Оптимизмът е помрачен от реалността: Ваксинацията по света е бавна и тромава

Само за няколко седмици се стигна до недостиг на ваксини
5 яну 2021 21:37, Нели Христова
93
Оптимизмът е помрачен от реалността: Ваксинацията по света е бавна и тромава
Снимка: БГНЕС

Одобряването на първата ваксина срещу COVID-19 донесе доза оптимизъм, но първите дни от масовата ваксинация по света бяха белязани от закъснения, недостиг и бюрократични грешки. Оказа се, че много държави няма да успеят да изпълнят целите, които са си поставили за масова имунизация.

Приливът на оптимизъм, пристигнал с одобрението на нови ваксини - насърчаван от нереалистичните очаквания на политиците - се сблъска с реалността на предизвикателството да се ваксинира голяма част от населението на света. Огромният мащаб на усилията на фармацевтичните компании да произвеждат и опаковат дози вече наблюдава недостиг на материали за "пълнене и довършване" като стъклените флакони, използвани за съхранение на ваксината.

Но как се справят отделните държави с масовата ваксинация?

САЩ

Американската ваксинация повтаря хаотичния отговор на Доналд Тръмп относно настъпващата пандемия в страната.

От около 17,5 милиона дози от ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna, доставени в цялата страна, са поставени едва над 4,2 милиона. Цифрата е далеч по-малка, отколкото тази, която правителството на САЩ бе поставило, а именно 20 милиона души да бъдат ваксинирани в края на 2020 година.

Появиха се съобщения за развалени ваксини поради лоша организация, липса на здравни специалисти, които да ги прилагат, или в един случай - саботаж.

Най-големият проблем идва от това, че федералните служители са оставили логистиката за доставка на ваксините в ръцете на местните здравни служители и болници, въпреки че те продължават да се борят с въздействието на пандемия, която е убила над 350 000 американци.

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, заяви в неделя, че е видял "малка искрица надежда", след като през предходните 72 часа са били приложени 1,5 милиона дози, което е значително увеличение.

Израел

Израел започна ваксинацията с много добро темпо. Но това доведе до друг проблем - дозите от препарата се изчерпаха прекалено бързо, а властите обявиха, че ще се наложи да прекратят програмата за ваксинация, ако не се осигури нова доставка.

В страната се използва ваксината на Pfizer / BioNTech, която трябва да се съхранява при свръхниски температури. Кампанията за ваксинация е сред най-бързите в света, но министърът на здравеопазването Юли Еделщайн заяви, че министерството му може да спре да прилага първите дози за кратък период от време за да не се стигне до "недостиг на втората доза".

Европейският съюз

Прекъсването на връзката между различните регулаторни режими на одобрение за ваксини също води до проблеми, като не на последно място - и до недостиг на доставки в някои страни. Докато Великобритания бързо одобри ваксината Pfizer / BioNTech за спешна употреба в Обединеното кралство и оттогава одобри втора, Европейската агенция по лекарствата прие по-бавен регулаторен процес. Но засега единствената одобрена ваксина в блока си остава тази на Pfizer / BioNTech и това доведе до повече търсене от страните в ЕС, отколкото компанията все още може да достави.

"В момента нещата не изглеждат добре - появява се дупка, защото има липса на други одобрени ваксини и ние трябва да запълним празнината със собствената си ваксина", заяви Уюр Шахин, изпълнителен директор на BioNTech, пред германския Spiegel.

Европейската комисия заяви в понеделник, че води дискусии с Pfizer и BioNTech за възможността да поръча повече дози от тяхната ваксина, в допълнение към 300 милиона дози, които вече са обхванати от съществуващ договор. Не беше ясно дали това ще се конкурира с германска сделка за повече дози от същата ваксина.

Подчертавайки проблема с доставката на ваксини, Германия и Дания разглеждат възможността да забавят прилагането на втора доза от ваксината.

Франция

В рамките на ЕС Франция има свои специфични проблеми, които означават, че досега програмата й за ваксинация е напреднала с ледникови темпове.

С една от най-скептичните популации в света, през уикенда Франция успя да имунизира само 516 души в сравнение с 1 милион в Обединеното кралство, въпреки че имаше 500 000 дози от ваксината Pfizer / BioNTech.

Критиците също така посочиха, че 200 000 души, които са били имунизирани в Германия в същия период от време след стартирането на ваксинацията в ЕС. Цифрата във Франция се е увеличила до няколко хиляди в понеделник, според здравния министър Оливие Веран.

Със "свръхкритично" обществено отношение към ваксините - проучване през уикенда показа, че шест от 10 души са възнамерявали да откажат да се ваксинират. Също така Франция се придържа към по-бавен и бюрократичен процес, който включва задължителна консултация с лекар няколко дни преди да получите ваксина. Президентът Еманюел Макрон поиска по-бързо решаване на този проблем.

Китай

Китай, откъдето произхожда COVID-19, прилага типично агресивен подход към разработването и прилагането на ваксини, подобно на Русия. Този метод обаче буди недоверие в Запада заради твърденията за липса на прозрачност в данните за тестване.

Четири милиона и половина китайци получиха своята доза от ваксината, произведени от Китай. Само Пекин създаде 220 места за ваксинация и приложи над 73 000 дози в първите два дни на 2021г.

Страната има за цел да ваксинира 50 милиона души до Лунната нова година през февруари в опит да контролира разпространението на вируса, когато големи части от населението тръгнат на път.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Не стана ясно защо отговорът на Тръмп е бил хаотичен или си продължавате сьманипйлациите. Хаотичен беле на СЗО, ама грантовете ги дават за други новини, нали?
61
7
 
3
 
! Отговори
Силно Притеснен преди 3 години
Лошото е че всички смятат че щом има 20 млн ваксини това автоматично се превръща в 10млн ИМУНИЗИРАНИ , но реалността е съвсем различна , да не говорим че след 3 седмици ще трябва да се сложи втората доза и не става толкова бързо колкото очакваха.За обикновенния човек ще има време след лятото.
60
4
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами като си нямат бусове за кремвирши ще се бавят я!
59
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека най скоро време вие и вашите убийсгвене ваксини и всичко да се провали бог да ви накаже най скоро време неви искаме никакви ваксини сложете си вие у *** тия ваксини
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шахин Шейтан се изака. Смрад! Масов убиец!
57
9
 
12
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Нещо много започнаха от различни държави да съобщават за смъртни случаи след ваксинация.
56
13
 
3
 
! Отговори
-10 преди 3 години
До АнонименИ къде видя либерално в цялата история с вируса. Точно национализма е причината всичко да се срива покрай тоя вирус, щото всяка коза си гледа своя крак.
55
18
 
5
 
! Отговори
Е. Е. преди 3 години
ГЕРБ са винновни за цял свят, според др. президент Радев.
54
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей добре, че когато са пуснали ваксините против детски паралич, шарка и туберколоза не е имало Фейсбук и бг мама...
53
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е успял да пороби хората. Опитите са от хиляди години но на финала се появява мустакатия и ги смачкваме като ***.По последни проучвания национализма се възражда във всяка точна на света. Битката предстои.Ако има война срещу либералната пacминa аз отивам доброволец.
52
9
 
11
 
! Отговори
гейтс преди 3 години
ХАХА ДРЕСУРАТА ВЪРВИ УСПЕШНО, ГОТВЕТЕ ЧИПОВЕТЕ!
51
19
 
2
 
! Отговори
А Р И С Т О К Р А Т преди 3 години
Чипа ще ви укроти, плeбeи. Чудя се, роботи ли да ползвам в имота си... Но защо да ги чупя, като ще имам на разположение биороботи, като вас. Нещо вземе да сдава багажа, спиране на тока и на бунището. И3MЕT.
50
5
 
21
 
! Отговори
МЪКА! преди 3 години
ЯЗЪК!НЯМА ДА НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ ГЕЙТС И ДРУГИТЕ РЕПТИЛИ!
49
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми съвсем нормално е ! Ще се изгладят тези неща.Същата работа беше и с маските и дезинфектантите.А,у...голямо кряскане беше.Нямало маски,нямало дезинфектант...За 10 на дена се препълни .Вярно,че ваксините са по-сложен казус,но всичко ще се намести.Кому е нужна тази драматизация в статията ? Еми може много по-меко да се представи обстановката,да не угасва надеждата.И без това обществото е на ръба на психическата си издръжливост,недейте допълнително и ненужно да паникирате !
48
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията бавна, ама вирусчето работи доста пъргаво.
47
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Президентът разговаря с представители на здравните власти '' .................Не одобрявах когато Радев нахъсваше вандалите на чисто лична, емоционална основа, но в конкретния случай е прав ... България има нужда от правителство, която ясно да зададе график - програма за излизане от смъртоносното (за всички) Ковид безвремие. Не просто някой, който влачи нещата, защото така му е удобно ... коментарите на партийците на хранилка, които искат да 'бесят' този или онзи дори не ги чета
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eееее, сега как ще ги чипират в Куба не е истина.
45
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..... Огромният мащаб на усилията на фармацевтичните компании.... Е ДА ПРИБЕРАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПАЧКИ ПАРИ
44
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ НЯМА ДА СЛАГА Н'ИКВА ВАКС-СИНА ПОД НИКЪФФ ПРОБЛЕМ В ТОЯ ЖИВОТ,НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ ПОСЛЕ ЩЕ ДУХАТЕ СТУДЕНИЯ ТАРАТОР ТА ПУШЕК ЩЕ СЕ ВДИГА
43
14
 
21
 
! Отговори
SS преди 3 години
Прогнозите ми и за тая година не са оптимистични.Съветвам всички.Не харчете пари за глупости,запасете се с храна и лекарства и се снабдете с нещо за самозащита.Ще попитате защо ? Защото предстоят потресаващи събития.(повтарям това са само мои прогнози).