Промените в климата са причинили появата на коронавируса

Учени обясняват как се е увеличило видовото разнообразие на прилепите
6 фев 2021 13:51, Петя Славова
71
Промените в климата са причинили появата на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Учени от Великобритания, Германия и САЩ са първите, които описват механизмите на промените в околната среда в Южен Китай и околните райони, които са могли да доведат до рязко увеличаване на видовото разнообразие на прилепите – първопричината за появата на новият коронавирус SARS-CoV-2. Резултатите от изследването са публикувани в списанието "Science of the Total Environment", предава БГНЕС.

Глобалните климатични промени – повишаване на температурите, увеличаване на количеството слънчева светлина и въглероден диоксид в атмосферата – са променили състава на растителността и естественото местообитание на животните в много региони по света.

Още по темата

Мащабно екологично проучване в Южен Китай и околните райони на Мианмар и Лаос разкрива значителни промени във вида на растителността в тези райони през последния век. Това е създало благоприятна среда за живот на прилепите там.

Известно е, че броят на новите вируси, произхождащи от популацията на прилепите, пряко зависи от броя на местните видове сред тези животни. Учените изчисляват, че само в Юнан от началото на 20-ти век са се появили 40 нови вида прилепи, които потенциално носят със себе си около 100 вида коронавируси. Поради затоплянето и свързания с това бърз растеж на тропическите гори, според изследователите регионът се е превърнал в "глобална гореща точка" за появата на нови зоонозни патогени.

"Изменението на климата през последния век е направило местообитанието в провинция Юнан в южната част на Китай подходящо за значително повече видове прилепи", заяви главният автор на изследването д-р Робърт Бейер от Катедрата по зоология в прессъобщение от Кеймбриджския университет. “Разбиране за това как се е променило глобалното разпространение на прилепите може да бъде важна стъпка за възстановяване на историята на произхода на COVID-19.”

Въз основа на данни от наблюдения на температурата, валежите и облачността през последните сто години, авторите са съставили карта на растителността в света, каквато е била преди век. След това те използвали информация за растителната потребност на различни видове прилепи, за да определят глобалното разпространение на всеки вид в началото на 1900-та. Сравняването на тази картина с настоящото разпространение позволило на учените да разберат как видовото разнообразие на прилепите се е променило по света през последния век.

"Тъй като климатът е променил местообитанието, много видове са се преместили в други местообитания, носейки своите вируси със себе си. Взаимодействието между животните и вирусите в новите локални системи е довело до появата на голям брой нови вредни вируси", обяснява Бейер.

Според световната оценка за популацията на прилепите, днес има около 3 000 вида коронавируси. Всеки вид от тези животни пренася средно 2,7 коронавируса. Повечето коронавируси, пренасяни от прилепи, не се предават на хората. Но увеличаването на броя на видовете прилепи в определен регион увеличава вероятността там да възникне опасен за хората патоген.

Проучването установява, че през изминалия век изменението на климата е довело и до увеличаване на видовете прилепи в региони на Централна Африка и части от Централна и Южна Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи, лъжи, лъжи и пак лъжи. Глу...паците да им вярват.
58
1
 
6
 
! Отговори
o/o преди 3 години
Затова ли Бил Гей иска да затъмни атмосферата? Температурата и прилепите били виновни за вируса? Те го пуснаха вируса по цялата планета от различни континенти, те сега са ,,загрижени" за хората и искат ваксинация с ваксини които те създават.Но те казват и ,че сме много на тая планета което значи редукция на популацията на хората чрез тоя вирус.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им писна на *** и Пульо да си измислят и да пишат и приказват каквото им дойде в празните глави?
56
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Нагла ЛЪЖА !!!Преди 65 мил. години, по времето на динозаврите, СО2 е бил точно ДВА пъти повече от днес. Нито е имало бедствия, нито нищо ...Е, метеорит паднал в днешен полуостров Юкатан е заличил 99% от живота на Земята.Джендърите и затопристите са новите комунисти, които искат да поробят човечеството! Готови са да избият милиарди хора.
55
1
 
7
 
! Отговори
Не им преди 3 години
вервайте на тия измамници. Сега се развива световната пара и се чудят как да оправят. Световните кредити попаднали в милиардерите са потънали в кухи банки.
54
0
 
6
 
! Отговори
60 преди 3 години
Ей *** смотано, думата е галошш, г..ал..ош. Galosh. Galoш като тебе....
53
1
 
5
 
! Отговори
DD преди 3 години
Глобално оглупяване .. Да заприличаш съвсем на ***..и да кимаш отвърдително..да приемаш за чиата монета всички небивалици на политиците... зомби . Щом някой позволяват изкокорената Трътенберг пинтия да дава акъл...
52
1
 
10
 
! Отговори
Нито има преди 3 години
Глобално затопляне, нито вируса е естествен. Мислят ни за оли го френи.
51
0
 
2
 
! Отговори
DD преди 3 години
Повръщъ ми се от демагогия.Егати менталивия просташки свет.В простите манерки на некой двукраки дали им хрумва, че примера с индустриализацията е леко смешен.Племената живеещи изцяло в горите ,хиляди години..сред цялата флора и фауна...ги хвана какво ?Ми нищо.. хранят се с заобикаляшите ги продукти.Дотук с вмешателството на ареали.Нашите животновъди а и не само те спят с животните дори ,за да се грижат за тях ,примери много...Синдрома Тунберг..пълзи
50
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Бил Гейтса преди 3 години
Гадни Марсиянци вървете си , пуснахте ни тоя лабораторен вирус , не можем да смогнем да продаваме ваксини , какво ще ги правя тия мангизи, пак ако случайно ваксината излезе крива
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смърт *** да бъде!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак добре, че не са се сетили да обвинят ретроградния Меркурий.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промените в климата са причинили появата на коронавируса----------Уф, успокоих съ, пък аз си мислех, че съ го изтървали от някоя био лабораторийкъ, "без дъ искат, мъ малко нарочно"!Пък то било заради "Климата", разбираш ли!?
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора ще изглеждат като *** когато излезе на светло, че такъв вирус не съществува.Още се дъвчат смешни теории за биологично оръжие и прилепи...
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Люк Монтание още миналата година каза че вирусът е създаден в лаборатория и е изтърван колко години трябва да минат да го признаят аз му вярвам все пак е учен и Нобелов лауреат
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замисляте ли се защо никой не смее да говори за лекарство срещу Ковид- 19, а навсякъде по 24 часа ти облъчват с ваксинирането? В тази една година защо всички се юрнаха да измислят ваксини, а на лекарства?
43
5
 
0
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
С топенето на ледниците по планините и затопплянето в полярните области ще се активизират най-ра-лични вируси и бактерии, срещу които днешният човек е беззащитен. С нахлуването на прастаса в храната, водата и въздуха човекът губи източниците си за живот. както и да се приспособваме, съществува праг, след който няма живот. Вариклечковците нека се замерят с термини и сложен изказ - природата действа.
42
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Игнорирайте постовете ми,лапам пи...и!
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля, не повтаряйте тази глупост, че "вирусът" е биологично оръжие.Биологично оръжие, което убива само 0,3% от поразените(официална статистика на CDC) би било срам за всяка лаборатория.
40
0
 
3
 
! Отговори
Танас преди 3 години
важно маке.наденица да има от Леки,вирус мирус ще мине,Маке.Дон.ска да не замне,че лошо без маке.