на две сестри тийнейджърки.

Блатистите низини на местността в близост до Андалусия са като метафора на потъналите тайни на населението, на грешките им, на безразличието и примиримостта им.

Родригес тръгва по познатата схема – на опитното и младо ченге. Само че режисьорътдопълва ролите им като подхожда отрицателно към методите на принадлежащия към старата школа, които са изтъкани от съмнителни похвати, недопадащи на младия му колега.

Той пък далеч не е наивен, но е запазил човещината в себе си, опитващ се да цени всеки живот, да е съпричастен към всяка съдба.

Цветовете в "Малкият остров" са тъмни, мътни, а камера безжалостно следи героите както отблизо, така и се издига в ракурс, разкриващ как малкото селце и населяващите го са хванати в капана на блатата.

Филмът излиза от рамките на чисто криминалното, за да ни отведе надълбоко в социалната среда на това общество, за които като че ли няма кой да се погрижи.

Социалната критика на Родригес ясно личи, въпреки че доста усуква и мистерията около убийствата, включвайки още престъпления. Невинни като че ли няма. Вина носят дори и на пръв поглед беззащитни възрастни жени, а също и деца.

Всеки носи обременеността на миналото си, като филмът хвърля поглед и към режима на Франко. Примката е поставена и бавно се затяга бавно, но още по-тягостно, въпреки че убиецът има шанс да бъде заловен.

"Малкият остров" печели испанските филмови награди "Гоя" за най-добър филм, най-добър режисьор, оригинален сценарий и най-добра мъжка роля на Хавиер Гутиерес.

Гледайте филма на 18 юни от 23:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 6 години
Филмът е хубав анализът тук също е перфектен но този филм го въртят по каналите от няколко месеца. Та какво казвате за " Малкият остров " ?
2
0
 
3
 
! Отговори
Лора Палмър преди 6 години
Малките острови вече не са това което бяха малките острови.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
опитното и младо ченге-----------------------------------------Хем младо, хем опитно :)